Czekolada gorzka

Czekolada gorzka to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych przekąsek, słodyczy. Początkowo spożywana jako napój, dopiero w XVII wieku przyjęła obecną formę.

Pochodzi z około 2000 r. p.n.e. Majowie z Ameryki Środkowej, pierwsi koneserzy czekolady, wypili go jako gorzki sfermentowany napój wymieszany z przyprawami lub winem 1.

Czekolada jest najczęściej wybieranym słodyczem w Polsce, za nią są pralinki i ciastka 2.

Ciemna czekolada zawiera 50-99% kakao, masła kakaowego i cukru, podczas gdy mleczna czekolada zawiera od 30-50% substancji kakaowych, masła kakaowego, mleka w jakiejś formie i cukru.

Ciemna czekolada powyżej 70% bogata jest w:

  • Żelazo
  • Miedź
  • Magnez
  • Cynk
  • Fosfor
  • Flawonole

Flawonole to związki roślinne, które działają ochronnie na serce i zapobiegają chorobom układu krążenia 3.

Ciemna czekolada zawiera do 2-3 razy więcej kakao bogatych w flawanoli niż czekolada mleczna.

Wykazano, że flawanole wspomagają wytwarzanie tlenku azotu w endotelium (wewnętrznej wyściółce naczyń krwionośnych), który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i poprawić przepływ krwi, a tym samym obniżyć ciśnienie krwi 4.

Inne badania obserwacyjne sugerują istnienie związku pomiędzy wysokim spożyciem kakao lub czekolady wynoszącym 6 gramów dziennie (1-2 małe kostki) a zmniejszonym ryzykiem chorób serca i śmiertelności, prawdopodobnie po części poprzez obniżenie ciśnienia krwi i stanu zapalnego 56.

A więc warto włączyć ciemną czekoladę (70% +) do swojej codziennej diety, ale czy dostępne na rynku czekolady 70% i około różnią się? Oczywiście, że tak. Nie tylko zawartością cukru, ale i tłuszczu.

Dobrej jakości czekolada ma dużo tłuszczu, a mniej cukru. Nie powinna mieć żadnych E.

Masło kakaowe/miazga kakaowa powinna być na pierwszym miejscu w składzie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie czekolad: 

Porównanie czekolad gorzkich 70% 


Ranking czekolad gorzkich wg rosnącej zawartości cukru.

1. Wawel Gorzka 70% Cocoa bez dodatku cukru Czekolada 100 g

wawel bez cukru

Składniki

miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 70%

Zawartość cukru:  0,8 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g

Gdzie: Frisco,Tesco, Internet

dobry skład

2. Heidi – Intense 75% czekolada gorzka

heidi czekolada 75%

Składniki

Masa kakaowa, masło kakaowe, cukier, kakao w proszku, emulgator: lecytyna SOJOWA, aromat: ekstrakt z wanilii. Zawartość kakao w czekoladzie min. 75%

Zawartość cukru: 24 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 48 g/100 g

Gdzie: Auchan

dobry skład

3. Belgian Czekolada gorzka 100 g

BELGIAN CZEKOLADA GORZKA

 

Składniki

miazga kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 72%

Zawartość cukru: 24,2 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 39,7 g/100 g

Gdzie: Leclerc, Piotr i Paweł

dobry skład

4. Tesco Finest Swiss Czekolada 100 g

swiss

Składniki

miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, naturalny aromat waniliowy, Masa kakaowa minimum 72%.

Zawartość cukru:  26,8 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 45,8 g/100 g

Gdzie: Tesco, Internet

dobry skład

5. LIDL Czekolada gorzka

czekolada lidl ekwador

Składniki

miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z laski wanilii. Masa kakaowa min. 70%.

Zawartość cukru:  27,9 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 40,3 g/100 g

Gdzie: Lidl

dobry skład

6. Cocoa Czekolada klasyczna gorzka 50 g

cocoa czekolada gorzka

 

Składniki

nieprażone ziarno kakaowca*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, tłuszcz kakaowy*, zawartość masy kakaowej min. 70%, * składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Zawartość cukru: 28 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 43 g/100 g

Gdzie: Internet

dobry skład

7. Lindt Excellence 70% Cocoa Czekolada ciemna 100 g

lindt gorzka czekolada
Składniki
miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, wanilia, Masa kakaowa minimum: 70%

Zawartość cukru: 29 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 41 g/100 g

Gdzie: Internet

dobry skład

 

8. Wawel 70% Cocoa Czekolada gorzka 100 g

wawel czekolad gorzka

Składniki

miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 70%

Zawartość cukru: 30 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g

Gdzie: Auchan, Tesco

dobry skład

9. Terravita 70%

czekolada gorzka terravita

Składniki

miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat

Zawartość cukru: 30 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 32 g/100 g

Gdzie: sklep markowy

zły skład

10. Auchan – Czekolada gorzka 70%

auchan czekolada gorzka

Składniki

miazga kakaowa, cukier, emulgator lecytyny(ze słonecznika), ekstrakty z wanilii. Masa kakaowa minimum 70%

Zawartość cukru:  31 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g

Gdzie: Auchan

dobry skład

11. Luxima Dark – Biedronka

Czekolada-gorzka-70 biedronka

Składniki

miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna (z soi), aromat. Masa kakaowa minimum 70%.

Zawartość cukru: 31 g/100 g

Zawartość tłuszczu:  38,5 g/100 g

Gdzie: Biedronka

dobry skład

12. E. Wedel – Czekolada gorzka 64 % kakao

wedel 64% kakao
Składniki
miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat, Masa kakaowa minimum 64%

Zawartość cukru: 35 g/100 g

Zawartość tłuszczu: 32 g/100 g

Gdzie: różne

zły skład

Analiza


W zestawieniu zostały pokazane 12 czekolad z około 70% zawartości masy kakaowej. Jedna czekolada słodzona maltitolem.

Różnica w zawartości cukru wszystkich czekolad to 11 g, czyli ponad 2 łyżeczki cukru. Pod tym względem najlepiej wypadła czekolada Heidi (24 g cukru) oraz Belgian (24,2%), najgorzej wypadła czekolada E.Wedel (35 g cukru). Również ze względu, że ma niższą zawartość kakao od pozostałych.

Składy większości czekolad były podobne, głównie:  miazga kakaowa, cukier, emulgator lecytyny, ekstrakty z wanilii.

Wyróżniam Tesco Finest Swiss – ma niską zawartość cukru oraz wysoką zawartość tłuszczu kakaowego. Odznacza się wysoką jakością.

Unikałabym czekolady Terravita i E.Wedel – duża zawartość cukru i mała tłuszczu, oraz obie zawierają E 476, na który należy uważać, szczególnie dzieci.

 

Jaką czekoladę wybrać? Co warto wiedzieć?


Aby uzyskać jak najwięcej fenoli, należy wybierać czekoladę powyżej 70%, ale też pamiętaj, że im wyższy procent, tym czekolada będzie bardziej gorzka.

Im wyższy procent kakao, tym wyższa zawartość kofeiny. 60 gramów 70% ciemnej czekolady zawiera około 50-60 mg kofeiny. Dla porównania, 220 ml filiżanka kawy zawiera 100-200 mg kofeiny.

Czekolada gorzka nie powinna zawierać mleka i jej pochodnych, tym bardziej innych tłuszczów niż kakaowy.

Czekolady gorzkiej nie trzymaj w lodówce, ponieważ wilgoć powoduję tworzenie białego nalotu (nieszkodliwego). Wykwit cukrowy spowodowany jest kondensacją pary wodnej, różnica temp. może spowodować pojawienie się wilgoci na powierzchni produktu, co w rezultacie doprowadzi do wydzielenia się cukru z czekolady.

Wybieraj czekoladę FAIR-TRADE! Czekolada oznaczona jako „Fair-Trade” potwierdza, że została wyprodukowana uczciwą płacą i z wyłączeniem pracy dzieci.

Czekolady nie posiadające takiego znaczka mogą pochodzić z intensywnej uprawy, zbioru i transportu, często zatrudniając dzieci za niższą stawkę lub nie przestrzegają podstawowych warunków pracy.

Więcej o FAIR TRADE 

Zobacz więcej:

CZEKOLADA MLECZNA- CO POWINNA ZAWIERAĆ I CO ZAWIERA, PORÓWNANIE POPULARNYCH MAREK

KAKAO – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WPŁYW NA ZDROWIE, DUŻO ARTYKUŁÓW NAUKOWYCH

KALENDARZE ADWENTOWE – CO ZWIERAJĄ CZEKOLADKI?

CO ZAWIERAJĄ ŚWIĄTECZNE FIGURKI CZEKOLADOWE?