Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > PORÓWNANIE CHLEBÓW BEZGLUTENOWYCH

PORÓWNANIE CHLEBÓW BEZGLUTENOWYCH

porównanie chlebów bezglutenowych

Mąki niechlebowe

Mąki niechlebowe są ratunkiem dla osób chorujących na celiakię (trwałą nietolerancję na białko chlebowe). Gluten może być toksyczny dla osób z tą chorobą, powodując zaburzenia jego wchłaniania. Jedyną i skuteczną metodą radzenia sobie z celiakią jest unikanie glutenu. W związku z tym należy stosować mąki niechlebowe, takie jak 1:

  • kukurydziana
  • gryczana
  • ziemniaczana
  • sojowa
  • z prosa
  • ryżowa
  • skrobia pszenna bezglutenowa
  • z szarłatu (amarantus)

Jak wynika z badań, wyroby bezglutenowe cechują się znacznie niższą wartością żywieniową (szczególnie składników mineralnych i białka) oraz niskimi walorami smakowymi. W związku z tym, należy je wzbogacać w błonnik i składniki zagęszczające 1.

W badaniach prowadzonych z udziałem pacjentów chorych na celiakię wykazano ryzyko wystąpienia niedoboru wapnia w 27%, żelaza w 20%, niedoboru tiaminy w 13% oraz ryboflawiny w 9% 2.

W dietę bezglutenową powinno włożyć się mnóstwo wysiłku, wzbogacać ją nie tylko w wartościowe mąki (szarłat, gryka), ale też orzechy, nasiona (słonecznik, dynia), ziarna (sezam).

Na pewno należy docenić amarantus, jest cennym źródłem wielu składników mineralnych i białka. Pod względem jakości przewyższające białka mleka. Szarłat jest też dobrym źródłem ryboflawiny, niacyny, a także biotyny i witaminy C. Tłuszcz zawarty w nasionach składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W jednym badaniu zastosowane dodatku mąki z szarłatu spowodowały zwiększenie objętości uzyskanych chlebów. Wilgotność otrzymanego pieczywa była doskonale zachowana podczas 48-godzinnego przechowywania. Najlepsze rezultaty uzyskano stosując dodatek mąki z szarłatu w ilości do 10 % całkowitej masy koncentratu.

Zgodnie z aktualnymi propozycjami Komisji Kodeksu Żywnościowego za bezglutenowe można uznać produkty, w których maksymalny poziom zawartości glutenu
wynosi 20 mg/kg (10 mg gliadyny/kg) 3.

Porównanie chlebów bezglutenowych wg malejącej zawartości cukru


Poniżej przedstawione są wybrane chleby i smaki chlebów bezglutenowych dostępnych na polskim rynku.

1. Glutenex – Chleb maślany bezglutenowy

Glutenex - Chleb maślany bezglutenowy

Składniki

woda, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, cukier, margaryna bezmleczna(oleje roślinne i tłuszcze utwardzone, emulgatory: lecytyna rzepakowa oraz mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, barwnik (annato)), jaja, mleko w proszku, drożdże piekarskie, masło 1,2%, substancja zagęszczająca: guma guar, sól, syrop glukozowo fruktozowy, lecytyna rzepakowa oraz mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych – emulgatory.

Zawartość cukru: 11 g/100 g

Tłuszcze utwardzone i syrop glu-fru jest nie do przyjęcia.

zły skład

2. Schär Bezglutenowy chleb biały 250 g

Schär Bezglutenowy chleb biały 250 g

Składniki

woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, włókno roślinne (psyllium), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometylceluloza, olej słonecznikowy, białko sojowe, drożdże, sól, cukier, błonnik cytrusowy

Zawartość cukru: 7,9 g/100 g

Dosyć sporo cukru, jak na chleb, dlatego średni skład.

3. Incola Bezglutenowy rustykalny chleb ciemny 235 g

chleb rustykalny

Składniki

zakwas z mąki jaglanej, woda, skrobia, błonnik roślinny, olej rzepakowy, drożdże, serwatka w proszku (z mleka krowiego), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), cukier, oliwa z oliwek 2%, sól, emulgator (mono i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), substancja nawilżająca (gliceryna), melasa trzcinowa, syrop glukozowy, łuska gryki, substancja spulchniająca (soda)

4. Celiko Chleb ryżowy bezglutenowy 400 g

Celiko Chleb ryżowy bezglutenowy 400 g

Składniki

skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30%), glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże suszone, sól

Zawartość cukru: 4,8 g/100 g

dobry skład, ale składniki mało odżywcze składniki

Gdzie kupić? Internet

5. Glutenex – Chleb kukurydziany bezglutenowy

skrobia kukurydziana 44%, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancje zagęszczające: E 464, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Składniki

skrobia kukurydziana 44%, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancje zagęszczające: E 464, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Zawartość cukru: 4,7 g/100 g

średni skład

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *