Strona główna > ŻYWNOŚĆ > PAPRYKA CHILI I KAPSAICYNA – DUŻO BADAŃ NAUKOWYCH

PAPRYKA CHILI I KAPSAICYNA – DUŻO BADAŃ NAUKOWYCH

papryka chili

Co obejmuje nazwę papryka chili?


Papryka chili (Capsicum annuum) to nazwa ogólna niektórych rodzajów papryki: aleppo, ancho, cayenne, chile de arbol, cheongyang, jalapeno, koreańskie chili, pasilla, piri piri.

Są spokrewnione z pomidorem i papryką, pochodzą z rodziny psiankowatych.

Papryczki chili były najpierw uprawiane przez starożytnych rolników w Ameryce Środkowej i Południowej. W regionach, których kuchnia słynie z pikantnego smaku.

Dziś, papryka chili jest uprawiana na całym świecie, ale Meksyk, Chiny, Hiszpania, Nigeria i Turcja należą do największych producentów.

Chili jest szeroko wykorzystywana jako przyprawa w wielu potrawach.

Zawiera bioaktywny związek roślinny o nazwie kapsaicyna, która odpowiada za ostry smak.

Skala Scoville’a – skala ostrości

Wartość według skaliRodzaj substancji chemicznej lub przyprawy
15 000 000–16 000 000czysta kapsaicyna
8 600 000–9 100 000różne  kapsaicynoidy  (np.  homokapsaicyna ,  homodihydrokapsaicyna ,  nordihydrokapsaicyna)
5 000 000–5 300 000gaz pieprzowy, środek drażniący  FN 303
3 180 000papryka ‘Pepper X’ – najostrzejsza papryka chili, wyhodowana w 2018 r.
2 480 000papryka ‘ Dragon's Breath ’ – papryka chili, wyhodowana w 2017 r.
1 569 300papryka ‘ Carolina Reaper ’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2012 r.
1 463 700papryka ‘ Trinidad Scorpion Butch T ’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2011 r.
855 000–1 075 000papryka ‘ Naga Jolokia ’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2007 r.
876 000–970 000papryka ‘Dorset Naga’ – najostrzejsza papryka chili w księdze rekordów Guinnessa z 2007 r.
350 000–580 000papryka red savina
100 000–350 000guntur chilli ,  papryka habanero, datil,  rocoto,  piri-piri , ‘Madame Jeanette ’, Hot Jamaican Chili
50 000–100 000chili Bird's Eye , Thai chili, chili Indian pepper, malagueta,  chiltepin,  pequi
30 000–50 000cayenne ,  papryka jagodowa
10 000–23 000papryka serrano
2 500–8 000papryka ‘ Jalapeño ’,  chili guajillo ,  meksykańskie  odmiany papryki  anaheim,  papryka węgierska,  przyprawa tabasco
500–2500papryka  anaheim ,  poblano, papryka  rocotillo, ‘Peppadew’
100–500papryka  pimento , ‘ Pepperoni ’
0słodka papryka roczna

Źródło: 1

 

Wartość odżywcza


88% składu papryki chili stanowi woda.

Papryka chili jest bogata w różne witaminy i minerały.

Lecz pamiętaj, że papryka jest spożywana w bardzo małych ilościach (szczypta), więc nie mają większego znaczenia.

Witamina C –  jest silnym przeciwutleniaczem, ważnym w procesie gojenia się ran i odporności

Witamina B6 – rodzina witamin z grupy B, z których niektóre mają ważne funkcje w metabolizmie energetycznym

Witamina K1 jest niezbędna do krzepnięcia krwi, zdrowych kości i nerek

Potas –  odpowiednie spożycie potasu może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Miedźczęsto jej brakuje w zachodniej diecie, ważny dla silnych kości i zdrowych neuronów

Witamina A czerwone papryczki chili są bogate w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A 2

kapsaicyna chili

 

Związki aktywne

 

Papryka chili zawiera sporo związków aktywnych, czyli takich, które wpływają korzystnie na organizm.

Kapsantynastanowi do 50% całkowitej zawartości karotenoidów, to główny karotenoid w czerwonych papryczkach chili, odpowiedzialny za ich czerwony kolor i jego silne właściwości antyoksydacyjne mogą przeciwdziałać rakowi 3 , 4

Luteinanajobficiej w zielonej (niedojrzałej) papryce chili, poziom luteiny zmniejsza się wraz z dojrzewaniem. Wysokie spożycie luteiny zostało powiązane z poprawą zdrowia oczu 56

Kapsaicyna – jeden z najlepiej zbadanych związków roślinnych w papryce chili. Jest odpowiedzialny za ich ostry smak i wiele skutków zdrowotnych

Kwas sinapowy – przeciwutleniacz, ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych 78

Kwas ferulowy jest przeciwutleniaczem, który może chronić przed cukrzycą i nowotworami 910

Violaksantyna – główny przeciwutleniacz karotenoidowy w żółtych papryczkach chili, stanowiących 37-68% całkowitej zawartości karotenoidów 1112

 

Skąd się bierze uczucie pieczenia?


Kapsaicyna wiąże się z receptorami bólu, które są zakończeniami nerwowymi i wyczuwają ból. To wywołuje uczucie pieczenia, ale w rzeczywistości nie powoduje żadnych prawdziwych poparzeń.

Mimo to, wysokie spożycie papryczek chili (lub kapsaicyny) może z czasem uszkadzać receptory bólu, powodując odczuwanie palącego smaku chili.

Może przyczynić się do tego, że te receptory bólowe są niewrażliwe na inne formy bólu, np. zgaga wywołana kwaśnym refluksem oraz może pomóc w leczeniu tego schorzenia.

Udowodniono, że 3 gramy chili dziennie przez 6 tygodni poprawiały zgagę u pacjentów z refluksem kwaśnym 13.

 chili

Jaki wpływ na zdrowie ma chili?


Obniżenie masy ciała

 

Dieta z kapsaicyną miała korzystny wpływ metaboliczny na genetycznie obciążone cukrzycą myszy. Zmniejszała stężenie glukozy, insuliny i trójglicerydów w osoczu, a zwiększała stężenie adiponektyny i wywierając działanie przeciwzapalne na tkankę tłuszczową 14.

Potrzeba jest minimalna dawka 2 mg kapsaicynoidów, aby przyczynić się do zmniejszenia spożycia energii. Wydaje się, że preferencja dla pokarmów bogatych w węglowodany zmniejsza się.

Naukowcy sugerują, że istnieje duży potencjał w papryczkach chili. Z powodzeniem można je wykorzystać, jako naturalny sposób odchudzania 15.

W jednym podwójnie ślepym badaniu z próbą kontrolą placebo, wskazano, że leczenie nadwagi lub otyłych pacjentów z 6 mg / dobę kapsynoidami przez 12 tygodni wiązało się z utratą tłuszczu w jamie brzusznej. Masę ciała zmniejszono odpowiednio o 0,9 i 0,5 kg w grupach kapsynoidów i placebo 16.

Inni naukowcy mówią, że kapsaicyna może w niewielkim stopniu zwiększać wydatek energetyczny.

Jednoczenie zwiększając utlenianie tłuszczu i zmniejszając apetyt, co przyczynia się do kontroli wagi 17.

Podobne efekty obserwuje się w przypadku niepikantnego analogu kapsaicyny – kapsynianu, który ze względu na niższą stabilność, nie wywołuje bólu w jamie ustnej  181920.

 

Łagodzi owrzodzenia żołądka

 

Wiele osób myśli, że ostre potrawy sprzyjają rozwojowi wrzodów żołądka. Nic bardziej mylnego. Naukowcy twierdzą, że kapsaicyna ma tendencję do zapobiegania i przyspieszania gojenia się wrzodów żołądka 2122.

Wpływ na nowotwory żołądka nie jest jasny.

Niedawna analiza badań w Korei i Meksyku, gdzie powszechne jest spożywanie pikantnej żywności, stwierdza, że ​​umiarkowane dzienne spożycie kapsaicyny (mniej niż 30 mg na dobę) wiąże się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka raka żołądka, w stosunku do braku konsumpcji.

Podczas gdy duże dzienne spożycie wiąże się ze znaczącym wzrostem ryzyka 23.

 

Przeciwbólowy

 

Kapsaicynę stosowano w wielu badaniach klinicznych jako miejscowy lek stosowany w leczeniu bólu pochodzącego z różnych źródeł. 

Amerykańskie organy regulacyjne zatwierdziły kapsaicynę jako 8% plastra skórnego do leczenia miejscowego bólu 24.

Zawierają 640 mcg / cm 2 syntetycznej kapsaicyny, łącznie 179 mg w jednym plastrze.

Wykazano, że plaster 8% kapsaicyny jest bezpieczny i skuteczny w kontrolowaniu bólu neuropatycznego wynikającego z kilku stanów, z wyraźną poprawą ataków bólowych, czasu snu i jakości życia 25


Czy wiesz, że…

Stworzono przeciwbólowe plastry z kapsaicyny.


Ogólnie wydaje się, że kapsaicyna jest skuteczna w leczeniu bólu neuropatycznego (spowodowanego urazem, chorobą układu nerwowego), ale nie zapalnego

Na przykład kapsaicyna nie była skuteczna przeciwko zapalnemu bólowi zwyrodnieniowemu, a plaster z dużą dawką kapsaicyny nie przynosił korzyści w celowaniu uporczywego bólu po przepuklinie pachwinowej 26, 27

Jednak wkraplanie 15 mg kapsaicyny bezpośrednio przed zamknięciem rany wykazało pewną skuteczność w kontrolowaniu bólu po całkowitej alloplastyce stawu kolanowego 28.

 chili

 

Obniża ciśnienie

 

Badanie przeprowadzone na gryzoniach dowiodło, że kapsaicyna obniża ciśnienie u szczurów z nadciśnieniem genetycznym. A to dzięki zwiększeniu produkcji tlenku azotu i rozszerzeniu naczyń krwionośnych 293031.

Paradoksalnie, bezpośredni wpływ kapsaicyny na mięsień gładki naczyń wywołuje zwężenie, z powodu zwiększonego napływu wapnia. Pojawiło się kilka przypadków ostrego kryzysu nadciśnieniowego wywołanego przez bardzo wysokie spożycie papryczek chili 3233.

 

Obniża poziom insuliny we krwi

 

Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że regularne spożywanie chili może pomóc zmniejszyć ryzyko hiperinsulinemii (wysoki poziom insuliny we krwi) 34.

Gryzonie leczono doustnie 6 mg / kg mc kapsaicyną dziennie przez 28 dni. Zahamowało to wchłanianie jelitowe cukru u szczurów, prowadząc do obniżenia poziomu glukozy we krwi 35.

 


Ciekawostka

Podstawowym i powszechnie używanym dodatkiem w kuchni chińskiej, tajskiej i koreańskiej jest olej chili. Traktowany jest jako przyprawa.

Jego aromatycznie pachnący, czerwonawo-pomarańczowy napar z papryczek chili w oleju bazowym może sprawić, że niemalże każde nudne danie ożywi się. 

Taki olej polecana się osobom lubiącym wyraziste smaki.


 

Zagrożenia


Pieczenie

 

Papryczki są znane z palącego smaku. Jama ustna rozgrzewa się.

Z tego powodu ekstrakt z papryczek chili o nazwie „oleoresin capsicum” jest głównym składnikiem rozpylaczy pieprzowych 36.

W dużych ilościach powoduje silny ból, zapalenie, obrzęk i zaczerwienienie 37.

Regularne spożywanie dużych ilości papryczek chili może spowodować niewrażliwość receptorów na ból.

 

Bóle brzucha, biegunka

 

Spożywania papryczek chili może spowodować bóle brzucha, szczególnie u osób, które nie są  przyzwyczajone do ostrego smaku.

Uważać powinny osoby z zespołem jelita drażliwego. Spożywanie chilli u nich powodowało większy ból brzucha i palenie niż u zdrowych ochotników 38.

Osobom wrażliwym zaleca się ograniczenie spożycia chili.

 

Nowotwory

 

Jak już wspominałam, powiązanie chili z nowotworami jest nie jasne. Istnieją mieszane dowody na ten temat 39.

Prawdopodobnie jest to związane z bardzo dużą ilością spożywania chili, gdyż prawdopodobieństwo występowania nowotworów żołądka jest mierzone w krajach o wysokim spożyciu chili (np. Meksyk) 40.

Potrzebne są dalsze badania.

 

 

Najważniejsze informacje:

 

1. Papryka chili (Capsicum annuum) to nazwa ogólna niektórych rodzajów papryki: aleppo, ancho, cayenne, chile de arbol, cheongyang, jalapeno, koreańskie chili, pasilla, piri piri.

2. Ma wiele witamin (z powodu spożywania małych ilości, mają znikome znaczenie) i związków aktywnych.

3. Kapsaicyna, główny, bioaktywny związek roślinny w papryce chili, ma pewne unikalne właściwości.

4. Badania potwierdzają, że kapsaicyna pomaga zmniejszyć masę ciała, obniża poziom insuliny, ciśnienie, działa przeciwbólowo, leczy owrzodzenia żołądka.

5. Nadmiar kapsaicyny może wywoływać uczucie pieczenia, bóle przewodu pokarmowego oraz biegunkę.