Lody na patyku


Lody na patyku uwielbiane przez dzieci i dorosłych, szczególnie w okresie letnim. Ale czy czytamy skład takich produktów? Czy wiecie ile składników znajduje się w najpopularniejszych lodach?

Zwykły, najprostszy lód powinien składać się z: śmietanki lub/i mleka, cukru oraz żółtek jaj, ewentualnie dodatki w postaci wanilii, czekolady lub owoców.

Czy wiesz, że …

W Polsce spożywane jest około 4 litrów rocznie lodów, średnia europejska wynosi około 7 litrów) 1.

Co roku  pojawia się 140-160 nowych produktów lodowych.

Pojemność opakowań lodów familijnych zmniejsza się systematycznie. Dziesięć lat temu najpopularniejsze były opakowania o pojemności 1-1,5 litra, teraz tak duża pojemność jest popularna ze względu na cenę, aczkolwiek lody familijne sprzedawane są również w opakowaniach o pojemności 0,5 litra i mniejsze.

Największy udział w rynku mają mleczne lody spożywcze, wartość ta szacowana jest na 80–90% całkowitej produkcji.

Badania dotyczące preferencji smakowych wskazują, że Polacy najczęściej wybierają lody tradycyjne: śmietankowe (32%), waniliowe (20%) i owocowe (13%) 2.

 

1. Kaktus dłuuuga polewka Lody wodne o smaku pomarańczowo-cytrynowym 40 ml

kaktus lody

Składniki

woda, syrop glukozowy, cukier, tłuszcz kokosowy, stabilizatory (E 422, E 412, E 410), całkowicie utwardzony olej z ziaren palmowych, suszone kawałki truskawek, kwas (E 330), aromaty, częściowo utwardzony olej z ziaren palmowych, barwniki (E 160a, E 141), laktoza, odtłuszczone mleko w proszku, olej rzepakowy, pełne mleko w proszku, emulgator (lecytyny (z soją))

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 6,3 g (ponad jedna łyżeczka)

 

Jest to lód wodny, na pozór prosty do wykonania. Wydaje się, że to woda z sokiem owocowym. Z owocami to jednak nie ma wiele wspólnego. Natomiast producent postarał się o dużo więcej składników i to jakich!

Syrop glukozowy, cukier…to lód składający się głównie z cukru, a raczej syropu, który jest tańszym zamiennikiem cukru.

Całkowicie i częściowo utwardzony olej z ziaren palmowych… straszne, że nawet do lodów wodnych, nawet tłuszcz kokosowy, olej rzepakowy i mleko w proszku…Dużo rodzajów tłuszczu…to wreszcie lód wodny czy nie?

Tłuszcze utwardzone to tak zwane tłuszcze trans – podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 3.

Fajnie, że są suszone kawałki truskawek, ale producent nie podał ilości, czuję, że to znikomy procent. Zaraz potem znajduje się kwas cytrynowy (E 330), aromaty i barwniki – jest tak mało tych truskawek i dlatego trzeba było użyć tyle dodatków E.

E 422 glicerol – nie wskazany, szczególnie dla dzieci, może powodować bóle brzucha czy bóle głowy

 

Takie lody omijajmy z daleka…

Kolejne lody na patyku to lody z mleka lub śmietany – zobaczmy czy tak rzeczywiście jest…

2. Zielona Budka – Lody śmietankowo czekoladowe w polewie o smaku czekolady

muu lody koral

Składniki

mleko odtłuszczone (odtworzone), polewa o smaku czekoladowym 19% (tłuszcz kokosowy, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,5%, czekolada 0,4%: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z SOI), aromat

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 14 g (prawie 3 łyżeczki)

 

Jak na lód niska zawartość cukru, choć 3 łyżeczki dodatkowo w diecie nie przejdzie bez echa.

Skład bez barwników i oleju palmowego – na plus.

Nie wiadomo jaki aromat: naturalny czy sztuczny?

Ogólnie skład ok, można liznąć takiego loda od czasu do czasu.

 

3. Algida – Lód Big Milk bambi

big milk

Składniki

odtworzone odtłuszczone mleko (50%), oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), śmietanka w proszku (0,2%), aromaty

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 14 g (prawie 3 łyżeczki)

 

W tym lodzie na patyku jest troszkę gorszy skład. Na pierwszy rzut oka widać, że jest dużo więcej składników niż w poprzednim lodzie.

Oleje roślinne – cechą loda śmietankowego powinna być śmietanka, a nie oleje roślinne

Syropy cukrowe – minus.

Do zagęszczenia potrzebne było aż 3 dodatki do żywności, również karagen – jest kontrowersyjną substancją, podejrzewaną o rakotwórcze działanie, lecz oficjalnie nie jest to potwierdzone.

 

4. Tesco Lody o smaku waniliowym w polewie kakaowej 35 g

lesco lód na patyku

Składniki

częściowo odtworzona serwatka w proszku (z mleka), polewa kakaowa (21%) [olej kokosowy, cukier, olej rzepakowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), aromat], olej kokosowy, cukier, syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia ziemniaczana, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 15 g (3 łyżeczki)

 

Prawdziwy lód powinien powstać ze śmietanki, nie zaś odtworzony z serwatki z proszku (produkt uboczny od wyrobu sera czy twarogów).

 

5. Zielona Budka – Happy Twist Lody o smaku śmietankowym i sorbet malinowy

 happy twist

Składniki

woda, cukier, mleko odtłuszczone (odtworzone), syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego 1%, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), zagęszczony sok z czarnej marchwi, kwas (kwas cytrynowy), aromaty

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 15 g (3 łyżeczki)

 

Połączenie sorbetu z lodami śmietankowymi. Na pierwszym miejscu woda i cukier..a także syrop i tłuszcz kokosowy – skład niezbyt dobry – nie polecam.

 

6. Koral Top Milker Lody śmietankowo-waniliowe w mlecznej polewie z dodatkiem czekolady 132 ml

koral top lody

Składniki

odtworzone mleko odtłuszczone, mleczna polewa z dodatkiem czekolady 24 % [tłuszcz roślinny kokosowy, czekolada 30% (cukier, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), masa kakaowa min. 35%), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, olej roślinny rzepakowy, serwatka w proszku (z mleka), aromaty], cukier, olej roślinny kokosowy, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator E 471, stabilizatory: E 410, E 412, śmietanka w proszku 0,3%, wanilia naturalna 0,01%, aromaty

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 16 g (3 łyżeczki)

 

Odtworzone mleko oznacza, że lód powstał w mleka w proszku, znowu syrop glukozowy i wiele dodatków E.

Śmietanki tylko 0,3% i to powstałej z proszku.

Polewa czekoladowa nawet w porządku.

Ogólnie skład średni, nie polecam.

 

7. Oreo Lody o smaku śmietankowym z ciastkami kakaowymi 110 ml

oreo lody

Składniki

mleko odtłuszczone, ciastka kakaowe 22% z nadzieniem o smaku waniliowym pokruszone w małe kawałki 22% (mąka pszenna, cukier, olej roślinny (palmowy), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,6%, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), aromat), produkt serwatkowy (z mleka), cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, olej słonecznikowy, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny, E 476), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku (z mleka), aromat

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 18,7 g (prawie 4 łyżeczki)

 

Coraz więcej cukru w jednym lodzie, tu mamy już prawie 4 łyżeczki.

Znowu dużo różnego rodzajów tłuszczu: kokosowy, słonecznikowy, palmowy.

Lód oreo ma więcej składników z powodu dodatku ciasteczek, które tez mają trochę dodatków.

Odradzam.

 

8. Milka Lody waniliowe z preparatem z czekolady mlecznej w czekoladzie mlecznej 110 ml

milka lody

Składniki

czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku, emulgatory: lecytyna sojowa, E476), mleko odtłuszczone, produkt serwatkowy (z mleka), cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), ekstrakt wanilii

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 22 g (ponad 4 łyżeczki)

 

Mniej dodatków poprawiających wygląd, natomiast rośnie ilość cukru w opakowaniu.

Zawiera tłuszcz kokosowy i syrop glukozowy.

Produkt średni, nie polecam.

 

9. Lód Toblerone na patyku

toblerone lody

Składniki

mleko odtłuszczone, cukier, produkt serwatkowy (z mleka), tłuszcz kakaowy, tłuszcz kokosowy, miód 4%, zmielone migdały, tłuszcz mleczny, kawałki czekolady mlecznej z miodem i nugatem MIGDAŁOWYM (cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mód (3%), tłuszcz mleczny, migdały (1,6%), emulgator (lecytyny (z SOI)), białka JAJ, aromaty), miazga kakaowa, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2%, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone, krojone migdały, laktoza (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), BIAŁKO JAJ, aromaty

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 23,7 g (4,5 łyżeczki)

 

Tu również znajduje się dużo więcej składników, ze względu na dodatki w lodzie.

Znowu syropy.. i cukier.

Prawie 5 łyżeczek w jednym opakowaniu.

Nie polecam.

 

 

10. Koral Grand Gold waniliowy Lody waniliowe w mlecznej czekoladzie 120 ml

grand lody

Składniki

odtworzone mleko odtłuszczone, mleczna czekolada 40% (cukier, masło kakaowe, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (mleko), olej roślinny kokosowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E 476, wanilia. Masa kakaowa min. 33%), cukier, olej roślinny kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, emulgator: E 471, stabilizatory: E 410, E 466, E 407, aromat, wanilia naturalna 0,02%

Zawartość cukru w całym opakowaniu: 28 g ( 5,5 łyżeczki)

 

Mega słodki, prawie 6 łyżeczek cukru..blee. Dla porównania średni banan uznawany za bardzo słodki, ma 2 razy mniej cukru!

Mimo, że czekolada mleczna ma dobry skład, zawartość cukru jest przerażająca.

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?


Szukaj lodów bez syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego, wśród 10 przestawionych lodów tylko jeden nie miał syropu.

Producenci lodów często stosują wiele dodatków do żywności, tańszych zamienników owoców, czyli barwniki i aromaty.

Nie warto sięgać po najpopularniejsze marki. Producenci lodów powinni się starać, gdyż badania wykazały, że mniejszą porcję lodów i lepszą jakościowo są skłonni zapłacić więcej 4.

Rośnie ilość produktów, które są prozdrowotne, zmniejszana jest ilość cukru i tłuszczu lub zastępowana przez zdrowsze zamienniki, dodawany np: błonnik. Np. lody jogurtowe zawierają bakterie probiotyczne, prebiotyki, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3 5.

Jeżeli jednak nie znajdziemy takich lodów, warto przygotować swoje i to będzie najlepszy wybór dla zdrowia.

Lody zrobione własnoręcznie? To dobry pomysł.


Pierwotnie lody powstają ze śmietanki, żółtek jaj i cukru. Jednak surowe żółtka jakoś mnie nie przekonują.

Jestem fanką sorbetów, ale też jogurtów z owocami.

Często mieszam zmiksowany jogurt z truskawkami, łyżką dżemu śliwkowego (dodaje ostrości i słodkości) oraz sokiem z cytryny. Potem zamrozić i mamy pyszne lody.

Oczywiście można robić różne kombinacje, w ten sposób są bez zbędnych dodatków, jakie dodają producenci lodów. Fajnie dodać owoców jagodowych, takie jak borówki czy maliny.

Zobacz:

http://faktyozywnosci.pl/co-zawiera-czekolada-mleczna/