Czekolada gorzka
Czekolada gorzka to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych przekąsek, słodyczy. Początkowo spożywana jako napój, dopiero w XVII wieku przyjęła obecną formę.
Pochodzi z około 2000 r. p.n.e. Majowie z Ameryki Środkowej, pierwsi koneserzy czekolady, wypili go jako gorzki sfermentowany napój wymieszany z przyprawami lub winem 1.
Czekolada jest najczęściej wybieranym słodyczem w Polsce, za nią są pralinki i ciastka 2.
Ciemna czekolada zawiera 50-99% kakao, masła kakaowego i cukru, podczas gdy mleczna czekolada zawiera od 30-50% substancji kakaowych, masła kakaowego, mleka w jakiejś formie i cukru.
Ciemna czekolada powyżej 70% bogata jest w:
- Żelazo
- Miedź
- Magnez
- Cynk
- Fosfor
- Flawonole
Flawonole to związki roślinne, które działają ochronnie na serce i zapobiegają chorobom układu krążenia 3.
Ciemna czekolada zawiera do 2-3 razy więcej kakao bogatych w flawanoli niż czekolada mleczna.
Wykazano, że flawanole wspomagają wytwarzanie tlenku azotu w endotelium (wewnętrznej wyściółce naczyń krwionośnych), który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i poprawić przepływ krwi, a tym samym obniżyć ciśnienie krwi 4.
Inne badania obserwacyjne sugerują istnienie związku pomiędzy wysokim spożyciem kakao lub czekolady wynoszącym 6 gramów dziennie (1-2 małe kostki) a zmniejszonym ryzykiem chorób serca i śmiertelności, prawdopodobnie po części poprzez obniżenie ciśnienia krwi i stanu zapalnego 5, 6.
A więc warto włączyć ciemną czekoladę (70% +) do swojej codziennej diety, ale czy dostępne na rynku czekolady 70% i około różnią się? Oczywiście, że tak. Nie tylko zawartością cukru, ale i tłuszczu.
Dobrej jakości czekolada ma dużo tłuszczu, a mniej cukru. Nie powinna mieć żadnych E.
Masło kakaowe/miazga kakaowa powinna być na pierwszym miejscu w składzie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie czekolad:
Porównanie czekolad gorzkich 70%
Ranking czekolad gorzkich wg rosnącej zawartości cukru.
1. Wawel Gorzka 70% Cocoa bez dodatku cukru Czekolada 100 g
Składniki
miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 70%
Zawartość cukru: 0,8 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g
Gdzie: Frisco,Tesco, Internet
dobry skład
2. Heidi – Intense 75% czekolada gorzka
Składniki
Masa kakaowa, masło kakaowe, cukier, kakao w proszku, emulgator: lecytyna SOJOWA, aromat: ekstrakt z wanilii. Zawartość kakao w czekoladzie min. 75%
3. Belgian Czekolada gorzka 100 g
Składniki
miazga kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 72%
Zawartość cukru: 24,2 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 39,7 g/100 g
Gdzie: Leclerc, Piotr i Paweł
dobry skład
4. Tesco Finest Swiss Czekolada 100 g
Składniki
miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, naturalny aromat waniliowy, Masa kakaowa minimum 72%.
Zawartość cukru: 26,8 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 45,8 g/100 g
Gdzie: Tesco, Internet
dobry skład
5. LIDL Czekolada gorzka
Składniki
miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z laski wanilii. Masa kakaowa min. 70%.
Zawartość cukru: 27,9 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 40,3 g/100 g
Gdzie: Lidl
dobry skład
6. Cocoa Czekolada klasyczna gorzka 50 g
Składniki
nieprażone ziarno kakaowca*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, tłuszcz kakaowy*, zawartość masy kakaowej min. 70%, * składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Zawartość cukru: 28 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 43 g/100 g
Gdzie: Internet
dobry skład
7. Lindt Excellence 70% Cocoa Czekolada ciemna 100 g

8. Wawel 70% Cocoa Czekolada gorzka 100 g
Składniki
miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 70%
Zawartość cukru: 30 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g
Gdzie: Auchan, Tesco
dobry skład
9. Terravita 70%
Składniki
miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat
Zawartość cukru: 30 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 32 g/100 g
Gdzie: sklep markowy
zły skład
10. Auchan – Czekolada gorzka 70%
Składniki
miazga kakaowa, cukier, emulgator lecytyny(ze słonecznika), ekstrakty z wanilii. Masa kakaowa minimum 70%
Zawartość cukru: 31 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 39 g/100 g
Gdzie: Auchan
dobry skład
11. Luxima Dark – Biedronka
Składniki
miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna (z soi), aromat. Masa kakaowa minimum 70%.
Zawartość cukru: 31 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 38,5 g/100 g
Gdzie: Biedronka
dobry skład
12. E. Wedel – Czekolada gorzka 64 % kakao

Zawartość cukru: 35 g/100 g
Zawartość tłuszczu: 32 g/100 g
Gdzie: różne
zły skład
Analiza
W zestawieniu zostały pokazane 12 czekolad z około 70% zawartości masy kakaowej. Jedna czekolada słodzona maltitolem.
Różnica w zawartości cukru wszystkich czekolad to 11 g, czyli ponad 2 łyżeczki cukru. Pod tym względem najlepiej wypadła czekolada Heidi (24 g cukru) oraz Belgian (24,2%), najgorzej wypadła czekolada E.Wedel (35 g cukru). Również ze względu, że ma niższą zawartość kakao od pozostałych.
Składy większości czekolad były podobne, głównie: miazga kakaowa, cukier, emulgator lecytyny, ekstrakty z wanilii.
Wyróżniam Tesco Finest Swiss – ma niską zawartość cukru oraz wysoką zawartość tłuszczu kakaowego. Odznacza się wysoką jakością.
Unikałabym czekolady Terravita i E.Wedel – duża zawartość cukru i mała tłuszczu, oraz obie zawierają E 476, na który należy uważać, szczególnie dzieci.
Jaką czekoladę wybrać? Co warto wiedzieć?
Im wyższy procent kakao, tym wyższa zawartość kofeiny. 60 gramów 70% ciemnej czekolady zawiera około 50-60 mg kofeiny. Dla porównania, 220 ml filiżanka kawy zawiera 100-200 mg kofeiny.
Czekolada gorzka nie powinna zawierać mleka i jej pochodnych, tym bardziej innych tłuszczów niż kakaowy.
Wybieraj czekoladę FAIR-TRADE! Czekolada oznaczona jako „Fair-Trade” potwierdza, że została wyprodukowana uczciwą płacą i z wyłączeniem pracy dzieci.
Czekolady nie posiadające takiego znaczka mogą pochodzić z intensywnej uprawy, zbioru i transportu, często zatrudniając dzieci za niższą stawkę lub nie przestrzegają podstawowych warunków pracy.
Więcej o FAIR TRADE
Zobacz więcej:
CZEKOLADA MLECZNA- CO POWINNA ZAWIERAĆ I CO ZAWIERA, PORÓWNANIE POPULARNYCH MAREK
KAKAO – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WPŁYW NA ZDROWIE, DUŻO ARTYKUŁÓW NAUKOWYCH