Jeśli jesteś czytelnikiem etykiet żywności, prawdopodobnie spotkałeś składnik zwany gumą ksantanową we wszystkim, od jogurtu przez wypieki po sos sałatkowy. Guma ksantanowa jest powszechnie dodawana do przetworzonej żywności.
 
Jest często używany jako zagęszczacz ze względu na jego wyjątkową zdolność do zwiększania lepkości cieczy.
Przetwarzanie gumy ksantanowej wydaje się być napędzane przez jeden drobnoustrój, bakterię z rodziny Ruminococcaceae, która rozkłada węglowodany zawarte w gumie ksantanowej. Inna bakteria jelitowa, Bacteroides intestinalis, żywi się mniejszymi węglowodanami uwalnianymi przez bakterię Ruminococcaceae. Spożywanie gumy ksantanowej przez bakterie prawdopodobnie prowadzi do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odgrywają dużą rolę w zdrowiu jelit i mogą przyczynić się do spożywania kalorii.
 
Guma ksantanowa jest ogólnie uważana za bezpieczną, wyniki badania sugerują, że jej powszechne spożywanie może wzbogacać nasz mikrobiom w dobre bakterie. Badanie jest pierwszym krokiem w zrozumieniu, w jaki sposób nowe składniki żywności mogą zmieniać nasz mikrobiom i czy te zmiany są dobre lub złe. Może to być szczególnie ważne dla osób, które spożywają ponadprzeciętne ilości gumy ksantanowej, takich jak osoby z celiakią i osoby stosujące dietę bezglutenową.
Źródło: https://www.nature.com/articles/s41564-022-01093-0
Więcej o mikrobiomie człowieka: