Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > OCENIAM PĄCZKI Z HIPERMARKETÓW, BIEDRONKI I LIDLA ORAZ KILKU WARSZAWSKICH PIEKARNI

OCENIAM PĄCZKI Z HIPERMARKETÓW, BIEDRONKI I LIDLA ORAZ KILKU WARSZAWSKICH PIEKARNI

pączki

Pączki – ocena (2019)


Pączki to nieodzowny element Tłustego Czwartku. Postanowiłam ocenić kilka pączków z hipermarketów (Auchan, Carrefour, Tesco), dyskontów (Lidl, Biedronka) oraz kilku warszawskich piekarni (Grzybki, Putka, Gromulski, Lubaszka).

Co powinien zawierać dobry pączek:

Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła oraz nadzienia. 

Na czym smażymy?

Smażymy zanurzeniowo, więc tłuszcze powinny być wyjątkowo trwałe, np: smalec, olej kokosowy, olej palmowy, ewentualnie rzepakowy.

Więcej o smażeniu tu.

Pamiętaj! W Tłusty Czwartek niektóre sklepy zamawiają pączki dodatkowo z innych, lokalnych źródeł.

 

Dyskonty


1. Pączek LIDL

Donut karmelowy – Pączek z nadzieniem karmelowym 21,5%, w polewie kakaowej (PIECZYWO ROZMRAŻANE)

Składniki

maka pszenna, tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, cukier, mleko zagęszczone słodzone, dekstroza, mleko w proszku odtłuszczone, drożdże, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, sól 0,7%, masło, mąka sojowa 0,6%, kakao w proszku odtłuszczone, emulgatory E 471, E 481, E 442, E 472a, lecytyny, substancja spulchniająca E 450i, E 500ii, serwatka w proszku z mleka, substancja zagęszczająca: E 440, regulator kwasowości E 331, naturalny aromat waniliowy, aromat, miazga kakaowa, składniki mineralne z mleka, barwnik E 150a

E 471 – mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E 481 – stearyoilomleczan sodu

E 442 – fosfatydy amonu

E 450 – fosforany 

E 500ii – soda oczyszczona

Dużo E, dużo tłuszczu i cukru, niepotrzebnie. Jestem na nie.

zły skład

 

2. Pączek Biedronka

Donut Cookies z nadzieniem o smaku waniliowym dekorowany polewą białą i kawałkami ciasteczek (PIECZYWO ROZMRAŻANE)

Składniki

mąka pszenna, nadzienie o smaku waniliowym 16% (cukier, olej roślinny słonecznikowy i palmowy w zmiennych proporcjach, serwatka w proszku z mleka, laktoza z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyny, tłuszcz palmowy, aromat); woda, olej palmowy, polewa biała (cukier, tłuszcz z ziaren palmowych, skrobia, laktoza z mleka, barwnik: dwutlenek tytanu, emulgator: lecytyny z soi, aromat), kawałki ciastek 5,7% (mąka pszenna, cukier, olej palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, syrop glukozowy, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, naturalny aromat waniliowy); cukier, glukoza z pszenicy, drożdże piekarskie, olej rzepakowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka sojowa, serwatka z proszku z mleka, substancje spulchniające: E 450, E 500, sól, emulgatory: E 471, E 481; gluten z pszenicy, odtłuszczone mleko w proszku, środek do przetwarzania mąki: E 300, jaja w proszku, barwnik: karoteny, aromat

E 300 – kwas askorbinowy

Dwutlenek tytanu służy do barwienia plastiku czy emalii oraz kosmetyków. Naukowcy z badania z 2011 roku zalecają ostrożność ze względu na dostępne dane dotyczące wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub jakichkolwiek skutków ubocznych po ekspozycji doustnej na określone nanocząsteczki TiO 2 są bardzo ograniczone 1. Podejrzenie: genotoksyczność, uszkodzenie komórek, reakcje zapalne.

Jaja w proszku są używane bardzo często na skalę przemysłową.

Etapy produkcji jaj w proszku są następujące: wybijanie świeżych jaj kurzych, filtracja, pasteryzacja, schładzanie, suszenie, pakowanie, magazynowanie.

Sposób użycia proszku:

Jaja w proszku (pasteryzowane i suszone jajka kurze) używa się w zastępstwie jaj świeżych – 1 kg zastępuje ok. 90-100 jaj świeżych lub 4-4,5 kg masy jajowej!

Nic dziwnego, że producenci decydują się na ich stosowanie, tani proszek zastępuje świeże jaja. Dodatkowo można go długo przechowywać. Teoretycznie powinien być bezpieczny, lecz osobiście podchodziłabym z pewną rezerwą do proszków jajecznych. Jeżeli nie są przestrzegane zalecenia mikrobiologiczne, mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Niedawno wybuchła też afera jajeczna, gdzie sprzedawano przeterminowane jaja do przetwarzania. 

Poza tym pączek ma bardzo długi skład, dużo oleju palmowego.

zły skład

Hipermarkety


3. Pączek z lukrem 70 g (Tesco)

Składniki

ciasto drożdżowe [mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa, mieszanka (serwatka w proszku (z mleka, zawiera soję), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), gluten pszenny, białko jaja kurzego w proszku, substancje spulchniające (siarczan wapnia, węglan wapnia), mąka pszenna, barwnik (karoteny), aromat (wanilina), środek do przetwarzania mąki (l-cysteina), cukier, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony olej palmowy), woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwnik (annato)], olej rzepakowy, drożdże, mleko w proszku, sól], nadzienie o smaku różanym (29%) [przeciery owocowe mieszane (10-15%)(agrest, skórka pomarańczowa, gruszka, przecier z jabłka (85-90%), przecier z aronii, przecier z czarnej porzeczki), cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), syrop glukozowo-fruktozowy, substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat różany, koncentrat soku z czarnej marchwi], tłuszcz wieprzowy, lukier (21%) [cukier, suszony syrop glukozowy]

Masa jajowa sugeruje, że ciasto zostało wykonane na masową skalę

Częściowo utwardzone oleje powinniśmy unikać, podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 2.

L-cysteina – środek powstający z sierści.

Pasteryzowana masa jajowa jest trochę „lepsza” od jaj w proszku, jedynie są niszczone drobnoustroje i nie jest suszona.

Smażony na tłuszczu wieprzowym.

zły skład

4. Pączek Wyborowy 65 g (Carrefour, producent Putka)

paczek-wyborowy-65-g-rq4a1p

Składniki 

mąka pszenna, powidła śliwkowe, żółtka jaj, cukier, woda, marmolada (przecier jabłkowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), tłuszcz palmowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), drożdże, laktoza (z mleka), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, drożdże, aromat waniliowy, sól

Skład trochę lepszy od powyższych, już bardziej przypomina domowe pączki, jest mniej składników, ale użyto tłuszcz palmowy i margarynę. 

Jestem na nie.

zły skład

5. Grahamka z piekarni Jutrzenka (Auchan)

pączek auchan

Składniki

mąka typu 500, rozczyn piekarski, cukier, tłuszcz, woda, sól, ocet, drożdże

Dobry skład jak na pączki, ale UWAGA, nie w każdym Auchan możemy takie znaleźć.

pączki

Uważajmy na syntetyczny barwnik E 124 czerwień koszelinowa, która może powodować silne reakcje alergiczne 3.

Warszawskie piekarnie


6. Grzybki

paczek grzybki

Składniki

Mąka pszenna, mleko, cukier, masło, jajka, drożdże, sól, smalec do smażenia, aromat wanilinowy

Nadzienie: śliwka, syrop glukozowy, kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalny, sorbinian potasu, cynamon

Skład pączka jak najbardziej ok – prosty skład. Przyczepiłabym się do nadzienia, teraz naprawdę są fajne powidła, dżemy, do śliwek nie trzeba dodawać barwników! Za to daję zły skład.

zły skład

 

7. Putka

putka

Składniki

mąka pszenna, powidła śliwkowe, żółtka jaj, cukier, woda, marmolada, tłuszcz roślinny, mleko, drożdże, skórka pomarańczowa, sól, aromat waniliowy

dobry skład

8. Gromulski

pączek

Składniki

mąka pszenna 550, masło, cukier, jaja, sól, drożdże piekarskie, woda, nadzienie wieloowocowe, lukier

Prosty skład, dobry skład.

dobry skład

9. Lubaszka-Galeria Wypieków

Składniki

mąka pszenna, nadzienie różane (zagęszczone przeciery owocowe), jaja, cukier, woda, olej roślinny (rzepakowy), masło, syrop glukozowy, mączka sojowa, mleko w proszku, skórka pomarańczowa, drożdże, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromaty

średni skład

 

Z jakiego sklepu/piekarni warto kupować pączki?


Na pewno zrezygnujmy z kupna pączków z hipermarketów i dyskontów. Nie dość, że używają dużo cukru oraz oleju palmowego to też barwniki i konserwanty. Tego nie chcemy w naszej diecie, prawda?

Jeżeli chodzi o piekarnie również trzeba uważać. Nie we wszystkich są pączki z dobrymi składami. Warto zapytać się lub przejrzeć katalog ze składem w swojej piekarni.

Oczywiście najlepsze będą domowe pączuszki <3

A jeżeli chcesz przepis na beztłuszczowe pączki z owocami mrożonymi, zapraszam Cię na pod ten link.

Ten wpis jest z roku 2019, jeżeli chcesz zobaczyć jakie składy były rok temu, zapraszam Cię tu.