Strona główna > CIEKAWOSTKI > OD CZEGO ZALEŻY BARWA I WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ?

OD CZEGO ZALEŻY BARWA I WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ?

Od czego zależy barwa i wartość odżywcza jaj?

Od czego zależy barwa i wartość odżywcza jaj?


Jaja mogą występować w wielu kolorach. Jednak nie wiele osób wie, skąd bierze się barwa skorupki jaja kurzego i czy ma coś wspólnego z jego wartością odżywczą.

 

Barwa skorupki jaja zależy od uwarunkowań genetycznych, rasy, a nie od sposobu żywienia kury.  Podstawowy barwnik porfiryna nadaję barwę powierzchni skorupki 1.

 

Jaja o białej skorupie znoszą kury rasy Leghorn, a o ciemnej skorupie między innymi kury rasy Rhode Island Red. Na świecie są nawet rasy kur, które znoszą niebiesko-zielone jaja, jak widać na zdjęciu wyżej 2.

 

Europejczycy wolą brązowe jajka, natomiast amerykanie z USA zdecydowanie częściej konsumują jaja o zabarwieniu białym. Co ciekawe, Polacy wybierają jaja o beżowej lub brązowej barwie 1.

 

Dla Polaków brązowa skorupa jest atrakcyjniejsza, wydaje się bardziej naturalna od białej. Taki kolor kojarzą z intensywnym zabarwieniem żółtka, a tym samym z lepszą wartością odżywczą. Jednak barwa skorupki nie ma związku z tą cechą 3. Prawda jest taka, że wszystkie jaja bogate są w cenne składniki odżywcze, takie jak np. aminokwasy egzogenne (są to aminokwasy, niezbędne do życia, które musimy przyjmować z pożywienia).


Wartość odżywcza i smak jaja nie ma nic wspólnego z barwą skorupki.


 

Bardzo duży wpływ na wartość odżywczą oraz kolor żółtka mają wpływ środowisko oraz sposób żywienia. Badania z 2014 roku wykazały, że kury poddane działaniu promieni słonecznych znosiły jaja mające 3 lub nawet 4 razy więcej witaminy D3 w porównaniu do kur z chowu klatkowego 4.

Natomiast, jaja od kur wiejskich są bardziej narażone na zanieczyszczenie np. metalami ciężkimi 5.

 

Jakość jaj można modyfikować przez wzbogacenie karmy różnymi dodatkami. Uzupełnienie diety kur olejem lnianym zwiększa poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu alfa-linolenowego) w jajach 6.

 

Intensywność zabarwienia żółtka zależy przede wszystkim od zawartości barwników zwanych karotenoidami. Żółtko posiada około 1% karotenoidów, nadają one jasną lub ciemną żółto-pomarańczową barwę. Konsumenci częściej wybierają jaja o intensywniejszym kolorze 7.

 

Podsumowanie


Jak można zauważyć przy wyborze jaj nie należy się kierować barwą skorupki, ponieważ ona daje nam informacje tylko o rasie kur. Lepiej wziąć pod uwagę środowisko w jakim jest hodowana.

Facebook
Facebook