Z czego powstają paluszki surimi?
Surimi to rodzaj ryby, które jest rozdrobnione. Po japońsku oznacza „mielone mięso”.
Często naśladuje mięso kraba czy homara z odpowiednimi dodatkami do żywności.
Chude mięso z ryb lub zwierząt lądowych jest najpierw oddzielane. Mięso następnie przepłukuje się wiele razy, aby wyeliminować niepożądane zapachy.
Następnie zostaje zmielony i sproszkowany, tworzy żelatynową pastę.
W zależności od pożądanej tekstury i smaku produktu surimi, galaretowatą pastę miesza się z różnymi proporcjami dodatków, takich jak skrobia, białko jaja, sól, olej roślinny, środki pochłaniające wilgoć, sorbitol, cukier, białko sojowe, przyprawy, substancje wzmacniające, takie jak glutaminian monosodowy.
Mięso ryby wcześniej pozbawione zapachu, jest sztucznie aromatyzowane.
Przykładowy skład – Family Fish – Paluszki surimi o smaku krabowym
Składniki
woda, surimi 28% (mięso rybne 26%, stabilizator: sorbitol, cukier, E 452), skrobia (zawiera gluten), białko jaja, olej rzepakowy, białko sojowe, cukier, sól, barwniki: kwas karminowy, ekstrakt z papryki, dwutlenek tytanu, stabilizator: karagen, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian monosodowy, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy, aromat krabowy 0,1%
woda – jest jej najwięcej, służy do uzyskania odpowiedniej tekstury
surimi – tylko 26% mięsa rybnego – bardzo mała ilość
sorbitol i cukier – pomagają utrzymać produkt w stanie zamrożenia i rozmrożenia. Nadają też smak, ponieważ proces przetwarzania pozbawił rybę
E 452 – polifosforany, substancje wiążące
kwas karminowy – to barwnik pobierany z owadów
białko jaja – poprawia teksturę
olej rzepakowy – poprawia teksturę, biały kolor i trwałość
glutaminian monosodowy, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy – nadają specyficzny smak 1
Więcej o glutaminianie monosodowym (MSG) przeczytasz tu: GLUTAMINIAN SODU – DOBRY CZY ZŁY?
Teoretycznie, Agencję Żywności i Leków (FDA) uważa dodatki do żywności za bezpieczne. Ale często badania pokazują inne oblicze dodatków, które są spożywane w nadmiarze.
Na przykład, MSG może powodować bóle głowy u niektórych osób, podczas gdy karagen jest związany z uszkodzeniem jelit i stanem zapalnym w badaniach na zwierzętach i probówkach 2, 3, 4.
Badania wykazują, że dodatki fosforanowe mogą prowadzić do uszkodzenia nerek i zwiększonego ryzyka choroby serca – częściowo dlatego, że wysokie spożycie fosforanów z dodatków może uszkadzać naczynia krwionośne. Osoby z chorobami nerek są bardziej zagrożone 5, 6.
Wartość odżywcza kraba i paluszków surimi – porównanie
W 100 gramach krab świeży i paluszki surimi mają podobną kaloryczność 82 kcal.
Jednak reszta wartości odżywczych różni się ogromnie.
Kwas omega-3 jest ważny w neurologicznym rozwoju dzieci, ale i u dorosłych. Wpływa na pamięć i wiele innych procesów. Ilość kwasu omega-3 w krabie jest bardzo duża 389 mg, a w paluszkach niewielka 25,5 mg.
Duża różnica jest też w przypadku witaminy B12, krab świeży zawiera 163% dziennego zapotrzebowania tej witaminy, a surimi tylko 8%. Podobnie jest w kilku innych minerałach: cynku miedzi czy selenu 7, 8.
Składniki | Surimi | Krab świeży |
Omega-3 | 25,5 mg | 389 mg |
Witamina B 12 | 0,6 μg (8% RDI) | 11,5 μg (163% RDI) |
Podsumowanie
Paluszki surimi to bardzo przetworzony produkt. Wiąże się to z wieloma dodatkami do żywności, które niekoniecznie dobrze wpływają na nasz organizm.
Zapewne są szybkim produktem do przygotowania w domu, lecz czy warto wprowadzać do organizmu takie substancje?
Po za tym, mają niewielką wartość odżywczą. Zdecydowanie odradzam.