Strona główna > CIEKAWOSTKI > 8 PRZEPISÓW NA ZIMOWE HERBATY! CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI ZDROWIU?

8 PRZEPISÓW NA ZIMOWE HERBATY! CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI ZDROWIU?

herbata z pomarańczą

8 przepisów na zimowe herbaty


Herbata z pomarańczą i sokiem malinowym

 

– napar z czarnej herbaty

– sok/syrop malinowy dobrej jakości (zobacz tu)

– plaster pomarańczy

– goździki

imbir

Wrzuć wszystko do herbaty i zamieszaj.

herbata z cytryną

Herbata z pomarańczą i goździkami

 

– napar z czarnej herbaty

cynamon

– goździki

– plaster pomarańczy

– miód

Dodaj do herbaty i wymieszaj.

herbata z czekoladą

Herbata śliwkowo-czekoladowa

 

– napar z czarnej herbaty

– łyżka powideł śliwkowych

– goździki

– cynamon

– starta na tarce czekolada (ilość wedle uznania)

Wszystko mieszamy, czekoladą posypujemy gotową herbatę (może być też kakao wymieszane z cynamonem).

herbata z powidłami

Herbata malinowa

 

– napar z czarnej herbaty

– maliny mrożone lub konfitura malinowa, sok/syrop z malin (zobacz więcej)

miód (ewentualnie)

Zaparz herbatę, wrzuć maliny i miód, wymieszaj. Smacznego.

 

Herbata rozgrzewająca

 

– napar z czarnej herbaty

– imbir

cytryna

– mięta

– kardamon

– 2-3 ziarenka pieprzu

– miód

Dodaj do herbaty i wymieszaj. Miętą ozdabiamy.

Herbata cytrusowa

 

– napar z zielonej herbaty

– imbir

– cytryna

– limonka

– miód

– mięta

Dodaj po plastrze wyszorowanej cytryny i limonki, łyżeczkę miodu, miętą ozdób.

Herbata gotowana z suszonymi owocami (1l)

 

– łyżka herbaty czarnej, liściastej

– 2 pokrojone w plastry figi

– 2 suszone daktyle

– 3 plastry suszonych jabłek

– pół pomarańczy

– pół cytryny

– kilka goździków

Gotujemy około 1 litra wody, jak już prawie wrze dodajemy liście herbaty. Mieszamy. 

Odlewamy przez sitko, usuwając fusy. Dalej gotujemy na ogniu.

Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut.

Przelewamy przez sito i wlewamy do kubków.

Możesz dodać łyżeczkę miodu.

herbata aromatyczna

 

Herbata gotowana aromatyczna (1l)

 

– łyżka herbaty czarnej liściastej

– 1/3 łyżeczki cynamonu

– 6-7 goździków

– 1/3 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

– 3 plastry imbiru

– pół cytryny

– 1 pomarańcza (pół do garnka/pół do wyciśnięcia później)

– kilkanaście ziaren granatu

– miód (dodajemy później)

Do garnka wlewamy około 1 litra wody.

Jak już prawie wrze, dodajemy herbatę liściastą. Mieszamy. Przelewamy przez sito, usuwamy fusy i napar gotujemy dalej, wrzucając resztę składników.

Cały czas mieszamy i staramy się nakłuwać cytrusy, by sok z nich się wydobywał.

Po kilku minutach przelewamy przez sito, wciskamy sok z pozostałej pomarańczy. Mieszamy.

Przelewamy do kubków. Dosładzamy 1 łyżką miodu.

 

herbata z cytrusami herbata z granatem

Porady:

 

– miodu nie dodajemy do wrzątku, a do temperatury około  40 st. W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

– cytrusy dokładnie myjemy, szorujemy w ciepłej wodzie

To z powodu używanych konserwantów, których jest na skórce dostateczna ilość. Dobra wiadomość jest taka, że nie przedostają się do środka.

Wystarczy umyć przed obraniem w ciepłej wodzie około 60 st. szczoteczką, można użyć płynu do naczyń.

 

Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu?



Istnieją wątpliwości co do tego, czy można łączyć herbatę z cytryną. A to za sprawą zawartości glinu w herbacie i uwalniania go podczas styczności z kwasem cytrynowym.

Trzeba pamiętać, że aluminium to pierwiastek, który szeroko występuje w przyrodzie. Naukowcy zauważyli podwyższone jego stężenia u osób chorych na Alzheimera. Dlatego trzeba uważać na dzienne pobranie tego pierwiastka  1.

Naukowcy badali, ile glinu przechodzi z naczyń aluminiowych do pożywienia i razem z nim spożywamy spore ilości. Dlaczego też o wiele lepsza jest stal nierdzewna 2.

Próbowano zrobić to samo z herbatą i otrzymywali kilka miligramów glinu niezależnie od naczynia. Wtedy stwierdzono, że aluminium znajduje się w suszonej herbacie i może mieć wpływ na człowieka.

Rzeczywiście, w latach pięćdziesiątych naukowcy zauważyli, że rośliny herbaty mają skłonność do zasysania aluminium z gleby bardziej niż inne rośliny 3.

WHO wyznaczyło Tolerowane Tygodniowe Spożycie glinu, które wynosi 2 mg/kg/mc.

W przypadku herbaty i cytryny to dawka stanowi o tym, czy mamy się bać tego napoju czy nie. Przejdźmy do rzeczy.

Czy w naparze wytrąca się tyle aluminium, by szkodliwie wpłynąć na człowieka?

 

Z badań wynika, że biodostępność glinu w samej herbacie jest niska 4.

Prawdopodobnie 90% glinu w herbacie jest związana i wydaje się dość dobrze ustalone, że picie herbaty prowadzi do mierzalnego, ale umiarkowanego wydalania wraz z moczem 5.

Inaczej jest jeżeli dodamy soku z cytryny.

W badaniu z 2017 roku zbadano uwalnianie się niektórych pierwiastków po dodaniu 5 ml soku z cytryny. Zasadniczo zawartość minerałów w kolejności malejącej wynosiła K> Ca> P> Mg> Al, z jednym wyjątkiem biała herbata (Ya Bao Yesheng).

Dłuższy czas wrzenia i dodatek soku z cytryny spowodowały wyższą zawartość składników mineralnych w naparach herbaty. Wśród badanych makroelementów zawartość wapnia wzrosła najbardziej po dodaniu soku z cytryny (2-3 razy większa w czarnych i zielonych herbatach, 3,5-4 razy wyższa w herbatach białych). Jednak, ekstrakcja potasu zmniejszyła się o około 10% po dodaniu soku z cytryny. Zawartość glinu, która jest związana z ludzkimi chorobami neurodegeneracyjnymi, wzrosła z 19 do 50% w czarnych herbatach, z 56 do 200% w białej herbacie i od 27 do 41% w zielonej herbacie 6.

Lubimy herbatę z cytryną i nie chcemy wytrącania się glinu?

Jest na to prosty sposób. Fusy nie powinny stykać się z sokiem z cytryny. A więc parzymy herbatę najlepiej w czajniczku lub kubku z sitkiem, po zaparzeniu wyjmujemy fusy i dopiero wtedy dodajemy cytrynę lub sok z cytryny.

Należy też pamiętać o jakichkolwiek dodatkach zawierających kwasy, np. inne cytrusy. Naczynia z aluminium w kontakcie z kwasami np. z pomidorów również powoduje wytrącanie glinu do żywności.