Lody na patyku
Lody na patyku uwielbiane przez dzieci i dorosłych, szczególnie w okresie letnim. Ale czy czytamy skład takich produktów? Czy wiecie ile składników znajduje się w najpopularniejszych lodach?
Zwykły, najprostszy lód powinien składać się z: śmietanki lub/i mleka, cukru oraz żółtek jaj, ewentualnie dodatki w postaci wanilii, czekolady lub owoców.
Czy wiesz, że …
W Polsce spożywane jest około 4 litrów rocznie lodów, średnia europejska wynosi około 7 litrów) 1.
Co roku pojawia się 140-160 nowych produktów lodowych.
Pojemność opakowań lodów familijnych zmniejsza się systematycznie. Dziesięć lat temu najpopularniejsze były opakowania o pojemności 1-1,5 litra, teraz tak duża pojemność jest popularna ze względu na cenę, aczkolwiek lody familijne sprzedawane są również w opakowaniach o pojemności 0,5 litra i mniejsze.
Największy udział w rynku mają mleczne lody spożywcze, wartość ta szacowana jest na 80–90% całkowitej produkcji.
Badania dotyczące preferencji smakowych wskazują, że Polacy najczęściej wybierają lody tradycyjne: śmietankowe (32%), waniliowe (20%) i owocowe (13%) 2.
1. Kaktus dłuuuga polewka Lody wodne o smaku pomarańczowo-cytrynowym 40 ml
Składniki
woda, syrop glukozowy, cukier, tłuszcz kokosowy, stabilizatory (E 422, E 412, E 410), całkowicie utwardzony olej z ziaren palmowych, suszone kawałki truskawek, kwas (E 330), aromaty, częściowo utwardzony olej z ziaren palmowych, barwniki (E 160a, E 141), laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, olej rzepakowy, pełne mleko w proszku, emulgator (lecytyny (z soją))
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 6,3 g (ponad jedna łyżeczka)
Jest to lód wodny, na pozór prosty do wykonania. Wydaje się, że to woda z sokiem owocowym. Z owocami to jednak nie ma wiele wspólnego. Natomiast producent postarał się o dużo więcej składników i to jakich!
Syrop glukozowy, cukier…to lód składający się głównie z cukru, a raczej syropu, który jest tańszym zamiennikiem cukru.
Całkowicie i częściowo utwardzony olej z ziaren palmowych… straszne, że nawet do lodów wodnych, nawet tłuszcz kokosowy, olej rzepakowy i mleko w proszku…Dużo rodzajów tłuszczu…to wreszcie lód wodny czy nie?
Tłuszcze utwardzone to tak zwane tłuszcze trans – podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 3.
Fajnie, że są suszone kawałki truskawek, ale producent nie podał ilości, czuję, że to znikomy procent. Zaraz potem znajduje się kwas cytrynowy (E 330), aromaty i barwniki – jest tak mało tych truskawek i dlatego trzeba było użyć tyle dodatków E.
E 422 – glicerol – nie wskazany, szczególnie dla dzieci, może powodować bóle brzucha czy bóle głowy
Takie lody omijajmy z daleka…
Kolejne lody na patyku to lody z mleka lub śmietany – zobaczmy czy tak rzeczywiście jest…
2. Zielona Budka – Lody śmietankowo czekoladowe w polewie o smaku czekolady
Składniki
mleko odtłuszczone (odtworzone), polewa o smaku czekoladowym 19% (tłuszcz kokosowy, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,5%, czekolada 0,4%: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z SOI), aromat
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 14 g (prawie 3 łyżeczki)
Jak na lód niska zawartość cukru, choć 3 łyżeczki dodatkowo w diecie nie przejdzie bez echa.
Skład bez barwników i oleju palmowego – na plus.
Nie wiadomo jaki aromat: naturalny czy sztuczny?
Ogólnie skład ok, można liznąć takiego loda od czasu do czasu.
3. Algida – Lód Big Milk bambi
Składniki
odtworzone odtłuszczone mleko (50%), oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), śmietanka w proszku (0,2%), aromaty
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 14 g (prawie 3 łyżeczki)
W tym lodzie na patyku jest troszkę gorszy skład. Na pierwszy rzut oka widać, że jest dużo więcej składników niż w poprzednim lodzie.
Oleje roślinne – cechą loda śmietankowego powinna być śmietanka, a nie oleje roślinne
Syropy cukrowe – minus.
Do zagęszczenia potrzebne było aż 3 dodatki do żywności, również karagen – jest kontrowersyjną substancją, podejrzewaną o rakotwórcze działanie, lecz oficjalnie nie jest to potwierdzone.
4. Tesco Lody o smaku waniliowym w polewie kakaowej 35 g
Składniki
częściowo odtworzona serwatka w proszku (z mleka), polewa kakaowa (21%) [olej kokosowy, cukier, olej rzepakowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), aromat], olej kokosowy, cukier, syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia ziemniaczana, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 15 g (3 łyżeczki)
Prawdziwy lód powinien powstać ze śmietanki, nie zaś odtworzony z serwatki z proszku (produkt uboczny od wyrobu sera czy twarogów).
5. Zielona Budka – Happy Twist Lody o smaku śmietankowym i sorbet malinowy
Składniki
woda, cukier, mleko odtłuszczone (odtworzone), syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego 1%, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), zagęszczony sok z czarnej marchwi, kwas (kwas cytrynowy), aromaty
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 15 g (3 łyżeczki)
Połączenie sorbetu z lodami śmietankowymi. Na pierwszym miejscu woda i cukier..a także syrop i tłuszcz kokosowy – skład niezbyt dobry – nie polecam.
6. Koral Top Milker Lody śmietankowo-waniliowe w mlecznej polewie z dodatkiem czekolady 132 ml
Składniki
odtworzone mleko odtłuszczone, mleczna polewa z dodatkiem czekolady 24 % [tłuszcz roślinny kokosowy, czekolada 30% (cukier, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), masa kakaowa min. 35%), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, olej roślinny rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), aromaty], cukier, olej roślinny kokosowy, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator E 471, stabilizatory: E 410, E 412, śmietanka w proszku 0,3%, wanilia naturalna 0,01%, aromaty
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 16 g (3 łyżeczki)
Odtworzone mleko oznacza, że lód powstał w mleka w proszku, znowu syrop glukozowy i wiele dodatków E.
Śmietanki tylko 0,3% i to powstałej z proszku.
Polewa czekoladowa nawet w porządku.
Ogólnie skład średni, nie polecam.
7. Oreo Lody o smaku śmietankowym z ciastkami kakaowymi 110 ml
Składniki
mleko odtłuszczone, ciastka kakaowe 22% z nadzieniem o smaku waniliowym pokruszone w małe kawałki 22% (mąka pszenna, cukier, olej roślinny (palmowy), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,6%, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), aromat), produkt serwatkowy (z mleka), cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, olej słonecznikowy, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny, E 476), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku (z mleka), aromat
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 18,7 g (prawie 4 łyżeczki)
Coraz więcej cukru w jednym lodzie, tu mamy już prawie 4 łyżeczki.
Znowu dużo różnego rodzajów tłuszczu: kokosowy, słonecznikowy, palmowy.
Lód oreo ma więcej składników z powodu dodatku ciasteczek, które tez mają trochę dodatków.
Odradzam.
8. Milka Lody waniliowe z preparatem z czekolady mlecznej w czekoladzie mlecznej 110 ml
Składniki
czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, emulgatory: lecytyna sojowa, E476), mleko odtłuszczone, produkt serwatkowy (z mleka), cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), ekstrakt wanilii
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 22 g (ponad 4 łyżeczki)
Mniej dodatków poprawiających wygląd, natomiast rośnie ilość cukru w opakowaniu.
Zawiera tłuszcz kokosowy i syrop glukozowy.
Produkt średni, nie polecam.
9. Lód Toblerone na patyku
Składniki
mleko odtłuszczone, cukier, produkt serwatkowy (z mleka), tłuszcz kakaowy, tłuszcz kokosowy, miód 4%, zmielone migdały, tłuszcz mleczny, kawałki czekolady mlecznej z miodem i nugatem MIGDAŁOWYM (cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mód (3%), tłuszcz mleczny, migdały (1,6%), emulgator (lecytyny (z SOI)), białka JAJ, aromaty), miazga kakaowa, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2%, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone, krojone migdały, laktoza (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), BIAŁKO JAJ, aromaty
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 23,7 g (4,5 łyżeczki)
Tu również znajduje się dużo więcej składników, ze względu na dodatki w lodzie.
Znowu syropy.. i cukier.
Prawie 5 łyżeczek w jednym opakowaniu.
Nie polecam.
10. Koral Grand Gold waniliowy Lody waniliowe w mlecznej czekoladzie 120 ml
Składniki
odtworzone mleko odtłuszczone, mleczna czekolada 40% (cukier, masło kakaowe, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (mleko), olej roślinny kokosowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E 476, wanilia. Masa kakaowa min. 33%), cukier, olej roślinny kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, emulgator: E 471, stabilizatory: E 410, E 466, E 407, aromat, wanilia naturalna 0,02%
Zawartość cukru w całym opakowaniu: 28 g ( 5,5 łyżeczki)
Mega słodki, prawie 6 łyżeczek cukru..blee. Dla porównania średni banan uznawany za bardzo słodki, ma 2 razy mniej cukru!
Mimo, że czekolada mleczna ma dobry skład, zawartość cukru jest przerażająca.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?
Szukaj lodów bez syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego, wśród 10 przestawionych lodów tylko jeden nie miał syropu.
Producenci lodów często stosują wiele dodatków do żywności, tańszych zamienników owoców, czyli barwniki i aromaty.
Nie warto sięgać po najpopularniejsze marki. Producenci lodów powinni się starać, gdyż badania wykazały, że mniejszą porcję lodów i lepszą jakościowo są skłonni zapłacić więcej 4.
Rośnie ilość produktów, które są prozdrowotne, zmniejszana jest ilość cukru i tłuszczu lub zastępowana przez zdrowsze zamienniki, dodawany np: błonnik. Np. lody jogurtowe zawierają bakterie probiotyczne, prebiotyki, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3 5.
Jeżeli jednak nie znajdziemy takich lodów, warto przygotować swoje i to będzie najlepszy wybór dla zdrowia.
Lody zrobione własnoręcznie? To dobry pomysł.
Pierwotnie lody powstają ze śmietanki, żółtek jaj i cukru. Jednak surowe żółtka jakoś mnie nie przekonują.
Jestem fanką sorbetów, ale też jogurtów z owocami.
Często mieszam zmiksowany jogurt z truskawkami, łyżką dżemu śliwkowego (dodaje ostrości i słodkości) oraz sokiem z cytryny. Potem zamrozić i mamy pyszne lody.
Oczywiście można robić różne kombinacje, w ten sposób są bez zbędnych dodatków, jakie dodają producenci lodów. Fajnie dodać owoców jagodowych, takie jak borówki czy maliny.
Zobacz:
http://faktyozywnosci.pl/co-zawiera-czekolada-mleczna/