Syropy owocowe
Syropy owocowe to wysoko słodzone soki owocowe, czyli połączenie soku z cukrem. Często zamiast sacharozy dodaje się wiele tańszych zamienników, np.: syrop glukozowo-fruktozowy.
Dodatkowo producenci wzbogacają swoje produkty w aromaty, barwniki oraz regulatory kwasowości.
Dobremu syropowi wystarczą tylko 2 składniki: sok i cukier.
Szybkość i niskie koszty produkcji są ważniejsze od jakości syropu. Na szczęście na rynku istnieje kilka wartych uwagi syropów owocowych.
Dlatego jest tak ważne zwracanie uwagi na skład produktu, bo w przypadku tych syropów można łatwo się naciąć, na sam syrop glukozowo-fruktozowy z barwnikami i aromatami.
W przypadku syropów owocowych ważna jest jakość, a co za tym idzie, dość wysoka cena do odpowiedniego rozmiaru butelki.
Nie zawsze jest tak, że wysoka cena i wysoka jakość, dlatego lepiej sprawdzić skład.
Na pierwszym miejscu powinien być sok owocowy. Oznacza to, że jest go wysoka ilość w produkcie. Najlepiej jakby było go ponad 50%.
Na następnym miejscu w składzie w dobrym syropie owocowym znajdziemy cukier.
Poniżej kilka popularnych marek syropów malinowych i ich składy
1. Herbapol Owocowa Spiżarnia Malina Syrop owocowy 420 ml
Składniki
A – cukier i syrop glukozowo-fruktozowy lub B – syrop glukozowo-fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, 0,25% zagęszczonego soku malinowego o ekstrakcie ogólnym 65%, zagęszczone soki: z czarnej porzeczki i marchwi, witamina C, aromat, Litera (A lub B) umieszczona przy numerze partii wskazuje na użyty do produkcji składnik
Ilość cukru: 76 g/100 g
Syrop glukozowo-fruktozowy – jest to płynna substancja słodząca, problemem w spożyciu dużych ilości syrop glukozowo-fruktozowego jest głównie fruktoza.
Jeżeli jest jej za dużo w organizmie to wątroba nie daje rady metabolizować fruktozy i magazynuje ją w tkance tłuszczowej 1, 2.
Tym samym przyczyniając się do rozwoju chorób metabolicznych takich jak: nadciśnienie, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 3.
Więcej o syropie glukozowo-fruktozowym.
Następna w kolejności jest woda, oznacza, że ten syrop to mieszanka słodzika i wody. TYLKO 0,25% zagęszczonego soku malinowego!
Bardzo zły skład. Może następny syrop malinowy będzie lepszy..
2. Sun Grown Syrop smak malinowy 500 ml
Składniki
sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (50%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), zagęszczony sok aroniowy, aromat, kompleks witamin (witamina C, witamina B6, witamina B12)
Ilość cukru: 28 g/100 g
Ten syrop ma dużo lepszy skład od poprzedniego, lecz nie idealny. Jest sok na pierwszym miejscu i to 50%. Duży plus.
Ale drugie miejsce syropu glukozowo-fruktozowego obniża jakość produktu.
Plus za brak aromatów i barwników.
Zły skład
3. Łowicz Syrop o smaku malinowym 250 ml
Składniki
cukier, woda, sok z malin z zagęszczonego soku z malin (19%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat, witaminy: A, B6, B12, C, D, E, biotyna, niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas pantotenowy i kwas foliowy
Ilość cukru: 88 g/100 g
Tu znowu głównie cukier w wodą zabarwiona sokiem – tylko 19%. Producent dodał witaminy, lecz to nie wartość dodana, ponieważ ilość cukru je przyćmi.
Zły skład
4. Paola Syrop o smaku żurawina 970 ml
Składniki
syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, sok żurawinowy z zagęszczonego soku żurawinowego (2%), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, środek spożywczy o właściwościach barwiących (koncentrat marchwi i czarnej porzeczki), aromat, barwnik: karmel amoniakalno-siarczynowy, Ekstrakt minimum 62%.
Ilość cukru: 69 g/100 g
Kolejny przykład złego składu, soku tylko 2%… a po za tym mnóstwo niepotrzebnych barwników (dla producenta potrzebnych, ponieważ syrop dzięki temu ma kolor owoców)
Zły skład
5.Tesco Value Zaprawa do napojów o smaku malinowym 500 ml
Składniki
woda, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), zagęszczony sok aroniowy, substancje słodzące (cyklaminiany, sacharyny, aspartam, acesulfam K), stabilizator (karboksymetyloceluloza), aromat, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), zagęszczony sok malinowy (0,025%)
Ilość cukru: 3,4 g/100 g
Główną cechą marek własnych jest ich niska cena. Aby producent osiągnął niższą cenę od tych już słabych składów musi zrobić jeszcze gorszy skład. To jest właśnie taki przykład. Nawet nie nazywa się syropem a zaprawą.
Na pierwszym miejscu jest woda. To wskazuje na wodnistą konsystencję produktu posłodzoną syropem glukozowo-fruktozowym.
Ze względu na wodnistą konsystencję jednego słodzika byłoby mało i dodano jeszcze 4 sztuczne twory: cyklaminiany, sacharyny, aspartam, acesulfam K
Cyklaminiany – u małp wywołały nowotwory złośliwe oraz problemy ze spermatogenezą 4
Sacharyna – u zwierząt laboratoryjnych wytworzyła nowotwory 5
Aspartam – mimo, że nie posiada kalorii, udowodniono w badaniu na 400 000 osobach, że przyczynia się do długotrwałego przyrostu masy ciała, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób mięśniowo-sercowych 6
Acesulfam K – może prowadzić do uszkodzenia tarczycy u zwierząt laboratoryjnych, substancja ta może powodować uszkodzenia chromosomów, co w następstwie prowadzi do zmian genetycznych 7, 8
Benzoesan sodu – konserwant, w małych dawkach nieszkodliwy, połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen, niestety w tym pączku również występuje kwas askorbinowy, czyli witamina C 9, 10.
Sorbinian potasu – może wywoływać reakcje alergiczne
Karmel amoniakalno-siarczynowy – wywołuje nadpobudliwość, rozwolnienie
Ta zaprawa zawiera same najgorsze składniki, zdecydowanie odradzam jej zakupu.
Bardzo zły skład
6. Premium Rosa – Syrop malinowy
Składniki
Sok malinowy (52%), cukier
Ilość cukru: 62,7 g/100 g
To jest przykład dobrego składu syropu owocowego. Na pierwszym miejscu sok i drugi składnik cukier.
Bardzo dobry skład
Na co zwrócić uwagę przy zakupie syropu owocowego?
Syrop owocowy:
– najlepiej żeby nie zawierał syropu glukozowo-fruktozowego, wystarczy zwykły cukier
– na pierwszym miejscu w składzie powinien być sok, przynajmniej 50%
– najlepiej bez żadnych dodatków: barwników, aromatów, są one dodawane do takich syropów, w których prawie nie ma owoców, ponieważ owoce mają swój kolor i zapach
– pij sporadycznie – syropy są nadal pełne cukru, które powinno się ograniczyć
Zobacz:
SYROP GLUKOZOWY CZY GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – CO JEST BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE?