Historia lodów


Przed rozwojem nowoczesnego chłodnictwa lody były luksusem zarezerwowanym na specjalne okazje.

Tworzenie ich było dość pracochłonne, lód był wycinany z jezior i stawów zimą i przechowywany w dziurach w ziemi lub w drewnianych lub ceglanych lodowych domach izolowanych słomą.

Rozwój chłodnictwa przemysłowego w latach 70. XIX wieku wyeliminował potrzebę wycinania i przechowywania naturalnego lodu.

W 1926 roku ruszyła komercyjna, masowa produkcja lodów i rozwój całego rynku lodowego.

Czy wiesz, że…

W V wieku p.n.e. starożytni Greccy jedli śnieg z miodem i owocami na rynkach w Atenach.

Zamrożona mieszanina mleka i ryżu została użyta w Chinach około 200 r p.n.e.

W 2006 roku niektórzy komercyjni producenci lodów zaczęli używać ciekłego azotu w pierwotnym zamrażaniu lodów, co eliminuje potrzebę stosowania konwencjonalnej zamrażarki do lodów

W zależności od ilości użytej śmietany lub mleka lody w różnych krajach noszą różne nazwy. W różnych państwach są popularne następujące lody:

 – gelato – lody w stylu włoskim, na bazie mleka i zawiera więcej dodatków

helado – lody popularne w Argentynie, podobne do włoskich, najpopularniejszy smak to smak przypominający kajmak

– Australijczycy i Nowozelandczycy są jednymi z czołowych konsumentów lodów na świecie, spożywają od 18 do 20 litrów rocznie, najpopularniejszy smak wanilia z kawałkami toffee

– w Japonii są coraz popularniejsze smażone lody

– Finowie są największymi konsumentami lodów w Europie – 14 litrów rocznie

Z czego lody powinny być zrobione?


Lody to świetna przekąska, szczególnie latem, kiedy upałom nie ma końca.

Zwykły, najprostszy lód powinien składać się z: śmietanki lub/i mleka, cukru oraz żółtek jaj, ewentualnie dodatki w postaci wanilii, czekolady lub owoców.

Mogą być podawane szarlotką, szczególnie waniliowe pasują do tego jabłkowego wypieku.

Do produkcji używane są coraz to nowe alternatywne produkty mleczne, takich jak mleko kozie lub owcze, lub substytuty mleka (np. mleko sojowe lub tofu), które są odpowiednie dla osób nietolerujących laktozę, uczulonych na białko mleczne lub są weganami.

Czy podczas jedzenia lodów spala się kalorie?


Istnieje przekonanie, że podczas jedzenia lodów organizm zostaje ochłodzony i musi wykonać energię do ogrzania ciała.

Jest to prawda, ale to nie jest jakaś nadzwyczajna energia. Nie znalazłam badań, żeby potwierdziły to stwierdzenie. Ale na pewno to jest jakiś wysiłek dla organizmu. Nie sądzę jednak, że istotny i na pewno nie spalisz kalorii ze spożytej porcji lodów.

Dieta lodowa?


Czy wiesz, że istnieje nawet dieta lodowa. Została po raz pierwszy opisana w książce o tej samej nazwie przez Holly McCord w 2002 roku.

Polega na tym, że możesz dodać słodki kremowy smakołyk do codziennego życia i nadal tracić na wadze. Warunek jest taki, że musisz się zdrowo odżywiać oraz ograniczyć kalorie. Oto cała tajemnica diety lodowej. Aby być dokładnym, autor zaleca spożycie 1250 kalorii dziennie oprócz porcji lodów na końcową sumę 1500 kalorii.

Ograniczenie kalorii na pewno pozwoli zmniejszyć masę ciała.

Własnoręcznie zrobione lody mogą być ciekawą przekąską, szczególnie z dodatkami takie jak owoce, orzechy, ale nie zapominajmy, że nadal zawierają dużo cukru i tłuszczu, a to dodatkowe kalorie.

A dodatkowe kalorie sprzyjają powstawaniu boczków z tłuszczyku.

Nie polecam diety lodowej, ale lepiej mrożony jogurt w owocami albo kawałkami orzechów.

Kupne lody nie zawierają tylko tłuszczu i cukru, ale też wiele innych dodatków do żywności Czemu przyjrzymy się niżej…

Co zawierają lody waniliowe z dodatkami w pudełkach?

12 rodzajów lodów wg rosnącej zawartości cukru.


1. Gelsoj – Lody sojowe o smaku waniliowo-kakaowym

gels llody waniliowe sojowe

Składniki

Preparat białka SOJOWEGO 65% (woda, proteiny SOJOWE 2%), cukier, inulina, olej kokosowy, syrop glukozowy, kakao 2%, masa kakaowa 1%, glukoza, białko ŁUBINU, błonnik z pomarańczy, emulgatory: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry propylenoglikolu kwasów tłuszczowych, stabilizatory: alginian sodu, mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromat

Zawartość cukru: 19 g/100 g

Jak już wspomniałam wyżej powstają produkty dopasowujące się do rynku, np. wegańskie. To jest przykład takiego loda.

Skład nie jest zły. Nie ma produktów których trzeba byłoby się obawiać.

Emulgatorów i stabilizatorów (naturalne) wymienionych w składzie nie trzeba się bać – natomiast to zawsze dodatki do żywności, które nie są nam potrzebne w codziennym życiu.

Średni skład

2. Manhattan Classic Lody śmietankowo-waniliowe 1,4 l

manhatan lody waniliowe

Składniki

mleko odtłuszczone odtworzone, woda, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), stabilizatory (E 422, E 412. E 410, E 407a), śmietanka w proszku (0,3%) (z mleka), emulgator (E 471), naturalny aromat waniliowy, aromaty (z mlekiem), barwnik (E 160a), sól

Zawartość cukru: 19,1 g/100 g

Skład niezły, jedyne minusy to tłuszcz kokosowy (w lodach nie powinno być innego tłuszczu niż tłuszcz mleczny).

Ze względu, że jest mało tłuszczu mlecznego w składzie jest mnóstwo stabilizatorów.

Barwnik – karoten.

średni skład

3. Tesco Lody waniliowe z sosem mango i posypką z białej czekolady 90 g

tesco vanilia

Składniki

odtworzone mleko odtłuszczone (mleko odtłuszczone, woda), sos mango (15%) [woda, cukier, syrop glukozowy, puree z mango (2%) [mango (84%), woda], regulator kwasowości (kwas cytrynowy), stabilizatory (pektyny, mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa), aromat, barwnik (karoteny)], cukier, olej kokosowy, syrop cukru inwertowanego, płatki białej czekolady (2,5%) [cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny (z soi)), naturalny aromat waniliowy], syrop glukozowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), naturalny aromat waniliowy, proszek waniliowy, barwnik (karoteny)

Zawartość cukru: 20,7 g/100 g

Tu mamy dłuższy skład, ponieważ są to lody z dodatkiem sosu z mango oraz posypką czekoladową. Dużo stabilizatorów, dużo rodzajów cukru. Trochę za dużo.

Zły skład

4. Ms Molly’s Lody o smaku waniliowym 2 l

ms molly's lody waniliowe

Składniki

mleko odtłuszczone odtworzone, cukier, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), syrop glukozowy, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat, barwnik (karoteny)

Zawartość cukru: 20,8 g/100 g

Skład byłby w miarę w porządku, gdyby nie tłuszcz kokosowy. Mogę zaliczyć go do nawet niezłych lodów. Dosyć krótki skład.

średni skład

5. Tesco Magical Wanilia Kremowe lody na śmietance 1 l

Magical Wanilia lody

Składniki

odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka 30% (z mleka), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, masło (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), sproszkowane żółtko jaj, glukoza, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), koncentrat soku z marchwi, koncentrat soku z krokosza barwierskiego, naturalny aromat waniliowy, sproszkowana laska wanilii 0,083%

Zawartość cukru: 21 g/100 g

Plus za dużą ilość śmietanki i że jest w ogóle podana.

Więcej jest syropu glukozowo-fruktozowego niż zwykłego cukru.

Dlaczego wybierać lepiej produkty z cukrem lub syropem glukozowym odpowiedź w linku poniżej.

SYROP GLUKOZOWY CZY GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – CO JEST BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE?

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – CO O NIM WIEMY?

Również wiele stabilizatorów i emulgatorów.

Dużo barwników, ale naturalnych.

Za syrop glu-fru daję ocenę: zły skład.

6. Bracia Koral Lody jak dawniej waniliowe 900 ml

Składniki

odtworzone mleko odtłuszczone, śmietanka 20%, cukier, masło, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone, glukoza, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen, wanilia naturalna 0,04%, aromat naturalny waniliowy, barwnik: karoteny

Zawartość cukru: 22 g/100 g

Pierwszy raz spotykam się z lodem, który w składzie ma masło 😮

Karagen – jest kontrowersyjną substancją, podejrzewaną o rakotwórcze działanie, lecz oficjalnie nie jest to potwierdzone.

zły skład

7. Tesco Lody waniliowe 1000 ml

lody waniliowe tesco

Składniki

częściowo odtworzona serwatka w proszku [woda, serwatka w proszku (z mleka)], cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy,dekstroza, stabilizatory (węglany wapnia, mączka chleba świętojańskiego, guma guar), laktoza (z mleka), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), zagęszczony sok marchwiowy, koncentrat z krokosza barwierskiego, aromat, proszek waniliowy, ekstrakt z wanilii, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Zawartość cukru: 22,7 g/100 g

Skład podobny do powyższej pozycji i coraz więcej cukru.

zły skład

8. Zielona Budka lody waniliowe 1000 ml

Zielona Budka Lody waniliowe 1000 ml

Składniki

mleko odtłuszczone (odtworzone), woda, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), śmietanka (z mleka) 3%, masło (z mleka), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat, sproszkowane laski wanilii, barwnik (karoteny), sól

Zawartość cukru: 23 g/100 g

zły skład

9. Carte D’Or Vanilla Lody 1000 ml

carte-dor-vanilla-lody

Składniki

Odtworzone odtłuszczone MLEKO, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, olej kokosowy, preparat serwatkowy (MLEKO), glukoza, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), aromaty, kawałki wanilii, barwniki (annato, kurkumina)

Zawartość cukru: 24 g/100 g

Za dużą ilość cukru i syropu glu-fru oraz za brzydkie barwniki daję ocenę: zły skład.

10. Tesco Finest Lody o smaku waniliowym z sosem karmelowym i z ciasteczkami o smaku czekoladowym 460 ml

vanilla finest

Składniki

odtworzone odtłuszczone mleko w proszku, śmietana (z mleka), syrop glukozowo-fruktozowy, sos karmelowy (7%) (odtworzone odtłuszczone mleko w proszku, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, olej kokosowy, stabilizatory (karagen, mączka chleba świętojańskiego), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ciasteczka o smaku czekoladowym (5%) [cukier, tłuszcz roślinny (olej palmowy, olej kokosowy, olej palmowy z nasion), mąka pszenna, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, kakao w proszku, woda, sól, substancje spulchniające (węglany sodu, węglany potasu, węglany amonu)], cukier, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (guma guar, karboksymetyloceluloza, karagen), sól, barwnik (karoteny)

Zawartość cukru:  25 g/100 g

Bardzo długi skład. Bardzo dużo rodzajów cukru, co przekłada się na zawartość 5 łyżeczek w 100 gramach.

Zdecydowanie zły skład.

11. Grycan lody waniliowe 1100 ml

grycan lody waniliowe

Składniki

śmietana kremówka (z mleka), woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło (z mleka), tłuszcz kokosowy, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), barwnik (beta karoten), aromat, laski wanilii – 0,01%

Zawartość cukru: 25,8 g/100 g

Plus za śmietankę i prawdziwe jaja (nie sproszkowane).

Minus: Niestety laski wanilii jest tylko 0,01%.

średni skład

12. Magnum – White lody waniliowe z białą czekoladą

magnum white

Składniki

odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, śmietanka (17%), masło kakaowe, syrop glukozowo-fruktozowy, pełne mleko w proszku, koncentrat odtłuszczonego mleka (proszek lub płyn), tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko w proszku, syrop glukozowy, emulgatory (E471, E442, E476), stabilizatory (E410, E412, E407), kawałki wanilii, aromaty, barwnik (E160a)

Zawartość cukru: 31 g/100 g

Dodatek białej czekolady na pewno ma znaczenie w ilości cukru – 1/3 loda to cukier lub syrop glu-fru lub syrop glukozowy.

zły skład

Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów waniliowych?


Przy zakupie lodów waniliowych zwróć uwagę na:

– zawartość wanilii, zobacz czy to prawdziwa wanilia- niestety prawdziwa laska wanilii jest drogim dodatkiem i producenci rzadko ją dodają, przeważnie są to aromaty i barwniki

– ilość cukru (wybieraj te z cukrem lub syropem glukozowym, to lepsze wybory niż syrop glu-fru), w powyższym zestawieniu można zauważyć, że zawartość cukru może się różnić nawet 2 łyżeczki w 100 g.

– dodatki do żywności (im więcej dodatków, tym mniej prawdziwego smaku lodów), sama/sam wybierz czy chcesz je wprowadzać do organizmu

Zamiennik:

– lody waniliowe: jogurt, miód, laska wanilii -> wymieszać-> zamrozić

– lody kokosowe: mleczko kokosowe, nerkowce, wiórki kokosowe -> zmikoswać -> zamrozić

Podsumowanie


Lody to przepyszny deser, po który sięgamy w upalne dni. Nie dajmy się zwieść ładnymi opakowaniami i zawsze sprawdzajmy skład produktu. 

Zobacz też:

CO ZAWIERAJĄ LODY NA PATYKU? 10 POPULARNYCH MAREK

LODY, SHAKE I CIASTKA Z MCDONALD’S I KFC. JAKA JEST ZAWARTOŚĆ CUKRU W TYCH PRODUKTACH?