Strona główna > ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA > KALENDARZE ADWENTOWE – CO ZWIERAJĄ CZEKOLADKI?

KALENDARZE ADWENTOWE – CO ZWIERAJĄ CZEKOLADKI?

kalendarz adwentowy

Kalendarz adwentowy


Kalendarz adwentowy służy do odliczania od pierwszego dnia adwentu do świąt Bożego Narodzenia. Tradycja ta wywodzi się od niemieckich luteranów z XIX wieku.

Kalendarz zwykle ma postać prostokąta z otworami na małe przedmioty. Najpopularniejszym w Polsce jest miejsce na czekoladki, ale są różne rozwiązania, np. herbaty, zabawki dla dzieci, itp.

W Danii, Finlandii, Islandii, Norwegii i Szwecji istnieje również tradycja posiadania tak zwanego Julekalender .

Trochę historii:

 

Gerhard Lang jest powszechnie uważany za producenta pierwszego drukowanego kalendarza Advent na początku XX wieku.

Mniej więcej w tym samym czasie, niemiecka gazeta włączyła wkładkę kalendarza adwentowego jako prezent dla swoich czytelników. 

Kalendarz Langa był zainspirowany kalendarzem stworzonym przez matkę i zawierał 24 kolorowe obrazy przyczepione do kawałka kartonu. Lang zmodyfikował swoje kalendarze tak, aby zawierały małe drzwi, które są obecnie podstawą większości kalendarzy adwentowych i stały się komercyjnym sukcesem w Niemczech. 

Produkcja została przerwana z powodu niedoboru kartonów podczas II wojny światowej, ale wkrótce wznowiono ją, a Richard Sellmer stał się wiodącym producentem komercyjnych kalendarzy adwentowych.

 

Co zawierają kalendarze adwentowe?


Zestawienie przedstawia 8 marek wybranych kalendarzy adwentowych. Miano „zły skład” otrzymują czekoladki z tłuszczem inny niż kakaowy.

 

1. Kalendarz adwentowy bez cukru i mleka 110g Plamil foods

plamil kalendarz

Składniki
masło kakaowe, sproszkowana soja (31%), ksylitol(20%), masa kakaowa, lecytyna słonecznikowa
 
Zawiera minimum 47% kakao w postaci masy kakaowej i masła kakaowego.
Bez cukru, bez mleka
dobry skład

 

2. Kinder Kalendarz adwentowy 152 g

kinder kalendarz

Składniki

czekolada mleczna 31% (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, masło odwodnione, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), cukier, olej palmowy, mąka pszenna, orzechy laskowe (10,8%), mleko odtłuszczone w proszku (8,5%), mleko pełne w proszku (5,5%), czekolada 2% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (soja), substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu), sól, wanilina (różne smaki, skład jeden z 5)

 

Zawartość cukru: 42,1 g g/100 g

zły skład

 

3. Lindt Kalendarz adwentowy 115 g

lindt-kalendarz-adwentowy

Składniki

cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, tłuszcze roślinne (kokosowy, z nasion palmy), orzechy laskowe, laktoza, bezwodny tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyny (soja), ekstrakt słodowy jęczmienny, aromaty, naturalny aromat waniliowy, Czekolada mleczna: Masa kakaowa minimum: 30%, Masa mleczna minimum: 18%

 

Zawartość cukru:49 g/100 g

Minusy za tłuszcze roślinne inne niż kakaowy.

Tłuszcz z nasion palmy to tłuszcz palmowy, takie inne wyrażenie może zmylić konsumenta, lecz my nie damy się zmylić!

Co prawda, to tłuszcz z innej części rośliny.

zły skład

 

4. Milka Kalendarz adwentowy 200 g

milka-kalendarz-adwentowy-czekolada-mleczna

Składniki

 cukier, olej palmowy, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, śmietanka w proszku (2%), emulgator (lecytyna sojowa), pasta z orzechów laskowych, aromaty

 

Zawartość cukru: 50 g/100 g

Główne składniki to cukier i olej palmowy.

zły skład

 

5. Tesco Kalendarz adwentowy 75 g

tesco kalendarz

Składniki

cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator [lecytyny (z soi)], naturalny aromat waniliowy, Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%

 

Zawartość cukru: 52 g/100 g

dobry skład

 

6. Friedel Kalendarz adwentowy 75 g

friedel-kalendarz-adwentowy

Składniki

cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, masa kakaowa, laktoza, słodka serwatka w proszku, emulgator: słonecznikowy lecytyny, ekstrakt waniliowy, Masa kakaowa minimum 30%

 

Zawartość cukru: 56,3 g/100 g

Nie ma innego tłuszczu poza kakaowym.

Lecytyny są bezpiecznym dodatkiem do żywności, w tym przypadku została użyta słonecznikowa. Dobra alternatywa dla osób uczulonych na soję.

dobry skład

 

7. Rakpol Kalendarz Adwentowy 50 g

rakpol kalendarz czekoladki

Składniki

cukier, pełne mleko w proszku, masło kakaowe, masa kakaowa, emulgatory: lecytyna słonecznikowa – E 476, naturalny aromat waniliowy

 

Zawartość cukru: 61 g/100 g

E 476 – polirycynooleinian poliglicerolu – jest emulgator i stabilizator, uznany przez FDA za bezpieczny dla ludzi 3.

W Europie ustalono dawkę maksymalną użycia PGPR, dopuszcza się w czekoladzie do poziomu 0,5%.

Dzięki temu dodatkowi producenci oszczędzają na masie kakaowej. Jakość czekolady jest słaba, dzięki temu składnikowi.

zły skład

 

8. Smarties Kalendarz adwentowy 227 g

tesco czekoladki

Składniki

cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, mąka pszenna, laktoza i białka serwatkowe (z mleka), olej palmowy, skrobia ryżowa, emulgator (lecytyny), koncentraty roślinne (krokosza, rzodkiewki, czarnej marchwi, cytryny, hibiskusa), koncentrat spiruliny, substancje glazurujące (wosk carnauba, wosk pszczeli biały), naturalne aromaty waniliowe, aromaty, Masa kakaowa w czekoladzie mlecznej min. 25%

Zawartość cukru: 64,1 g/100 g

zły skład

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kalendarzy adwentowych?

 


im mniej cukru, tym lepiej

– omijaj czekoladki z olejem palmowym

–  unikaj E 476 – polirycynooleinianu poliglicerolu

– wybieraj takie czekoladki, które nie mają innych tłuszczów roślinnych niż kakaowy

– najlepiej, żeby na pierwszym miejscu w składzie była miazga kakaowa/tłuszcz kakaowy

  •  
  • Spróbuj zrobić własny kalendarz!