Strona główna > ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA > CO ZAWIERAJĄ WARSZAWSKIE BUŁKI GRAHAMKI? 9 PIEKARNI

CO ZAWIERAJĄ WARSZAWSKIE BUŁKI GRAHAMKI? 9 PIEKARNI

grahamki

Co powinna zawierać bułka graham?


Bułka grahamka powinna zawierać przede wszystkim mąkę graham, najlepiej 100%.

Mąka graham to mąka pszenna typ 1850. Typ oznacza stopień przetworzenia mąki. Im wyższy typ, tym więcej składników odżywczych, w tym minerałów i witamin – bardziej wartościowa.

Zwykła mąka pszenna ma typ 450, 550.

Więcej o mące: JAKA MĄKA JEST NAJLEPSZA DLA TWOJEGO ZDROWIA?

Najprostszy skład bułki graham to: mąka graham typ 1850, woda, sól, olej/masło, drożdże (jeżeli drożdże pewnie będzie też odrobina cukru).

Poza tym reszta składników, jakie zobaczymy poniżej jest zbędna, szczególnie „środek do przetwarzania mąki” i inne.

Zobaczmy niżej..

 

Porównanie bułek grahamek z wybranych piekarni warszawskich


1. Piekarnia Piwoński

piekarnia piwoński

Składniki

mąka pszenna graham, sól, drożdże, olej rzepakowy

Fajny, prosty skład – najlepszy w porównaniu do innych przedstawionych poniżej.

dobry skład

2. Grzybki

grahamka

Składniki 

mąka pszenna typ 1850, woda, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, piekarskie drożdże prasowane, sól, cukier

Na pierwszym miejscu mąka graham, czyli w porządku, prawdopodobnie niewielki dodatek mąki pszennej typ 500

dobry skład

3. Putka

putka

Składniki

mąka pszenna graham (43%), mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól, serwatka (z MLEKA)

Często mąka graham mieszanka jest z mąką o niższym typie 450, 550 – mniej wartościowa, lecz skład w porządku.

Serwatka dodana dla lepszej konsystencji.

 

dobry skład

4. Gromulski

bulka grahamka

Składniki 

mąka pszenna graham 1850, mąka pszenna 550, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), masło, cukier, sól, drożdże piekarskie, woda

Mąka graham na pierwszym miejscu – super. Zastanawia mnie zakwas i droższe zastosowane na raz, dlaczego? Nie wiem.

dobry skład

 

5. Grahamka z piekarni Jutrzenka (Auchan)

 

Składniki 

mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1400, woda, drożdże, rozczyn pszenny

Mąka typ 500 nie powinna być na pierwszym miejscu w grahamce. Nie ma mąki graham.

średni skład

6. Lubaszka-Galeria Wypieków  – nie podaje składu, uzyskany dzięki kontakcie z nimi

 

Składniki

mąka pszenna graham (40,3%), mąka pszenna, woda, olej roślinny, drożdże, cukier, sól

Olej roślinny jest nieokreślony.

W tamtym roku z ciekawości sprawdziłam skład na stronie. Każdy produkt miał dostępny skład. Pamiętam, że chleby miały niezłe składy, natomiast przestałam jeść bułki z tej piekarni. A to z powodu zawartości OLEJU PALMOWEGO prawie w każdej bułce, słodkiej i zwykłej.

Teraz na stronie nie ma podanych składów. Dzięki mailowi dowiedziałam się, że do produkcji grahamki używają OLEJU ROŚLINNEGO. Jaki to olej? To duży znak zapytania.

Nie wiemy, czy receptura nie została zmieniona. Możemy się domyślać, że nadal to olej palmowy.

średni skład (prawdopodobnie olej palmowy)

7. SPC – nie podaje składu, uzyskany dzięki kontakcie z nimi

 

Składniki

mąka pszenna, graham 53%, woda,  mąka pszenna, cukier gronowy, gluten pszenny, drożdże, sól, emulgator: E 472e;  stabilizatory: E 450, E 341,  E 412; mąka słodowa jęczmienna i pszenna, cukier, tłuszcz roślinny palmowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

Emulgator E472e –  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym

E450 – difosforan disodowy

E 341 – fosforan wapnia – w nadmiarze rozregulowanie gospodarki mineralnej w organizmie

E 412 – guma guar – w nadmiarze może powodować wzdęcia

zły skład

 

8. Oskroba (Tesco)

 

Składniki

mąka pszenna graham 35,5%, mąka pszenna 33,3%, woda, mąka żytnia 5%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, słód pszenny jasny

Nie jest źle, natomiast minus za słód.

średni skład

9. BUŁKA Z DYNIĄ (Carrefour)

bułka z dynią

 

Składniki 

mąka pszenna, woda, pestki dyni 14,8%, olej rzepakowy, drożdże, sól, słód barwiący jęczmienny, emulgator E472e, środek do przetwarzania mąki E300

W ofercie Carrefoura nie ma grahamki, a przynajmniej w sklepie internetowym.

Żeby bułka wyglądała jak ciemne pieczywo, czyli zdrowsze, została zabarwiona słodem jęczmiennym.

emulgator E472e –  Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym

E 300 – kwas askorbinowy

Generalnie bezpieczne.

średni skład

 

Te bułki, które na pierwszym miejscu miały mąkę graham, dostały określenie „dobry skład”. 

 

Podsumowanie


Różnice w składzie nie są duże. Zwróciłabym uwagę na rodzaje użytych mąk, im typ wyższy, typ lepszy. Pierwsze miejsce dostała piekarnia Piwoński. Zdecydowanie unikałabym grahamek z piekarni SPC.

Nie kupowałabym pieczywa w hipermarketach, są bardziej przetworzone i mają gorszą jakość mąki, często głęboko mrożone.

Zastrzegam, że to są składy tylko i wyłącznie bułek grahamek. Inne bułki mogą mieć inny skład, jak również i chleby. W piekarni sprzedawcy powinni udzielić informacji o składzie pieczywa.

Co zaobserwowałam?

 

Kiedyś używano karmelu do barwienia – teraz słodu jęczmiennego. Generalnie jest bezpieczny, natomiast w składzie ma dwucukier maltozę. Osobom, chcącym zrzucić wagę, sugerowałabym unikanie tego dodatku do żywności.

Więcej o karmelu przeczytasz w tym artykuleCZY PŁATKI KUKURYDZIANE SPRZYJAJĄ OTYŁOŚCI CZY PRZECIWNIE? PORÓWNANIE PRODUKTÓW

Cukier dodany jest tu zawarty ze względów technologicznych. Bez niego drożdże rosłyby dużo wolniej. Przeważnie jest to od 1 g-2,5 g na jedną bułkę. Około 1/3 łyżeczki.

Carrefour posiada bułki zagranicznego producenta, prawdopodobnie głęboko mrożone. Stąd też dodatki w postaci E dla utrwalenia pieczywa.

Mąka graham przeważnie mieszana z mąka pszenną typ 550 w różnych proporcjach.

Jeżeli chcesz usunąć z diety cukier, powinieneś ograniczyć spożywanie bułek, ponieważ zawierają cukier dodany.

 

Zobacz:

CHLEB – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZDROWIE, CIEKAWOSTKI

PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI Z DODATKAMI NA ZAKWASIE