Co powinna zawierać bułka graham?
Bułka grahamka powinna zawierać przede wszystkim mąkę graham, najlepiej 100%.
Mąka graham to mąka pszenna typ 1850. Typ oznacza stopień przetworzenia mąki. Im wyższy typ, tym więcej składników odżywczych, w tym minerałów i witamin – bardziej wartościowa.
Zwykła mąka pszenna ma typ 450, 550.
Więcej o mące: JAKA MĄKA JEST NAJLEPSZA DLA TWOJEGO ZDROWIA?
Najprostszy skład bułki graham to: mąka graham typ 1850, woda, sól, olej/masło, drożdże (jeżeli drożdże pewnie będzie też odrobina cukru).
Poza tym reszta składników, jakie zobaczymy poniżej jest zbędna, szczególnie „środek do przetwarzania mąki” i inne.
Zobaczmy niżej..
Porównanie bułek grahamek z wybranych piekarni warszawskich
1. Piekarnia Piwoński
Składniki
mąka pszenna graham, sól, drożdże, olej rzepakowy
Fajny, prosty skład – najlepszy w porównaniu do innych przedstawionych poniżej.
dobry skład
2. Grzybki
Składniki
mąka pszenna typ 1850, woda, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, piekarskie drożdże prasowane, sól, cukier
Na pierwszym miejscu mąka graham, czyli w porządku, prawdopodobnie niewielki dodatek mąki pszennej typ 500
dobry skład
3. Putka
Składniki
mąka pszenna graham (43%), mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól, serwatka (z MLEKA)
Często mąka graham mieszanka jest z mąką o niższym typie 450, 550 – mniej wartościowa, lecz skład w porządku.
Serwatka dodana dla lepszej konsystencji.
dobry skład
4. Gromulski
Składniki
mąka pszenna graham 1850, mąka pszenna 550, zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), masło, cukier, sól, drożdże piekarskie, woda
Mąka graham na pierwszym miejscu – super. Zastanawia mnie zakwas i droższe zastosowane na raz, dlaczego? Nie wiem.
dobry skład
5. Grahamka z piekarni Jutrzenka (Auchan)
Składniki
mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1400, woda, drożdże, rozczyn pszenny
Mąka typ 500 nie powinna być na pierwszym miejscu w grahamce. Nie ma mąki graham.
średni skład
6. Lubaszka-Galeria Wypieków – nie podaje składu, uzyskany dzięki kontakcie z nimi
Składniki
mąka pszenna graham (40,3%), mąka pszenna, woda, olej roślinny, drożdże, cukier, sól
Olej roślinny jest nieokreślony.
W tamtym roku z ciekawości sprawdziłam skład na stronie. Każdy produkt miał dostępny skład. Pamiętam, że chleby miały niezłe składy, natomiast przestałam jeść bułki z tej piekarni. A to z powodu zawartości OLEJU PALMOWEGO prawie w każdej bułce, słodkiej i zwykłej.
Teraz na stronie nie ma podanych składów. Dzięki mailowi dowiedziałam się, że do produkcji grahamki używają OLEJU ROŚLINNEGO. Jaki to olej? To duży znak zapytania.
Nie wiemy, czy receptura nie została zmieniona. Możemy się domyślać, że nadal to olej palmowy.
średni skład (prawdopodobnie olej palmowy)
7. SPC – nie podaje składu, uzyskany dzięki kontakcie z nimi
Składniki
mąka pszenna, graham 53%, woda, mąka pszenna, cukier gronowy, gluten pszenny, drożdże, sól, emulgator: E 472e; stabilizatory: E 450, E 341, E 412; mąka słodowa jęczmienna i pszenna, cukier, tłuszcz roślinny palmowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy
Emulgator E472e – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E450 – difosforan disodowy
E 341 – fosforan wapnia – w nadmiarze rozregulowanie gospodarki mineralnej w organizmie
E 412 – guma guar – w nadmiarze może powodować wzdęcia
zły skład
8. Oskroba (Tesco)
Składniki
mąka pszenna graham 35,5%, mąka pszenna 33,3%, woda, mąka żytnia 5%, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, słód pszenny jasny
Nie jest źle, natomiast minus za słód.
średni skład
9. BUŁKA Z DYNIĄ (Carrefour)
Składniki
mąka pszenna, woda, pestki dyni 14,8%, olej rzepakowy, drożdże, sól, słód barwiący jęczmienny, emulgator E472e, środek do przetwarzania mąki E300
W ofercie Carrefoura nie ma grahamki, a przynajmniej w sklepie internetowym.
Żeby bułka wyglądała jak ciemne pieczywo, czyli zdrowsze, została zabarwiona słodem jęczmiennym.
emulgator E472e – Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 300 – kwas askorbinowy
Generalnie bezpieczne.
średni skład
Te bułki, które na pierwszym miejscu miały mąkę graham, dostały określenie „dobry skład”.
Podsumowanie
Różnice w składzie nie są duże. Zwróciłabym uwagę na rodzaje użytych mąk, im typ wyższy, typ lepszy. Pierwsze miejsce dostała piekarnia Piwoński. Zdecydowanie unikałabym grahamek z piekarni SPC.
Nie kupowałabym pieczywa w hipermarketach, są bardziej przetworzone i mają gorszą jakość mąki, często głęboko mrożone.
Zastrzegam, że to są składy tylko i wyłącznie bułek grahamek. Inne bułki mogą mieć inny skład, jak również i chleby. W piekarni sprzedawcy powinni udzielić informacji o składzie pieczywa.
Co zaobserwowałam?
Kiedyś używano karmelu do barwienia – teraz słodu jęczmiennego. Generalnie jest bezpieczny, natomiast w składzie ma dwucukier maltozę. Osobom, chcącym zrzucić wagę, sugerowałabym unikanie tego dodatku do żywności.
Więcej o karmelu przeczytasz w tym artykule: CZY PŁATKI KUKURYDZIANE SPRZYJAJĄ OTYŁOŚCI CZY PRZECIWNIE? PORÓWNANIE PRODUKTÓW
Cukier dodany jest tu zawarty ze względów technologicznych. Bez niego drożdże rosłyby dużo wolniej. Przeważnie jest to od 1 g-2,5 g na jedną bułkę. Około 1/3 łyżeczki.
Carrefour posiada bułki zagranicznego producenta, prawdopodobnie głęboko mrożone. Stąd też dodatki w postaci E dla utrwalenia pieczywa.
Mąka graham przeważnie mieszana z mąka pszenną typ 550 w różnych proporcjach.
Jeżeli chcesz usunąć z diety cukier, powinieneś ograniczyć spożywanie bułek, ponieważ zawierają cukier dodany.
Zobacz:
CHLEB – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZDROWIE, CIEKAWOSTKI
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI Z DODATKAMI NA ZAKWASIE