Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > COCA-COLA I JEJ SKŁADNIKI, Z CUKREM I BEZ. DLACZEGO COCA-COLA JEST SZKODLIWA?

COCA-COLA I JEJ SKŁADNIKI, Z CUKREM I BEZ. DLACZEGO COCA-COLA JEST SZKODLIWA?

składniki coli

Coca-Cola


Coca-cola to najpopularniejszy napój na świecie. Dociera do różnych zakątków świata. Coca-Cola została oficjalnie dostępna w każdym kraju na świecie, z wyjątkiem Kuby i Korei Północnej. Choć i tam prawdopodobnie panuje szara strefa i jej import. Posądzana o wiele szkodliwych skutków, a jednak nadal nie traci na popularności. Co zawiera? Jak jej składniki wpływają na nasz organizm?

Jakie składniki zawiera Coca-Cola i ich skutki?


 Coca-Cola to jeden z wielu rodzajów, napój gazowany słodzony cukrem

 COCA-COLA

Składniki:

woda, cukier, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, naturalne aromaty, w tym kofeina

Zawartość cukru 10,6 g/100 ml

1. Cukier 

Jeden z najbardziej szkodliwych składników żywności. Zwany białą śmiercią, podobnie, jak sól i mąka. Trio, które w dużym stopniu przyczynia się do chorób metabolicznych.

Co powoduje cukier dodany, regularnie spożywany w nadmiarze?

Cukier to sacharoza (glukoza i fruktoza), stosunek tych cukrów stanowi praktycznie 50:50. Fruktoza zaburza działanie insuliny, a tym samym odczuwanie głodu. Powoduje, że jemy więcej.

Następujące badanie to potwierdza. Spożycie fruktozy w porównaniu z glukozą spowodowało mniejszy wzrost poziomów insuliny w osoczu i większą reakcję mózgu na sygnały żywnościowe w korze wzrokowej i lewej korze czołowej orbitalnej. Spożycie fruktozy w stosunku do glukozy również doprowadziło do większego głodu i pożądania pożywienia  1.

Co więcej, w przeciwieństwie do glukozy, fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny 2, co wyjaśnia większą chęć na pokarm.

Dodatkowo nadmierne spożycie fruktozy może powodować oporność na leptynę, ważny hormon regulujący głód i nakazujący organizmowi zaprzestanie jedzenia  3.

Te wszystkie czynniki prowadzą do nadwagi, a następnie do otyłości. Szczególnie do otyłości brzusznej, co wpływa też na inne hormony związane z rozmnażaniem (estradiol) 4.

Tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2  , chorobę sercowo-naczyniową , zespół metaboliczny , i hormonozależne nowotwory u kobiet   11.


Nadmiar cukru przyczynia się do otyłości.


Wypicie 500 ml butelki coli, daje nam ponad 10 łyżeczek cukru. To dużo za dużo. WHO zaleca spożycie osobom dorosłym (kobietom 6 łyżeczek, mężczyznom 9 łyżeczek). Ale pamiętajmy to tylko zalecenia! Tak naprawdę cukier dodany nie jest potrzebny organizmowi.

Innymi ważnym negatywnym czynnikiem jest zaburzenie mikroflory jelitowe.

Kilka badań potwierdza, że struktura mikrobioty zmienia się nie tylko po spożyciu Cola-Coli z cukrem (napojów z wysokim stężeniem cukrów), ale i Coca-Coli zero. Modulacja dietetyczna mikroflory jest przyczyną w patogenezie chorób autoimmunologicznych, a napoje wysokocukrowe w szczególności są szkodliwe w tym procesie 12.

Cola ma niski pH (2,3), co sprzyja rozpuszczeniu szkliwa, co ciekawe soki owocowe (2,5-2,7) mają nie wiele większe 13.

cola 7 łyżeczek

2. Barwnik E 150d – karmel

Karmel znajduje się w szerokiej gamie produktów, w tym napojów bezalkoholowych, piwa, wódki, piekarni, zbóż, sosy, lody, zupy, mięsa i przypraw mieszanek, itp.

Jest dodatkiem do żywności, który nadaje Coca-Coli charakterystyczny, charakterystyczny kolor. Karmel E150d jest jednym z czterech rodzajów karmelu dopuszczonych do stosowania jako barwniki żywności w UE.

Jeden z najpopularniejszych barwników do żywności. Powstaje przez ogrzewanie węglowodanów (takich jak fruktoza, dekstroza lub cukier inwertowany) za pomocą kwasu spożywczego (takiego jak siarka, fosfor lub cytrynian) w celu rozbicia wiązań cukrowych 14.

Stosowany na szeroką skalę do: alkoholu (piwa, whisky), napojów gazowanych, żelek, cukierków, ciastek, czekolady, pieczywa (pączki, chleb), sosów.

W napojach alkoholowych może pełnić rolę emulgatora, czyli zapewnia odpowiednią konsystencję. 

karmel

Naukowcy sklasyfikowali karmel w 4 klasach zgodnie z jego zastosowaniem w różnych systemach żywności i napojów. 

Jeden z popularniejszych to karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (E 150d) – syntetyczny, brązowy barwnik, używany do barwienia m.in.: piwa typu porter, napojów cola, czekolady, dżemów, wyrobów cukierniczych oraz brązowych sosów typu BBQ.

Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg/kg masy ciała. W większych dawkach może wywoływać nadpobudliwość, rozwolnienie, spadek odporności 15.

Naukowcy na całym świecie przebadali ten barwnik. Obecnie uznawany jest za bezpieczny, choć pojedyncze badania na zwierzętach wskazywały, że duże ilości mogą wykazywać rakotwórczość 6. Nie potwierdzone jest to na badaniach na ludziach.

FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) uznała ten barwik za bezpieczny w perspektywie natychmiastowej lub krótkotrwałej 16.

A co z perspektywą długotrwałą?

Jeżeli ktoś spożywa płatki kukurydziane codziennie lub chleb barwiony karmelem, to czy ma to jakiś skutek zdrowotny? Taki nie jest znany. 

Wiadomo, że karmel może powodować alergie, ponieważ źródła często pochodzą z produktów wysokoalergizujących (np. pszenica, jęczmień, laktoza.) Osoby wrażliwe nie powinny spożywać produktów zawierający ten barwnik.

 

3. Kwas fosforowy 

Dodatek do żywności E338 – kwas fosforowy jest środkiem zakwaszającym stosowanym w wielu gazowanych napojach bezalkoholowych, serze i niektórych produktach mięsnych.

Kwas fosforowy występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, a oprócz swojej roli zakwaszającej, jest również stosowany jako regulator kwasowości, środek chelatujący (tworzy związki z niektórymi jonami metali, to znaczy czyni go niedostępnym dla organizmu), przeciwutleniacz oraz zwiększa przepuszczalność soli w mięsie.

Przemysłowy kwas fosforowy jest silnym środkiem antykorozyjnym, więc mówi się również, że Coca-Cola może być również stosowana do rozpuszczania rdzy.

Kwas fosforowy dale napojom nieco ostry smak orzeźwienia. 


250 ml porcji Coca-Coli dostarcza 43 mg fosforu.


Coca-cola pisze na swojej stronie :

Czy wiesz, że…

„Kwas fosforowy zawiera niewielką ilość mineralnego fosforu. Fosfor znajduje się w przyrodzie i pomaga naszym ciałom czerpać energię. Jest także dużym składnikiem kości i zębów.”

 

Dopuszczalna dzienna dawka to maksymalnie 70 mg / kg masy ciała. Co oznacza, że jest go dosyć mało.

To prawda, lecz zawiera tak ogromne ilości cukru, że to przeważa rozpuszczaniu płytki nazębnej, fosfor nie pomoże.

Ponadto, z biegiem czasu, przy dużym spożyciu kwaśnych napojów, takich jak cola, wapń może być rzeczywiście pobierany z kości i zębów, aby poradzić sobie z ciągłym niskim pH ataku na układ trawienny.

Kiedy tak się stanie, nasze zęby stają się słabsze i bardziej podatne na niszczenie, nasze kości stają się bardziej kruche i łatwiejsze do złamania, a ostateczny wynik może powodować  osteoporozę.

Autorzy badania na 25 000 osobach, sugerują, że regularne spożywanie napojów typu cola (ogólnie gazowane), jest bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy 17.

W innym badaniu u pacjentów z niedoczynnością przytarczyc pooperacyjnych przyjmowanie dużych ilości coli zawierających duże ilości kwasu fosforowego, zmniejsza skuteczność wchłaniania wapnia pomimo wysokich dawek wapnia 18.

4. Kofeina

Kofeina to naturalnie występująca substancja chemiczna, która działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększając czujność i zwalczając zmęczenie.

Zużycie kofeiny może mieć wiele korzyści dla twojego zdrowia. W szczególności badania pokazują, że może on zwiększyć metabolizm, poprawić wyniki ćwiczeń i zwiększyć czujność 19, 20.

Nadmierne spożycie może również powodować inne działania niepożądane, w tym bóle głowy, wysokie ciśnienie krwi i zaburzenia snu 2122.

Umiarkowane spożycie kofeiny wśród dorosłych uważa się za około 300 mg na dzień. Zawartość kofeiny Coca-Cola około 24 mg na porcję 250 ml. Żeby przekroczyć zalecana dawkę należy spożyć około 12 puszek napoju. 

5. Dwutlenek węgla

Dwutlenek węgla jest gazem, który wydychamy, a rośliny go absorbują. Może być również produkowany do użytku w niektórych produktach spożywczych lub napojach. 

Bąbelki powstają tylko z węgla i tlenu, dlatego nie zawierają kalorii. Ale napoje gazowane mogą dostarczać kalorie z cukru i innych składników. Bąbelki sprawiają, że Coca-Cola jest „musująca” i można odczuwać odświeżenie po jej spożyciu.

6. Naturalne aromaty

Ściśle tajny, przyczynia się zdecydowanie do smaku napoju. Według firmy Coca-Cola ma tylko naturalne smaki i nie zawiera konserwantów.

 

Coca-Cola Zero ma trochę inny skład niż klasyczny napój


coca-cola zero

Składniki

woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam K, aspartam, naturalne aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu

Zawartość cukru: 0 g/100 ml

Cyklaminiany – najpopularniejszy to cyklaminian sodu, sztuczny słodzik oznaczony E952, jest słodszy od cukru około 30-50 razy. Jest zatwierdzony jako substancja słodząca w co najmniej 130 krajach, lecz zakazany w Stanach Zjednoczonych 23.

Acesulfam K –  jest to biały krystaliczny proszek, około 120 razy słodszy od sacharozy i ma wysoką rozpuszczalność w wodzie.

Może mieć gorzki posmak, gdy jest stosowany samodzielnie do słodzenia jedzenia lub napoju. Często miesza się z innym środkiem słodzącym (zwykle sukralozą lub aspartamem), przy czym każdy środek słodzący maskuje je posmak i wykazuje działanie synergiczne, dzięki czemu mieszanka jest słodsza niż jej składniki.

Acesulfam-K nie jest metabolizowany w ludzkim ciele, dlatego nie dostarcza kalorii i nie wpływa na spożycie potasu pomimo zawartości potasu. W 1988 r. FDA zatwierdziła stosowanie Acesulfamu K w szeregu suchych produktów spożywczych i napojów alkoholowych. W 2003 r. zatwierdziła jego stosowanie jako słodzącego ogólnego zastosowania. Jednym z produktów rozpadu ace-k jest acetoacetamid, o którym wiadomo, że jest toksyczny, jeśli jest spożywany w bardzo dużych dawkach.

FDA stwierdziła, że ​​nie jest konieczne przeprowadzanie dalszych badań 24.

Aspartam – słodzik, regularnie spożywany może przyczynić się do przyzwyczajenia się do słodkiego, w konsekwencji człowiek może preferować słodkie produkty, a to do zwiększenia poboru kalorii i otyłości.

Cytrynian sodu E331  – konserwant, cytrynian sodu jest stosowany też jako środek aromatyzujący 25 

 

Skład innych rodzajów Coca-Coli


Coca-Cola zero Cherry Napój gazowany 1 l

coca-cola cherry

Składniki

woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam-K i aspartam, naturalny aromat wiśniowy z innymi naturalnymi aromatami w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu

Zawartość cukru: 0 g/100 ml

Coca-Cola Lime Napój gazowany 1,5 l

coca-cola lime

Składniki

woda, cukier, dwutlenek węgla, sok limonkowy (0,5%) z soku zagęszczonego, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu, substancja konserwująca: benzoesan sodu

Zawartość cukru 10,6 g/100 ml

Coca-Cola zero Cinnamon Napój gazowany 1 l

coca-cola cynamonowa

Składniki

woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam-K i aspartam, kwas: kwas fosforowy, naturalne aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu, ekstrakt z cynamonu

Zawartość cukru: 0 g/100 ml

 

Najważniejsze informacje:

Coca-Cola zawiera kilka związków, które regularnie spożywane, mogą przynieść negatywne skutki zdrowotne.

Długotrwałe picie Coca- Coli powoduje zmięknięcie szkliwa, a w konsekwencji do próchnicy.

Ponadto, napoje gazowane, w tym cola, obniża pH, co zwiększa ryzyko osteoporozy.

Może też negatywnie wpłynąć na mikrobiotę i obniżyć odporność organizmu.

Jednorazowe spożycie coli, nie wpływanie znacząco na organizm, ale już regularność może przyczynić się do poważnych konsekwencji. 

 

Zobacz: 

NAPOJE A ZAWARTOŚĆ CUKRU 

NAPOJE ENERGETYZUJĄCE – WPŁYW NA ZDROWIE 

CZY NAPOJE IZOTONICZNE SĄ ZDROWE? PORÓWNANIE PRODUKTÓW 

CZYM SIĘ RÓŻNI SOK, NEKTAR I NAPÓJ?