Strona główna > ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA > CO ZAWIERAJĄ ŻURKI ORAZ ZAKWASY DOSTĘPNE RYNKU? JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY? (8 PRODUKTÓW)

CO ZAWIERAJĄ ŻURKI ORAZ ZAKWASY DOSTĘPNE RYNKU? JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY? (8 PRODUKTÓW)

żurku

Co zawierają żurki oraz zakwasy dostępne na rynku?


Żur to tradycyjne polskie danie, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki razowej, ma charakterystyczny kwaśny smak. 

Najprostszy skład żurku to: bulion, zakwas, przyprawy, biała kiełbasa, nieodłączne jajka. Idealnie jeżeli podaje się ją w specjalnym chlebie.

Producenci zakwasów i koncentratów żurków dodają wiele dodatków do żywności, by ulepszyć już i tak dobrą zupę. 

Czy na rynku można znaleźć dobry koncentrat żurku lub gotowy żur?

Zobaczmy..

Nie chcesz kupować, możesz zrobić żurek sama, oto łatwy przepis na zakwas na żurek i na żur idealny na Wielkanoc i nie tylko.

 

1.  Profi Żurek z kiełbasą wieprzową 450 g (danie gotowe)

profi żurek

Składniki

Woda, zakwas 20% (woda, mąka żytnia, czosnek), kiełbasa wieprzowa 10% (mięso wieprzowe, podgardle wieprzowe, skórki wieprzowe, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, cukier), śmietana, skrobia modyfikowana, sól, mąka pszenna, cebula prażona (cebula, olej roślinny palmowy, mąka pszenna, sól), czosnek, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, aromat, przeciwutleniacz: askorbinian sodu. Produkt sterylizowany.

Cena: 4,09 zł

8,18 zł za litr

Nie dość, że jest tylko 10% kiełbasy, to nie jest dobrej jakości. Kto by chciał jeść podgardle i skórki ze świnki? Może to i lepiej, że tak mało.

Ogólny skład nie jest zły, natomiast mnie nie przekonuje.

Poniżej mamy przykład porządnego zakwasu, żeby stworzyć z niego żurek potrzeba trochę więcej wysiłku, ale naprawdę się opłaca.

 

2.  Żurek Aliny – Żur Aliny w szklanej butelce

żurek aliny

Składniki 

Woda, mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, czosnek

Cena: 4,09 zł/500 ml 

8,18 zł za litr

Nic dodać nic ująć, tak powinien wyglądać zakwas. Prawdziwy polski żurek powinien być z zakwasu z razowej mąki. Niżej (pod 4) jest taka propozycja.

 

3.  Jamar – Żurek naturalny

jamar żurek

 

Składniki 

Woda, mąka żytnia żurkowa, mąka pszenna, sól, czosnek, substancja konserwująca: sorbinian potasu

Cena: 1,89 zł/500 ml

3,78 zł za litr

Skład dobry, dodatkowo bardzo tani, natomiast jest sorbinian potasu. Na rynku są produkty bez niego.

 

4.  Bacówka – Żur na zakwasie

bacówka żur

Składniki

Woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda) – 12,5%, mąka żytnia razowa, mąka pszenna graham, świeży czosnek

Cena: 5,99 zł/500ml

11,98 zł za litr

Razowy zakwas jest rzadko spotykany na rynku. Prawdziwy polski żur powinien mieć właśnie razowy. Cenisz tradycję ten będzie idealny. Jest też trochę droższy niż z samej mąki żytniej.

 

5. Kowalewski Żurek jak domowy 320 ml

 kowalewski żurek

Składniki

Woda, mąka żytnia 10%, sól, cukier, przyprawy

Cena: 2,37 zł/320 ml 

7,47 zł za litr

Kolejny fajny skład, ale zawiera cukier. Został dodany zapewne, żeby przyspieszyć fermentację.

 

6.  Krakus Żurek koncentrat 300 ml

krakus koncentrat

Składniki

woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (8,5%) (z cebuli i ziemniaków), proszek serwatkowy, sól, aromaty, koncentrat tłuszczu (całkowicie utwardzony olej palmowy, laktoza z mleka, białka mleka), ekstrakt grzybowy, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i 5’rybonukleotydy disodowe, hydrolizat białka roślinnego, ekstrakty przypraw, przyprawy (zawierają mleko (z laktozą), soję, seler) i ich koncentraty (w tym koncentrat czosnku (0,3%)), regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, mąka żytnia i mąka pszenna (zawierają gluten), mąka ryżowa

Cena: 4,29 zł/300ml 

13,45 zł za litr

Ten skład nie zachęca do zakupu. Sugeruje, że został zrobiony na przemysłową skalę, nie ma zakwasu, a specjalną recepturę technologiczną, by zakwas zastąpić. Z tego względu jest aż tyle składników.

Najbardziej niepokojącym surowcem jest całkowicie utwardzony olej palmowy. Takiego oleju należy się wystrzegać, gdyż podczas przetwarzania – utwardzania- oleju wytwarzają się niebezpieczne tłuszcze trans.

To tak zwane tłuszcze trans – podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 3.

W porównaniu z innymi żurkami ten wypada bardzo słabo.

Więcej o oleju palmowym? Tu.

 

7. KRAKUS Żurek 1 l

żurek krakus

Składniki

woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (2,9%) (z cebuli, ziemniaków), serwatka (mleko, laktoza), mąki: żytnia i pszenna (zawierają gluten) oraz ryżowa, olej palmowy, białko mleka, sól, laktoza (mleko), ekstrakt grzybowy, przyprawy, zioła (w tym majeranek), błonnik cytrusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, aromaty dymu wędzarniczego, aromaty (zawierają seler, laktozę)

Cena: 6,79 zł za litr

Ten żurek również posiada utwardzony olej palmowy, zawiera też tak dużo niepotrzebnych składników, czy warto je wprowadzać do organizmu?

 

8. ROLNIK Żurek domowy

żurek rolnik

Składniki

woda, mąka żytnia, sól, przyprawy

Cena: 2,85 zł/370 ml  

7,70 za litr

To skład prawdziwego żurku.

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurku?


Analizując powyższe produkty, można stwierdzić, że czytając etykietę można znaleźć dobry żurek bez niepotrzebnych dodatków do żywności. 4 żurki miały skład bardzo dobry, krótki i tylko z niezbędnymi surowcami.

Skład drugiej połowy nie był do końca satysfakcjonujący.

Kupując żurek, zwróć uwagę na:

 – jeżeli kupujesz zakwas, w składzie powinny jest znajdować: woda, mąka żytnia, sól, przyprawy, nic  więcej nie potrzeba

 – dobry zakwas nie potrzebuje dodawania sztucznych aromatów (nie powinno być go w składzie), sam w sobie ma piękny, kwaskowy aromat

 – cena, na dobry zakwas do żurku nie potrzeba wydawać majątku, produkty do niego są tanie, więc to on powinien być tani, dobry koncentrat kupisz już za od 3 do 6 zł w zależności od wielkości opakowania

 – uważaj na dodatki do żywności, żurki gotowe mogą zawierać olej palmowy, glutaminian sodu oraz konserwanty. Oznacza to, że nie jest to prawdziwy koncentrat a przemysłowo zrobiony gotowiec

 – nie kupuj żurków z torebki – one oprócz oleju palmowego zawierają też cukry i inne dodatki np. tłuszcze i aromaty wędzarnicze, drożdże