Jedni kochają, drudzy nienawidzą. Niewątpliwe jest, że dynia to prawdziwie jesienne warzywo.
Istnieje mnóstwo rodzajów i wiele z nich jest jadalnych. Inne dynie dzięki swoim dziwnym kształtom służą do dekoracji ogrodów, okien i wnętrz. Dynie są nieodłącznie związane z amerykańskim świętem Halloween.
Do czego wykorzystać poszczególne dynie?
🍑Hokkaido:
zupa dyniowa
zapiekanki
ciasta,serniki i desery
puree
z warzywami na parze
🍑Makaronowa:
warzywne spaghetti
placki z dyni makaronowej
sosy
marynaty octowe
🍑Delicata:
przetwory z dyni: dżemy, konfitury
słodkie desery
lody
🍑Piżmowa:
chleb, bułki
gulasze
zupy
zapiekanki
ciasta, babeczki i ciastka
dyniowe desery
puree z dyni
przetwory, np. dżem
🍑Kabocha:
dyniowy sernik
ciasta, babeczki i ciastka
desery
🍑Acorn:
zapiekanki wytrawne
dania faszerowane
dynia zapiekana na słodko, np. z miodem
Najlepszymi rodzajami dyń do przygotowania dyniowego ciasta są: Cinderella, Pink Banana, Sugar Pie oraz Blue Hubbard.
Zupy przygotowuje się zazwyczaj z dyń: Red Kuri, Kabocha i Butternut.
Dobry farsz do pierogów i naleśników możemy uzyskać z dyń Acorn oraz Sweet Dumpling.
Jako samodzielne dania najlepiej sprawdzają się pyszne dynie Carnival oraz Delicata.
Badania potwierdzają, że dynie zawierają znaczną ilość przeciwutleniaczy, tokoferoli i karotenoidów. Dlatego dynia potencjalnie ma działanie przeciwutleniające, co może być ważne dla osób w stanie przedcukrzycowym, diabetyków i pacjentów z uszkodzeniem naczyń 1, 2, 3.
Więcej o dyni tu: DYNIA – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WPŁYW NA ZDROWIE