Poniżej przedstawiłam porównanie różnych rodzajów soli oraz ich składy. Z grafik dowiesz się, które rodzaje soli są z substancją zbrylającą, a które bez. Wybieraj te bez E 536 lub E 535, jeżeli chcesz ograniczyć spożycie dodatków do żywności.

E 535  – żelazocyjanek sodu – substancja syntetyczna, uważany za bezpieczny dodatek do żywności

E 536 – żelazocyjanek potasu – substancja syntetyczna, uważany za bezpieczny dodatek do żywności

O rodzajach soli i zaleceniach przeczytasz tu: JAKĄ SÓL WYBRAĆ? HIMALAJSKA, MORSKA, KAMIENNA, KŁODAWSKA

O jodowaniu soli przeczytasz tu: JODOWANIE SOLI – CZY JEST POTRZEBNE?

Warto wiedzieć:

Sól kuchenna to sól używana w kuchni do solenia potraw (ale nie na stole)

Sól stołowa to sól używana do dosolenia potraw, tylko przy stole

Sól morska to ogólny termin oznaczający sól pochodzącą z odparowania lub redukcji wody morskiej. Zawartość minerałów różni się w zależności od regionu i procesu suszenia. Wyróżniamy sól Fleur de sel – ręcznie zbierana sól morska.

Sól różowa himalajska – wydobywana tylko w Pakistanie.

Sól koszerna to gruboziarnista sól, niejodowana. 

Sól może być rafinowana (oczyszczona) lub nierafinowana (nieoczyszczona).

Sól może być jodowana bądź nie.

Sól może mieć różne kolory: biały, różowy, czerwony, czarny, szary, zielony

Ze względu na stopień rozdrobnienia jest stosowana do różnych form gotowania.