Strona główna > CIEKAWOSTKI > CZYM RÓŻNI SIĘ MIÓD NATURALNY OD SZTUCZNEGO?

CZYM RÓŻNI SIĘ MIÓD NATURALNY OD SZTUCZNEGO?

miód naturalny a miód sztuczny

Czym różni się miód naturalny od sztucznego? 

Jakość miodu i jego pochodzenie jest niezwykle ważna, jeżeli mamy na względzie swoje zdrowie. Na rynku obecne są miody naturalne, miody sztuczne, produkty miodopochodne. Tylko miody naturalne (od pszczół) będą wykazywać właściwości zdrowotne. Znajduje się w nim około 200 substancji, w tym wiele bioaktywnych wspierających np. układ odpornościowy.

Naturalny miód pszczeli to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, który charakteryzuje się określonymi cechami organoleptycznymi oraz bogatym składem chemicznym wpływającym na jego właściwości odżywcze i lecznicze 1.

Wyróżnia się miody nektarowe (z pyłków kwiatowych), spadziowe (przetworzone przez pszczoły) lub nektarowo-spadziowe.

Miód ma bardzo bogaty skład, który zależy od wielu czynników, między innymi od tego, gdzie pszczoły zbierają nektar/spadź. Uważa się, że miody ciemne mają bogatszy zestaw związków odżywczych (głównie więcej związków fenolowych) w porównaniu z jasnymi 2.

Miód złożony jest głównie z węglowodanów (glukoza 30%, fruktoza 39%, sacharoza 2%, inne cukry) oraz wody -18%. Takie cukry dają więcej energii niż sztuczne słodziki. Znajdują się też w nim aminokwasy, witaminy, flawonoidy, białka, kwasy organiczne i śladowe ilości pierwiastków 3.

Według naukowców, aby uzyskać pożądane korzyści zdrowotne dorosły człowiek powinien spożywać 70-95 gramów miodu dziennie 4.

Nie ma co ukrywać, że dobrej jakości miód jest dosyć drogim produktem żywnościowym. Dlatego producenci, aby obniżyć koszty produkcji:

  • pszczoły są dokarmiane cukrem lub syropami cukrowymi
  • miód pozyskiwany jest też z soków owocowych 
  • niekiedy dodawane są dodatki do żywności: sztuczne aromaty, karmel albo tartarazyna

Miód sztuczny to wyrób syntetyczny stworzony przez człowieka, może być stały lub płynny. Pod względem zawartości glukozy i fruktozy miód sztuczny podobny jest do miodu pszczelego. Natomiast nie posiada tych wartości odżywczych, które charakteryzuje miód pszczeli 5.

Jak powstaje miód sztuczny?

Sacharoza w kwaśnym środowisku pod wpływem podwyższonej temperatury hydrolizuje (cząsteczka rozpada się) na monosacharydy (cukry proste): glukozę i fruktozę. Produktem reakcji jest syrop inwertowany, który po zneutralizowaniu sodą zabarwia się karmelem, doprawia olejkami eterycznymi i poddaje krystalizacji (Pijanowski i in. 1997).

Miód sztuczny ma całkowicie naturalny wygląd i ma dobry smak, dlatego trudno go odróżnić od prawdziwego. Opracowano kilka metod rozpoznawania miodu sztucznego 6:

1. Test rozpuszczalności w wodzie

Do szklanki z chłodną wodą wlewamy miód prosto ze słoika. Jeżeli miód jest prawdziwy, powinien lać się nieprzerwanym strumieniem i ciężko osiąść na dnie szklanki. Jeżeli miód jest zafałszowany od razu rozpuści się w wodzie, strumień będzie porozrywany i niejednolity.

2. Test na ołówek

Do wykonania testu warto wykorzystać ołówek bardzo miękki 6B i 8B. Podczas przeprowadzonego badania należy nałożyć na rękę kroplę miodu, po chwili dotknąć miód czubkiem ołówka. Prawdziwy miód nie powinien zmienić swojej barwy podczas zetknięcia z ołówkiem, sztuczny miód zabarwi się na ciemny kolor.

3. Test na łyżeczkę

Badanie to polega na nabraniu miodu ze słoiczka na łyżeczkę a następnie nalanie go na talerzyk. Miód niezafałszowany powinien lać się cieniutkim strumieniem, na talerzyku powinien utworzyć stożek. Sztuczny miód będzie się przerywał podczas lania, rozleje się na talerzyku i nie utworzy stożka.

Spożywanie naturalnego miodu zalecane jest ze względu na jego działanie przeciwdrobnoustrojowe i wsparcie odporności. Naturalny miód ma również działanie antyoksydacyjne i dzięki działaniu antybakteryjnemu wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. W naturalnym miodzie znajdziemy również bardzo wiele minerałów. Jest on również zalecany w przypadkach infekcji gardła ze względu na swoje działanie kojące. Więcej o miodzie tu.

Warto wybierać produkty, która mają prawdziwy miód w swoim składzie:

musztarda develey

 Zalety musztardy Develey:

  • wysoka zawartość gorczycy – źródło dobroczynnego błonnika
  • z dodatkiem prawdziwego miodu
  • tylko naturalne składniki
  • NIE zawiera substancji konserwujących,
  • BEZ dodatku wzmacniaczy smaku,  w tym bez glutaminianu sodu
  • BEZ konserwantów, sztucznych aromatów,
  • szklane opakowanie
  • dużo większe opakowanie od standardowych musztard (Develey 270 g, Kamis 185 g, Roleski 175 g, Prymat 185 g)