Strona główna > ŻYWNOŚĆ NATURALNA > CYNAMON – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, CIEKAWOSTKI, ZDROWIE

CYNAMON – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, CIEKAWOSTKI, ZDROWIE

cynamon

Cynamon


Cynamon jest otrzymywany z wysuszonej kory cynamonowca. Bardzo charakterystyczna przyprawa o barwie brązowej, znana od tysięcy lat, używana przez Egipcjan między innymi do mumifikacji.

Cynamon jest głównie używany jako niezwykle aromatyczny dodatek do potraw. Dzięki bogactwu w olejki eteryczne oraz taniny pełni szczególną rolę w leczeniu różnych schorzeń.


Słowo cynamon odnosi się do koloru brązowego.

Drzewo jest wiecznie zielone, cechuje się grubą korą i jagodowymi owocami. Częściami użytkowymi są kora i liście.

Zawiera szczególne substancje: aldehyd cynamonowy o zawartości od 62% -73% do 90% (kora), eugenol (liść) i kamfora (korzeń).

Cynamon powstaje z kory cynamonowca, usunięciu elementów zdrewniałych i wysuszeniu. Podczas suszenia kora zwija się z charakterystyczne rurki.

Rodzaj cynamonowca obejmuje 300 gatunków drzew i krzewów. Najbardziej popularny i ceniony cynamon otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego 1.

Cynamon służy między innymi do aromatyzowania napój alkoholowych, np. whiskey.

Najwięksi producenci: Indonezja, Chiny, Wietnam.


 

Wartość odżywcza


Cynamon zawiera około 11% wody, aż 80% węglowodanów, a w tym aż 51% błonnika pokarmowego oraz 4% białka i 1% tłuszczów.

Wysoka zawartość błonnika może doprowadzić do zmniejszenia wchłaniania tłuszczów w jelitach, a wysoka zawartość antyoksydantów może zwiększyć metabolizm lipidów, co może obniżyć wagę.

Zawartość składników odżywczych w cynamonie w 100 gJednostkaIlość% GDA*
Wartość energetyczna kcal24712%
Wodag10.58
Tłuszcz, w tym:g1.242%
Kwasy tłuszczowe nasyconegb.d.0%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone gb.d.
Kwasy tłuszczowe wielonienasyconegb.d.
Cholesterol  mg0
Białkog3.998%
Węglowodany, w tym:g80.2930%
Cukry, w tym:g2.172%
Sacharozag0.02
Glukozag1.04
Fruktozag1.11
Błonnik g51.1204%

Cenna kora wyróżnia się wysoką zawartością witaminy E i K, a także wieloma składnikami mineralnymi: wapniem, żelazem, magnezem, miedzią, cynkiem i manganem.

Zawartość witamin i minerałów w cynamonie w 100 gJednostkaIlość% GDA*
Witamina Aµg152%
Witamina Cmg3.85%
Witamina Dµg00%
Witamina Emg2.3230%
Witamina Kµg31.257%
Witamina B1, tiaminamg0.022%
Witamina B2, ryboflawinamg0.044%
Witamina B3, PP, niacyna mg1.3310%
Witamina B4, cholinamg113%
Witamina B5, kwas pantotenowymg0.367%
Witamina B6mg0.1612%
Witamina B9, kwas foliowyµg62%
Witamina B12µg00%
Sódmg101%
Wapńmg1002100%
Żelazomg8.3246%
Magnezmg6019%
Potasmg4319%
Fosformg649%
Miedźmg0.3438%
Cynkmg1.8323%
Manganmg17.46109%
Selenµg3.16%

∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal

Specyficzny zapach cynamon zawdzięcza aromatycznym olejkom eterycznym. Kora może zawierać nawet różnych 80 związków 2.

Szczególną lotną substancją jest aldehyd cynamonowy, nadaje zapach. Może oddziaływać w korzystny sposób na organizm.

Istotnym składnikiem jest też kumaryna, jeżeli jest spożywana regularnie w dużych ilościach może stanowić zagrożenie dla zdrowia 3.

Suszona kora cechuje się bogactwem przeciwutleniaczy oraz polifenoli 4Do tych polifenoli należą: rutyna (90%), katechina (2%), kwercetyna (0,17%), kemferol (0,012%) i izorhamnetyna (0,1%) 5. Jak również kwasy wanilinowy, kawowy, galusowy, protatechowy i ferulowy 6.

 

Wpływ na zdrowie


Cynamon a cukrzyca

 

Insulina jest kluczowym hormonem biorącym udział metabolizmie.

Badania wykazały, że suszona kora reguluje wydzielanie insuliny, zwiększa jej wrażliwość oraz zmniejsza poziom glukozy, nawet o 29% 789101112.

Dzieje się tak, ponieważ cynamon ingeruje w liczne enzymy trawienne, spowalniając rozkład węglowodanów w układzie pokarmowym 1314.

W badaniu z 2000 roku przetestowano 49 ziół, aby ocenić wpływ na insulinę. Najbardziej bioaktywnym produktem okazał się cynamon, a po nim oczar wirginijski, zielona i czarna herbata, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, grzyby i drożdże piwne. Te rośliny najbardziej wpływają na poprawę metabolizmu glukozy i insuliny 15.

Zespół metaboliczny definiuje się jako zespół chorób, w tym insulinooporność, hiperglikemia, otyłość, wysokie ciśnienie krwi i dyslipidemia. Przegląd badań potwierdza pozytywny wpływ cynamonu na obniżenie ciśnienia tętniczego, stężenia glukozy w osoczu, otyłości i złagodzenia dyslipidemii 16.

Kilka badań ujawniło również, że wyciągi z cynamonu obniżają nie tylko poziom glukozy we krwi, ale także poziom cholesterolu 1718.

 cynamon

 

Ciśnienie krwi i lipidy

 

Już 1 gram cynamonu spożywany przez 40 dni, poprawia profil lipidowy we krwi, zmniejsza stężenia cholesterolu LDL i zwiększa stężenia cholesterolu całkowitego 19.

Charakterystyczny składnik kory – aldehyd cynamonowy jest pomocny w leczeniu chorób układu krążenia 20.

Powoduje on działanie hipotensyjne – obniża ciśnienie tętnicze. Ostatnie badania wykazały, że aldehyd cynamonowy rozszerza naczynia krwionośne. Zdolność ta może wynikać z tego, że hamuje on zarówno wpływ i wypływ wapnia 21.

W innym badaniu 6 mężczyzn z otyłością spożywało mieszankę przypraw (14 g, z cynamonem) o wysokiej zawartości antyoksydantów. Wyniki były bardzo zadowalające. Badania krwi wykazały, że aktywność przeciwutleniająca wzrosła o 13%, a odpowiedź na insulinę spadła o 20% 22.

Podanie wyciągu z cynamonu (5, 10 i 20 mg/kg) szczurom z nadciśnieniem spowodowało długotrwałe  jego obniżenie. Średnie tętnicze ciśnienie krwi zmniejszyło się o 12,5%, 26,6% i 30,6% odpowiednio w dawkach 5, 10 i 20 mg / kg 23.

Istotnie obniżył także poziom trójglicerydów w osoczu (o 38,1%), cholesterolu całkowitego (o 32,1%) i cholesterolu LDL (o 75,3%), zwiększając poziom cholesterolu HDL (o 58,4%) 24.

 

Działanie przeciwnowotworowe

 

Udowodniono, że aldehyd cynamonowy może hamować wzrost nowotworów przez zatrzymanie progresji cyklu komórkowego 2526.

W badaniu z 2009 roku aldehyd spowolnił namnażanie komórek czerniaka skóry 27.

 

Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne

 

Suszona kora jest skuteczna w zwalczaniu grzybów 28 oraz wielu rodzajów bakterii takich jak Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli 29303132.

W badaniu z 2017 roku użyto mieszanki roślin (w tym cynamonu) do przeanalizowania właściwości hamujących w stosunku do grzybów Candida. Mieszanka okazała się skuteczna 33.

Aldehyd cynamonowy zmniejsza nieprzyjemny zapach z ust przez redukcję związków siarki. Poprawę przyniosło żucie gumy z dodatkiem cynamonu przynajmniej 20 minut przez 3 dni 34.

 

Działanie przeciwutleniające

 

Kora cynamonowca jest pełna przeciwutleniaczy, np.: polifenoli, a także olejów eterycznych (aldehyd trans- cynamonowy, octan cynametylu, eugenol, L-borneol, tlenek kariofylenu, b- kariofylen, octan L-bornylu, E-nerolidol, α- karbuben, α-terpineol, terpinolen) 35, 36.

Polisacharyd arabinogalaktan (rozpuszczalna frakcja błonnika) również wykazuje właściwości przeciwutleniające 37.

Te wszystkie składniki chronią organizm przed uszkodzeniami, które powodują wolne rodniki. Antyoksydanty zmiatają je, tym samym spowalniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

 

Działanie przeciwzapalne

 

Liczne badania na roślinach leczniczych i ich składnikach wykazały działanie przeciwzapalne cynamonu 3839404142.

Oznacza to, że kora pomaga łagodzić uszkodzenia tkanek oraz zwalczać infekcje.

 

Działanie przeciwtrądzikowe

 

Okazało się, że kora ma potencjał przeciwko bakteriom powodującym trądzik, mogą być stosowane w miejscowych preparatach przeciwtrądzikowych 43.

 

Neurologia

 

Cynamon może być pomocny w łagodzeniu objawów chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

W przypadku choroby Alzheimera, cynamon prawdopodobnie hamuje gromadzenie się białka w mózgu, co jest charakterystyczne dla tej choroby 4445.

W innym badaniu z 2011 roku ekstrakt z cynamonu również spowalniał objawy choroby 46.

Suszona kora wydaje się poprawiać funkcje motoryczne u zwierząt, autorzy badania polecają jej stosowanie w łagodzeniu objawów niektórych chorób neurologicznych 47.

 

Pomaga zmniejszyć masę ciała

 

W badaniu z 2017 roku naukowcy potwierdzili, że cynamon zmienia kolor adipocytów w tkance podskórnej na brązowy, co przyczynia się do zmniejszenia masy ciała 48.

Więcej faktów o tłuszczu tu

 

Cynamon a HIV

 

Spośród 69 indyjskich roślin kora cynamonowa okazała się najbardziej skuteczna w zmniejszaniu aktywności wirusa HIV 49.

 

Spermatogeneza

 

Podawanie cynamonu w dawce 75 mg/kg/dzień zwierzętom znacznie zwiększyło produkcję nasienia, ruchliwość i żywotność, co potwierdza teorię, że u ssaków cynamon ma korzystny wpływ na spermatogenezę 50.

 serce z cynamonu

 

Zagrożenia związane ze spożywaniem cynamonu


Alergia

 

Już wspomniany związek lotny – aldehyd cynamonowy jest głównym sprawcą występowania alergii.

Objawy skórne wywołane reakcją alergiczną na cynamon mogą obejmować:

  • swędząca skóra
  • pokrzywka
  • wysypka, pęcherze lub wyprysk
  • podrażnienie
  • czerwień
  • mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej

 

Norweskie Stworzyszenie Chorych na Astmę i Alergię twierdzi, że osoby cierpiące na alergię pyłkową bylicy są również uczulone na cynamon. Wynika to z reaktywności krzyżowej między białkami tych dwóch substancji. Takie objawy alergii mogą się nasilać od późnego lata do jesieni.

 

Kumaryna

 

W 2008 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał toksyczność kumaryny, znaczącego składnika cynamonu i potwierdził maksymalne zalecane tolerowane dzienne spożycie (TDI) 0,1 mg kumaryny na kg masy ciała. 

Wiadomo, że kumaryna powoduje uszkodzenie wątroby i nerek w wysokich stężeniach, działa rakotwórczo 51. Na podstawie tej oceny Unia Europejska ustanowiła wytyczne dotyczące maksymalnej zawartości kumaryny w środkach spożywczych wynoszącej 50 mg/kg ciasta w żywności sezonowej i 15 mg/kg w codziennej pieczywie.

Zawartość kumaryny może się różnić w obrębie jednego drzewa w zależności od części 52.

Cynamon nie powinien być stosowany zamiast leczenia. Każdy, kto rozważa  znaczne zwiększenie spożycia cynamonu lub przyjmowanie suplementów, powinien najpierw porozmawiać z lekarzem.

 

Podsumowanie


Dostępne dane in-vitro i in-vivo sugerują, że cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające oraz również przeciwdziała wolnym rodnikom. Ponadto obniża poziom glukozy we krwi, poziom cholesterolu w surowicy i ciśnienie krwi, co sugeruje korzystne efekty sercowo-naczyniowe.

Stosowanie cynamonu wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Natomiast długotrwałe przedawkowanie może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne, np.: uszkodzenie wątroby czy nerek.

Szczypta cynamonu dziennie zalecana jest przez naukowców, by wspomóc zdrowie. Warto dodawać go nie tylko do świątecznych wypieków, ale i do wody z cytryną.