Na co zwrócić uwagę przy zakupie „jogurtów” wegańskich?
- ważne, aby na pierwszym miejscu znalazł się główny składnik, czyli np. miąższ kokosowy
- unikaj cukru, zamiast niego możesz dodać odrobinę błonnika – inuliny – ma ona delikatnie słodki smak lub dodaj ulubiony owoc
Mączka chleba świętojańskiego nie jest złym dodatkiem – to również rodzaj błonnika.
- karagen czy maltodekstryna nie jest dobrze widziane wśród dobrych składów
- dokładnie przeczytaj etykietę, upewnij się, że nie znajdziesz w niej składników pochodzenia zwierzęcego
- dla wegan szczególnie ważne są dodatki w formie witamin B12 lub dodatkowa porcja białka (np. bób)


Sojowe
Jogurt sojowy naturalny BIO Berief
Składniki
napój sojowy (woda, soja*), sól morska, kultury jogurtowe
*z certyfikowanych upraw ekologicznych
Joya Sojowa
Składniki
baza sojowa 99% (woda, ziarna soi 11%), skrobia, sól, kultury jogurtowe
Domowy jogurt waniliowy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
- 1–2 wegańskie bakterie probiotyczne
- 1–2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Zmiksuj ekstrakt z mleczkiem kokosowym, delikatnie wymieszaj z probiotykami.
Czy kultury jogurtowe są wegańskie?
Warto zauważyć, że większość wegańskich jogurtów zawiera żywe, aktywne kultury, które są probiotykami – lub pożytecznymi bakteriami jelitowymi – które wspierają zdrowe trawienie 1.
Przy produkcji jogurtów, głównymi kulturami (starterowymi) w jogurcie są Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury starterowe służą do przekształcania mleka w jogurt podczas fermentacji. To są pożyteczne bakterie, nie pochodne od zwierząt. Uważaj przede wszystkim na żelatynę na etykiecie produktu.