Czy Nutella jest rakotwórcza?


Na początku 2017 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową na temat czynników rakotwórczych w Nutelli. RAPORT

Opinie naukowe są recenzowanymi badaniami, które dostarczają wskazówek agencjom regulacyjnym, ale nie dyktują ani nie ustanawiają żadnych regulacji na własną rękę.

Co mówił raport?


EFSA oszacował ryzyko dla zdrowia publicznego substancji: glicydylowych estrów kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropanodiolu (2-MCPD) i ich estrów kwasów tłuszczowych. 

Substancje te powstają podczas przetwarzania żywności, w szczególności podczas rafinacji olejów roślinnych w wysokich temperaturach (około 200 ° C).

Najwyższe poziomy GE, a także 3-MCPD i 2-MCPD (w tym estry) stwierdzono w olejach palmowych i tłuszczach palmowych, a następnie w innych olejach i tłuszczach. 

Na te kwasy tłuszczowe są narażone szczególnie dzieci, a źródłami są głównie były margaryny i „ciasta i ciastka”. 

Oznacza to, że we wszystkich olejach rafinowanych jakich używany do smażenia, według tego badania, występują związki rakotwórcze, genotoksyczne. W rafinowanym (powszechnie używanym) oleju palmowym jest tych związków szczególnie dużo.

Rekcja pewnego włoskiego sklepu


Kiedy raport został opublikowany, pewien włoski sklep zdjął z półek produkty zawierające olej palmowy, w tym nutellę.

Ferrero nie zdecydowała się zastąpić oleju palmowego żadnym innym olejem, gdyż zmieniłoby to smak, a przede wszystkim byłoby to droższe dla producenta i w końcu dla konsumenta.

Tak powstała informacja oparta na jednym badaniu, która do tej pory jest rozprzestrzeniana. Ale czy to prawda, czy badanie EFSA jest wiarygodne?

Stwierdzenie „olej palmowy wywołuje nowotwory”  to stwierdzenie błędne?


EFSA podała, że rakotwórczy glicydol powstający w temperaturze przetwarzania powyżej 200 ° C.

Ferrero odpowiedziało:

Zarządzamy wszystkimi czynnikami technologiczno-produkcyjnymi w celu skrócenia czasu i temperatury procesów, minimalizując w ten sposób ryzyko rozwoju lub zwiększenia 2MCPD, 3MCPD lub GE. Co więcej, nasze systemy zapewnienia jakości i kontroli procesu pozwalają nam stale monitorować takie czynniki i gwarantować konsumentom bezpieczeństwo żywności naszych produktów.

Czy wierzyć Ferrero? Więcej badań na pewno rozwiałyby te wątpliwości.

Nutella składa się z 56% cukru i około 30% tłuszczu. Myślę, że już same te składniki mogą być przyczyną do tego, by zaniechać spożywania nutelli. 

Inną kwestią jest to, że raport EFS-y oszacował ryzyko związane z GE w stosunku do średniego dziennego spożycia produktów z oleju palmowego w ogóle, a nie konsumpcji żadnego konkretnego produktu.

Podsumowanie


Na pewno to badanie jest zaczątkiem do następnych badań na temat rafinowanych olejów różnego rodzaju.

Nutella jest złożona z cukru dodanego i tłuszczu, to składniki, które w XXI wieku absolutnie nie są potrzebne. Przyczyniają się do otyłości (u dzieci i dorosłych), cukrzycy, chorób związanych z układem krwionośnym i innych chorób metabolicznych.

Zjedzenie raz na pół roku łyżki nutelli nie przyniesie nic złego, natomiast regularne spożywanie dodatkowego cukru i tłuszczu, może mieć poważna konsekwencje zdrowotne.

Tym bardziej, że własną nutellę można zrobić z orzechów, kakao, syropu klonowego, można dodać nierafinowany olej kokosowy lub palmowy (nieprzetworzone).

Na pewno będzie dużo zdrowsza i również smaczna.

Zobacz:

OLEJ PALMOWY – CZY GO UNIKAĆ?

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY OLEJEM RAFINOWANYM A NIERAFINOWANYM?