Odpowiednie przechowywanie jest niezwykle ważne, jeżeli chcemy utrzymać odpowiednią wartość odżywczą produktów spożywczych.
Witamina C jest częstym przedmiotem badań naukowców ze względu na to, że potrzebujemy dostarczać ją codziennie z pokarmem. Organizm ludzki nie jest w stanie jej wytwarzać, dlatego jakość warzyw i owoców oraz ich przetworów jest niezwykle istotna.
Witamina C pełni wiele funkcji, np.:
- bierze udział we wspieraniu odporności
- zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia
- wpływa na produkcję kolagenu, opóźnia procesy starzenia się
- hamuje powstawanie blaszki miażdżycowej
Niektórzy naukowcy pochylają się nad tym zagadnieniem przeprowadzając badania na sokach owocowych i nektarach.
Badanie (2010): Stabilność witaminy C w sokach owocowych i nektarze z czarnej porzeczki podczas przechowywania (1)
Czy wiesz, że wg IŻŻ dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla mężczyzn to 90 mg/dzień, dla kobiet 75 g/dzień.
Badanie (2012): Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C (2)
W badaniu oznaczono zawartość kwasu askorbinowego w 12 rodzajach soków owocowych i w 3 rodzajach nektarów oraz w 7 rodzajach świeżo wyciśniętych soków z zakupionych.
- 35,73 – 38,05 mg/100 ml dla soku z grejpfruta żółtego
- 29,05 – 36,24 mg/100 ml dla soku z pomarańczy
- 10,24-18,74 mg/100 ml dla soku z grejpfruta czerwonego
- 9,96-11,45 mg/100 ml dla nektaru z czarnej porzeczki
Witamina C należy do grupy substancji, którymi można wzbogacać produkty spożywcze, jednak ilość substancji dodawanych do żywności celem fortyfikacji nie może przekraczać 50% wartości zalecanego dziennego spożycia. Witamina C, podobnie jak kwas foliowy, jest wyjątkiem, gdyż związek ten może być dodany w ilości nie przekraczającej 100% RDA, ze względu na straty tych związków podczas procesów technologicznych.
Podsumowując, witamina C jest obecna w sokach owocowych. Dobrze wybierać soki świeżo wyciskane, ale i te ze sklepu zawierają znaczne ilości witaminy C.
Soki cytrusowe będą dobrym wyborem, gorszym są nektary, które mają niewielki dodatek soku i szybko tracą witaminę C po otwarciu.
Zobacz więcej:
SOK ODTWORZONY Z SOKU ZAGĘSZCZONEGO – CZY WARTO?
CZYM SIĘ RÓŻNI SOK, NEKTAR I NAPÓJ?