Nie od dziś powstaje mnóstwo odpowiedników żywności zwierzęcej – producenci żywności pomyśleli też jogurtach. W tym wpisie skupiłam się na produktach wegańskich na bazie kokosa. Na rynku znajdziemy też produkty z soi, z tapioki, z fermentowanego owsa lub innych zbóż, orzechów. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie „jogurtów” wegańskich?

  • ważne, aby na pierwszym miejscu znalazł się główny składnik, czyli np. miąższ kokosowy
  • unikaj cukru, zamiast niego możesz dodać odrobinę błonnika – inuliny – ma ona delikatnie słodki smak lub dodaj ulubiony owoc

Mączka chleba świętojańskiego nie jest złym dodatkiem – to również rodzaj błonnika.

  • karagen czy maltodekstryna nie jest dobrze widziane wśród dobrych składów
  • dokładnie przeczytaj etykietę, upewnij się, że nie znajdziesz w niej składników pochodzenia zwierzęcego
  • dla wegan szczególnie ważne są dodatki w formie witamin B12 lub dodatkowa porcja białka  (np. bób)

 

 

Sojowe

Jogurt sojowy naturalny BIO Berief

Składniki

napój sojowy (woda, soja*), sól morska, kultury jogurtowe
*z certyfikowanych upraw ekologicznych

Joya Sojowa 

 

Składniki

baza sojowa 99% (woda, ziarna soi 11%), skrobia, sól, kultury jogurtowe

Domowy jogurt waniliowy z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1–2 wegańskie bakterie probiotyczne 
  • 1–2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Zmiksuj ekstrakt z mleczkiem kokosowym, delikatnie wymieszaj z probiotykami.

Czy kultury jogurtowe są wegańskie?

Warto zauważyć, że większość wegańskich jogurtów zawiera żywe, aktywne kultury, które są probiotykami – lub pożytecznymi bakteriami jelitowymi – które wspierają zdrowe trawienie 1

Przy produkcji jogurtów, głównymi kulturami (starterowymi) w jogurcie są Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury starterowe służą do przekształcania mleka w jogurt podczas fermentacji. To są pożyteczne bakterie, nie pochodne od zwierząt. Uważaj przede wszystkim na żelatynę na etykiecie produktu.