Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > SKŁAD CHLEBA Z LIDLA CZ. 1

SKŁAD CHLEBA Z LIDLA CZ. 1

skład chleba z lidla

Chleb z Lidla


Myślę, że każdy jest ciekawy co zawiera chleb. Niektórzy często kupują w sklepach, dyskontach, a nie mają czasu spojrzeć na etykietę w sklepie, ponieważ często jest umieszczona w mało czytelnym miejscu.

Dlatego postanowiłam zrobić zestawienie chlebów z Lidla.

W zestawieniu jest przestawionych jest 16 chlebów. Mam nadzieję, że znajdziecie w nim, te które kupujecie.

O tym, jaki chleb jeść pisałam tutaj, o mące tu. Chcecie wiedzieć, jaki skład mają bułki grahamki w Warszawie? Ten artykuł znajdziecie tu. Sprawdź, jaki skład mają bułki z Lidla.

Skład chleb z Lidla 2019 r.

chleb słonecznikowy lidl

Chleb słonecznikowy

mąka żytnia (38,5%), woda, mąka pszenna (16,4%), słonecznik (11,5%), sól, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy

 

Chleb drwalski

Mąka (pszenna 50%, żytnia 19%), woda, ziarna słonecznika, ziarno soi, drożdże, siemię lniane, sól, kwas askorbinowy, słód jęczmienny

chleb polski lidl

Chleb Polski

mąka pszenna (49,4%), woda, mąka żytnia (21,7%), drożdże, sól, gluten pszenny, mąka sojowa, olej rzepakowy

 

BIO chleb orkiszowy

40% mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz, woda, 10% płatki z pszenicy orkisz, nasiona słonecznika, 3% mąka żytnia pełnoziarnista, 3% suszony zakwas żytni pełnoziarnisty (mąka żytnia pełnoziarnista, kultury startowe), mąka pszenna, drożdże, sól jodowana (sól, jodek potasu), cukier, płatki ziemniaczane, mąka ze słodu jęczmiennego

Chleb orkiszowy

pszenica orkisz 30% (mąka pszenna orkiszowa, śruta z pszenicy orkisz, mąka z pełnego przemiału pszenicy orkisz, suszony zakwas z ziaren pszenicy orkisz), woda, mąka żytnia (27%), nasiona, sezam (czarny, biały) 3,9%, siemię lniane, sól, słonecznik, drożdże, cukier, błonnik jabłkowy, błonnik roślinny, olej rzepakowy, mąka ze słodu jęczmiennego

chleb typu włoskiego lidl

Chleb typu włoskiego

Mąka pszenna (74%), woda, mąka żytnia (6%), gluten pszenny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże

 

Chleb żytni bez drożdży

Mąka żytnia 64% (typ 1400, 720), woda, cukier, sól, olej rzepakowy

chleb górski lidl

Chleb wieloziarnisty

44,9% mąka pszenna, woda, 14,4% ziarna (siemię lniane, soja, słonecznik, sezam, łamane ziarno pszenicy), 9,4% mąka żytnia, 3,6% płatki owsiane, drożdże, 1,7% otręby pszenne, sól, gluten

 

 

chleb drwalski lidl

Chleb górski

mąka pszenna, woda, gluten pszenny, drożdże, sól, słód jęczmienny, kwas askorbinowy

chleb razowy bez drożdży

Chleb razowy bez drożdży

mąka żytnia razowa typ 2000 (32%), woda, mąka żytnia typ 720 (21%), mąka pszenna (9%), maślanka płynna 4% (maślanka,  mleko w proszku, kultury bakterii fermentacji mlekowej -zawiera laktozę), sól, olej rzepakowe, mąka ze słodu jęczmiennego, kwas askorbinowy

Chleb na maślance

44% maka pszenna, 29% kwas żytni (mąka żytnia, woda), 10% maślanka odtworzenia (woda, maślanka w proszku), woda, 4% mąka żytnia, drożdże, płatki ziemniaczane (ziemniaki suszone), sól, gluten pszenny, fermentowane słód żytni ciemny (żyto, woda), mąka sojowa, olej rzepakowy

Chleb z makiem

mąka pszenna 47%, woda, mąka żytnia 40%, mak niebieski 3,5%, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka sojowa, olej rzepakowy, kwas askorbinowy

BIO chleb swojski

zakwas żytni eko 41% (mąka żytnie eko, woda), mąka pszenna eko 34%, maka żytnia 10%, woda, drożdże eko , mąka ze słodu pszennego eko, sól, gluten pszenny eko, olej słonecznikowy eko, kwas askorbinowy

Fińskie pieczywo owsiane

58% owies (mąka owsiana, produkty przemiału owsa, płatki owsiane, kaszka z owsa), woda, cukier skarmelizowany, błonnik z babki jajowatej, drożdże, sól jodowana (sól, jodan potasu)

Fińskie pieczywo żytnie

mąka żytnia, woda, śruta żytnia, cukier, płatki ziemniaczane, ekstrakt ze słodu żytniego, sól morska, drożdże

 

chleb bakaliowy lidl

BIO Chleb zbożowo- bakaliowy

woda, mąka żytnia razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, mieszanka ziaren – posypka 2% (siemię lniane brązowe, sezam), otręby z pszenicy orkisz, pestki dyni, masiona słonecznika, siemię lniane złote, sezam, płatki owsiane drobne, ziarno owsa nagoziarnistego, ziarno pszenicy samopszy, ziarno pszenicy płaskurki, ziarno pszenicy, ziarno pszenicy orkisz, ziarno pszenicy kamut, ziarno żyta, żurawina 1% (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), rodzynki koryntki 1% (rodzynki koryntki, olej słonecznikowy), daktyle siekane suszone 1% (daktyle, mąka ryżowa), orzechy włoskie 1%, śliwki siekane suszone 1% (śliwki, mąka ryżowa), rodzynki sułtańskie (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy), figi siekane suszone 1% (figi, mąka ryżowa), sól morska

chleb żytni pytlowy lidl

Chleb pytlowy bez drożdży

woda, 36% mąka żytnia 720, zakwas żytni pytlowy (woda, mąka żytnia typ 720), mąka pszenna typ 750, 2% posypka (otręby żytnie), płatki ziemniaczane, sól morska

Z czego powinien składać się dobry chleb?

– mąka dobrej jakości (pełnoziarnista, z pełnego przemiału)

– woda

– zakwas/drożdże

– sól

Mile widziane dodatki w formie ziaren, nasion, orzechów, otrąb, różnych pełnoziarnistych zbóż.

Mąka powinna być z pełnego ziarna, dlatego, że jest 2 razy bardziej odżywcza. Tu możecie zobaczyć, ile witamin i składników mineralnych  przewyższa mąkę oczyszczoną.

Do pieczywa mrożonego często dodawany jest gluten, dzięki czemu po rozmrożeniu chleb jest bardziej sprężysty.

Chleb z Lidla ma plusy i minusy

Plusy

– dostępność – Lidl jest usytuowany często po drodze z pracy, szkoły i przy okazji innych zakupów wygodnie jest kupić wszystkie potrzebne artykuły, nie trzeba dodatkowo iść do piekarni

– składy chlebów z Lidla są zadowalające  – można byłoby się spodziewać wiele dodatków do żywności, natomiast Lidl miło zaskakuje

– polski producent – http://piekarnianowakowski.pl/pl/nowel-najnowszej-odslonie-kampanii-reklamowej-lidl/

Minusy

– głęboko mrożone pieczywo – oznacza to, że pieczywo jeszcze nieupieczone jest mrożone do -30 st., później transportowane do sklepów i tam odmrażane w specjalnych piecach

Największym minusem pieczywa jest to, że jest głęboko mrożone, ale dzięki temu producenci nie muszą stosować konserwantów (co jest plusem), ponieważ mrożenie przedłuża zdatność do spożycia. Z drugiej strony ta świeżość po odmrożeniu jest o wiele krótsza niż chleba z prawdziwego zakwasu. Jakość pieczywa w niewielkim stopniu obniża się 1.

Podsumowując, chleb z Lidla ma dobry skład. Do produkcji użyte są tylko najpotrzebniejsze składniki pod względem technologicznym.

Pisanie artykułów to ciężka praca, nie mniej jednak daje satysfakcję. Jeżeli chcesz wesprzeć mnie i rozwój strony, wejdź na https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci.