Czekolady mleczne
Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowych, suszonych i fermentowanych nasion drzewa kakaowego.
Podstawowymi składnikami mlecznej czekolady powinny być: masło kakaowe, substancja słodząca, miazga kakaowa, mleko lub mleko w proszku, ewentualnie wanilia.
Czekolada mleczna wg ustawy powinna zawierać:
– nie mniej niż 30% masy kakaowej
– nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem
– nie mniej niż 14% suchej masy mlecznej pochodzącej z częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka pełnego, półtłustego lub odtłuszczonego lub śmietanki, śmietanki całkowicie lub częściowo odwodnionej, masła lub tłuszczu mlecznego, w tym nie mniej niż 3,5% tłuszczu mlecznego 1.
Według prawa polskiego do czekolady mogą być dodane tłuszcze roślinne, np. shea, palmowy, dzięki czemu producenci znacznie zmniejszają koszty produkcji.
W 2016 roku Unia Europejska importowała z zagranicy około 1,7 miliona ton ziaren kakaowych.
Głównymi eksporterami czekolady były: Niemcy (540 000 ton), Holandia (270 000 ton) i Belgia (250 000 ton), następnie Polska (200 000 ton), Włochy (140 000 ton) i Francja (100 000 ton) ) 2.
Należy ją jeść w umiarkowanych ilościach, ze względu na to, że zawierają około 60% cukru i 30% tłuszczu.
W 2016 roku na każdego Polaka przypadało ok. 6.3 kg czekolady i wyrobów czekoladowych, czyli o ok. 30% więcej niż w 2011 roku (źródło: analitycy Banku BGŻ BNP Paribas).
Więcej o kakao.
Zobacz na co zwrócić uwagę przy zakupie czekolad?
Porównanie czekolad mlecznych
Dobry skład – otrzymał produkty, które nie zawierają oleju palmowego, shea i dodatku E 476.
Należy pamiętać, że czekolada mleczna należy do słodyczy i każda będzie zawierała sporo cukru. W składzie znajduje się na pierwszym miejscu, czyli jest go najwięcej. W tym zestawieniu pomogę Wam wybrać czekolady o najmniejszej ilości cukru i najlepszym składzie.
Poniżej znajduje się 46 czekolad ustawionych od najmniejszej ilości cukru do największej. Obok zawartości cukru znajduje się przeliczona na łyżeczki zawartość cukru. To gdzie można kupić polecane czekolady, dotyczy tylko czekolad do 50 g cukru i czekolad z innymi substancjami słodzącymi.
1. Alce Nero Czekolada mleczna Fair Trade BIO 100 g
Składniki
cukier trzcinowy*(39%), tłuszcz kakaowy*, mleko w proszku pełne*(22%), masa kakaowa*, wanilia*
Zawartość cukru: 38 g/100 g (niecałe 8 łyżeczek)
Masa kakaowa min. 36% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Gdzie kupić? Polski Koszyk, Internet
dobry skład
2. Magnetic czekolada mleczna (Biedronka)
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), pasta z orzechów laskowych, emulgator (lecytyna sojowa), ekstrakt z wanilii
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 41 g/100 g (8 łyżeczek)
Należy zauważyć, że ta czekolada ma, aż ok. 4 łyżeczki cukru mniej od większości tu przedstawionych czekolad.
dobry skład
3. FAZER Czekolada mleczna
Składniki
mleko, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna (sojowa), sól, naturalny aromat (waniliowy)
Zawartość cukru: 48 g/100 g (prawie 10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Frisco, Auchan
dobry skład
4. Milka Darkmilk Czekolada mleczna 85 g
Składniki
cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyny sojowe), naturalny aromat waniliowy
Masa kakaowa minimum 40%
Zawartość cukru: 48 g/100 g (prawie 10 łyżeczek)
Gdzie kupić? E.leclerc, Biedronka
dobry skład
5. Vivani Czekolada mleczna BIO 100 g
Składniki
cukier trzcinowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*, mleko w proszku*, masa kakaowa*,śmietana w proszku*(zawiera mleko), odtłuszczone mleko w proszku*,ekstrakt z wanilii bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zawartość cukru: 48,1 g/100 g (prawie 10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Internet
dobry skład
6. ALCE NERO Czekolada mleczna BIO
Składniki
cukier trzcinowy (39%), masło kakaowe (27,8%), mleko w proszku (23,5%), pasta kakaowa (9%), naturalny aromat wanilii, cukier karmelizowany (0,5%)
Zawartość cukru: 49 g/100 g (10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Polski koszyk, Frisco, Internet
dobry skład
7. Auchan – czekolada mleczna
Składniki
cukier, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny z soi), ekstrakt wanilii
Masa kakaowa minimum 35%
Zawartość cukru: 49 g/100 g (10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Auchan
dobry skład
8. Czekolada Alles Liebe
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa
Zawartość cukru: 49 g/100 g (10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Piotr i Paweł
dobry skład
9. Merci – Milk czekolada mleczna
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku 23,5%, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), wyciąg z wanilii
Zawartość cukru: 49,8 g/100 g (10 łyżeczek)
Gdzie kupić? Auchan
dobry skład
10. Vivani – Czekolada mleczna dla dzieci BIO
Składniki
cukier trzcinowy nierafinowany*, odtłuszczone mleko w proszku*, tłuszcz kakaowy*, nieutwardzony tłuszcz palmowy*, mleko pełne w proszku*, masa kakaowa*, śmietana w proszku*, masło*, emulgator: lecytyna słonecznikowa*, ekstrakt z wanilii Bourbon* (*składnik eko)
Masa kakaowa min. 33%, sucha masa mleczna min 31%.
Zawartość cukru: 50,1 g/100 g (10 łyżeczek)
Nieutwardzony olej palmowy nie jest zły pod względem zdrowotnym, natomiast pod względem środowiskowym powinniśmy go unikać.
zły skład
11. Ritter Sport Czekolada mleczna pełna
Składniki
cukier, mleko pełne w proszku (23%), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, miazga z orzechów laskowych, emulgator: lecytyna sojowa, aromat naturalny
Gdzie kupić? Internet
Zawartość cukru: 51 g/100 g (10 łyżeczek)
dobry skład
12. Allegro Biedronka
Składniki
cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, serwatka (z mleka) w proszku, emulgatory (lectyny z soi), E 476, aromat
Zawartość cukru: 51 g/100 g (10 łyżeczek)
zły skład
13. Wawel Mleczna czekolada 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny (Shea), tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 30%, Oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne
Cukier: 52 g/100 g (ponad 10 łyżeczek)
Dodany tłuszcz roślinny, lepiej unikać.
zły skład
14. Antiuxixona Czekolada Mleczna
Składniki
cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, pasta z orzechów laskowych, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat
Zawartość cukru: 53 g/100 g (10,5 łyżeczki)
dobry skład
15. Tesco Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), pasta z orzechów laskowych, emulgator [lecytyny (z soi)], ekstrakt z wanilii
Masa kakaowa minimum 31%. Masa mleczna minimum 18%
Zawartość cukru: 54 g/100 g (prawie 11 łyżeczek)
dobry skład
16. Heidi – Grand’or czekolada mleczna
Składniki
cukier, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, masa kakaowa, tłuszcze mleczne, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat: wanilii.
Zawartość kakao w czekoladzie: min. 30%
Zawartość cukru: 54 g/100 g ( prawie 11 łyżeczek)
dobry skład
17. Ritter Sport Czekolada mleczna alpejska 100 g
Składniki
cukier, mleko w proszku pełne (20%), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, miazga z orzechów laskowych, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt wanilii Bourbon
Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 30%
Cukier: 54 g/100 g (prawie 11 łyżeczek)
Gdzie kupić? Carrefour
dobry skład
18. Schogetten Alpine Milk Chocolate Czekolada 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, śmietana w proszku, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy
Zawartość cukru: 55 g/100 g (11 łyżeczek)
dobry skład
19. Goplana Oryginalna mleczna Czekolada
Składniki
cukier, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, emulgatory – lecytyny (z soi) i i E 476), aromaty
Zawartość cukru: 55 g/100 g (11 łyżeczek)
zły skład
20. Tesco Value Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka (z mleka) w proszku, emulgatory [lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu], aromat, mączka orzeszków arachidowych i orzechów
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 55,5 g/100 g (11 łyżeczek)
zły skład
21. Ryelands Chocolates Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory [lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu], naturalny ekstrakt wanilii, mączka orzeszków arachidowych i orzechów, Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 55,5 g/100 g (11 łyżeczek)
zły skład
22. Lindt Szwajcarska czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, laktoza (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, emulgator (lecytyna sojowa), ekstrakt słodowy jęczmienny, aromat
Masa kakaowa minimum: 31%
Zawartość cukru: 56 g/100 g (11 łyżeczek)
zły skład
23. Cadbury Czekolada mleczna 200 g
Składniki
mleko, cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcze roślinne (palmowy, shea), emulgatory (fosfatydy amonu, polirycynooleinian poliglicerolu), aromaty
Masa kakaowa minimum 20%!
Zawartość cukru: 56 g/100 g (11 łyżeczek)
zły skład
24. Fin carre czekolada mleczna (Lidl)
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, słodka serwatka w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, miazga z orzechów laskowych, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat waniliowy
Zawartość cukru: 56,8 g/100 g (ponad 11 łyżeczek)
dobry skład
25. Milka Czekolada mleczna Bubbly 90 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (mleko), tłuszcz mleczny, pasta z orzechów laskowych, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), naturalny aromat
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 57 g/100 g (11,5 łyżeczki)
zły skład
26. E. Wedel Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), laktoza i białka mleka, miazga z orzechów laskowych, tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), aromat
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 57 g/100 g (11,5 łyżeczki)
Lecytyna sojowa jest dodawana, by nadać idealnie gładką teksturę.
Do czekolady dodawany jest aromat przeważnie waniliowy. Niestety producenci nie maja obowiązku podawać, jakie aromaty są dodawane do produktu.
średni skład
27. Milka Mmmax Czekolada mleczna 270 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (mleko), tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), pasta z orzechów laskowych, naturalny aromat
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 58 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
dobry skład
28. Milka Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyna sojowa), pasta z orzechów laskowych, aromat
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 58 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
średni skład
29. Lewiatan Czekolada Mleczna 90 g
Składniki
30. Wiodąca Marka Czekolada Mleczna
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz palmowy, laktoza (z mleka), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory: lecytyny (z SOI), E 476, aromat
Zawartość cukru: 58 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
zły skład
31. Ms Molly’s Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory [lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu], aromat, mączka z orzeszków ziemnych
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 58,7 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
zły skład
32. Chocolate Place Czekolada mleczna 100 g
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyny (z soi), E 476), aromat
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 58,7 g/100 g
zły skład
33. Alpen Gold Czekolada mleczna 90 g
Składniki
cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcze roślinne (palmowy, shea), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476, lecytyna słonecznikowa), aromat,
Masa kakaowa w czekoladzie mlecznej minimum 25%
Cukier: 59 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
zły skład
34. Czekolada classic mleczna 30%
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi) ekstrakt wanilii
Masa kakaowa minimum 30%
Zawartość cukru: 59 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
dobry skład
35. TOBLERONE Czekolada mleczna
Składniki
cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, miód (3,0%), tłuszcz mleczny, migdały (1,6%), emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja, aromat
Masa kakaowa w czekoladzie mlecznej minimum 28%
Zawartość cukru: 59,5 g/100 g (prawie 12 łyżeczek)
średni skład
36. Terravita Czekolada Mleczna Pytania 225 g
Składniki
cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz roślinny (olej palmowy, Shea), emulgatory: lecytyny (z soi) i E 476, aromat
Masa kakaowa minimum 25%
Zawartość cukru: 60 g/100 g (12 łyżeczek)
zły skład
37. Alpinella Czekolada mleczna 90 g
Składniki
cukier, mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz roślinny (olej palmowy, Shea), emulgatory: lecytyny (z soi) i E 476, aromat
Masa kakaowa minimum 25%
Zawartość cukru: 60 g/100 g (12 łyżeczek)
zły skład
38. Auchan – czekolada mleczna masa kakaowa minimum 30%
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, e476), aromat naturalny, orzechy laskowe.
Masa kakaowa min. 30%
Zawartość cukru: 61 g/100 g (ponad 12 łyżeczek)
zły skład
39. Galaxy Czekolada Mleczna 200G
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, laktoza z mleka, serwatka w proszku z mleka, tłuszcz palmowy, emulgator: lecytyny z soi, naturalny ekstrakt waniliowy, nie znam ilości cukru
zły skład
40. Labooko Nicaragua 50% 2x Czekolada mleczna 2*35 g bio
Składniki
surowy cukier trzcinowy *, masa kakaowa *, masło kakaowe*, pełnotłuste *mleko w proszku, sól, wanilia
Minimum 50% kakao, nie znam ilości cukru
Gdzie kupić? Polski Koszyk
dobry skład
Czekolady mleczne bez dodatku cukru białego
1. Czekolada mleczna BC 75 g TORRAS
Składniki
substancja słodząca (maltitol), masło kakaowe, mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy
Zawartość cukru: 6 g/100 g
Gdzie kupić? Internet
dobry skład
2. Trapa – Czekolada mleczna ze stewią bez dodatku cukru
Składniki
substancja słodząca (maltitol, glikozydy stewiolowe 0,02%), tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, masło (z mleka), emulgator (lecytyna sojowa), aromat
Masa kakaowa min. 30%
Zawartość cukru: 6,7 g/100 g
Skład nie jest zadowalający, ponieważ producent sugeruje, że to czekolada, w której substancją słodzącą jest stewia. Stanowi ona tylko 0,02% – czyli można powiedzieć, że jej tam nie ma.
3. Xucker – Czekolada mleczna z ksylitolem bez dodatku cukru
Składniki
masło kakaowe, ksylitol z Finlandii; mleko pełne w proszku, odtłuszczone mleko proszku, masło skoncentrowane, lecytyna sojowa, aromat (Burbon Wanilia)
Gdzie kupić? Internet
Zawartość cukru: 9,5 g/100 g
dobry skład
4. Wawel Czekolada bez dodatku cukru mleczna 100 g
Składniki
substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)
Masa kakaowa minimum 36%
Zawartość cukru: 13 g/100 g
Gdzie kupić? Tesco, Carrefour, Auchan,
dobry skład
Składniki
masło kakaowe, pełne mleko w proszku, błonnik pokarmowy (dekstryna, inulina, oligofruktoza), miazga kakaowa, serwatka, substancje słodzące (erytrytol -pozyskiwany z kukurydzy i glikozydy stewiolowe – pozyskiwane ze stewii), emulgator: lecytyna sojowa (wolna od GMO), naturalne aromaty
Zawartość cukru: 20,9 g/100 g
Gdzie kupić? Internet
dobry skład
Składniki
cukier, tłuszcz kakaowy, całkowicie odwodnione mleko bez laktozy*, miazga kakaowa, czysty tłuszcz (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi), aromat naturalny (wanilia)
Masa kakaowa minimum 33%
*Zawartość laktozy mniejsza niż 0,1 g/100 g
Zawartość cukru: 50 g/100 g (10 łyżeczek cukru)
dobry skład
Gdzie kupić? Polski Koszyk
Analiza
W zestawieniu przedstawiłam 46 czekolad mlecznych, 40 słodzonych cukrem białym, 5 bez cukru białego, słodzone innymi substancjami słodzącymi oraz 1 czekoladę mleczną bez laktozy. Spośród 40 czekolad mlecznych najmniej cukru (ok. 8 łyżeczek) zawiera czekolada Alce Nero Czekolada mleczna Fair Trade BIO 100 g i Magnetic (Biedronka).
Czekolady mleczne z cukrem mogą się różnić jego zawartością nawet o 23 g, czyli o 4,5 łyżeczki!
Największą ilością cukru cechują się czekolady: Terravita, Alpinella (Biedronka), Auchan (poz. 38.), Alpinella ma również jeden z najgorszych składów, podobnie Cadbury.
Czekolady mleczne niesłodzone cukrem białym ogólnie maja dobry skład.
Jeżeli chodzi o czekolady słodzone innymi słodzikami niż cukier negatywnie oceniłam Trapa – Czekolada mleczna ze stewią bez dodatku cukru, ponieważ producent chwali się stewią, której praktycznie nie ma w produkcie. Szczególną uwagę pragnę zwrócić na Xucker – Czekolada mleczna z ksylitolem bez dodatku cukru, ma sporo masy kakaowej w składzie, ponieważ jest zawarta na pierwszym miejscu.
Jedna, ostatnia czekolada bez laktozy ma dobry skład.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie czekolad mlecznych?
– omijaj czekolady z innymi tłuszczami niż tłuszcz kakaowy (omijaj olej palmowy i shea)
– lecytyna E 322 – jest bezpiecznym dodatkiem do żywności, po ponownej ocenie przez EFSA, potwierdzono jej bezpieczeństwo nawet dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Wzmacnia trwałość oraz jakość produktu przy odpowiednim zmniejszeniu kosztów produkcji 3
– omijaj emulgator poprawiający konsystencję – polirycynooleinian poliglicerolu
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E 476 – jest emulgator i stabilizator, uznany przez FDA za bezpieczny dla ludzi 4.
W Europie ustalono dawkę maksymalną użycia PGPR, dopuszcza się w czekoladzie do poziomu 0,5%.
Dzięki temu dodatkowi producenci oszczędzają na masie kakaowej.
– zwracaj uwagę, czy zawartość masy kakaowej wynosi minimum 30% – najlepiej jak największa
– uważaj na najtańsze czekolady dyskontowe (większość z nim posiada bardzo złe dodatki do żywności i większą ilość cukru w porównaniu do innych czekolad) – wyjątkiem jest jedna czekolada Biedronki – Magnetic
– w niektórych czekoladach jest zastosowany downsizing czyli zmniejszenie opakowania oraz zmniejszeniu ilości produktu. Zamiast 100 g, niektóre mają 90 g lub mniej
Uwaga! Czekolady mleczne nadal zawierają bardzo duże ilości cukru, który przyczynia się do otyłości i chorób serca.
Pisanie artykułów to ciężka praca, nie mniej jednak daje satysfakcję. Jeżeli chcesz wesprzeć mnie i rozwój strony, wejdź na https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci.
Zobacz też:
CZEKOLADA GORZKA – PORÓWNANIE -12 MAREK
CO ZAWIERAJĄ DESERY MLECZNE (9 PRODUKTÓW)? JAK DUŻO CUKRU POJAWIA SIĘ W OPAKOWANIU?