Skład 14 bułek z Lidla CZ. 2

Przyszła pora na analizę składów bułek z Lidla. Wypadają trochę gorzej niż składy chlebów: skład chleba z Lidla, ale nie tragicznie. Często powtarza się jeden dodatek do żywności: słód lub ekstrakt ze słodu jęczmiennego. Postanowiłam przybliżyć jego znaczenie.

Słód, ekstrakt słodowy

Ekstrakt słodowy i słód powstaje z pszenicy lub jęczmienia, a dokładniej słód to podkiełkowane ziarna do określonego stadium i wysuszone. W zależności od procesu przetwarzania ma barwę jasną lub ciemną. Jasny słód jest wykorzystywany do wyrobów piekarniczych, ciemny do produkcji piwa.

Cechuje się wysoką wartością energetyczną, ponieważ jest bogaty w węglowodany proste (glukozę, maltozę – 65%). Stanowi źródło witamin z grupy B oraz kilku składników mineralnych (wapń, kobalt, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, sód i siarkę, wszystkie w stężeniach poniżej 0,5%). Indeks glikemiczny słodu jęczmiennego wynosi 105-115. Jest o połowę mniej słodki niż rafinowany cukier biały 1.

Dlaczego dodawany jest do pieczywa?

Dodawany jest w dawce uzależnionej od jakości mąki, ze względu na jego aktywność enzymatyczną. Ekstrakt słodowy 2:

 – poprawia proces fermentacji

 – sprzyja wzbogaceniu aromatu pieczywa

 – powoduje lepsze spulchnienie i wzrost objętości pieczywa

 – poprawia miękkość miękiszu i dłużej utrzymuje świeżość pieczywa

 – jest naturalną substancją słodzącą 

Słód jęczmienny nie jest złym dodatkiem do żywności, ma pewne korzyści (niektóre witaminy i minerały), ale też negatywną stronę związaną z wysokim indeksem glikemicznym. Osoby z problemami insulinowymi powinny z uwagą stosować produkty wzbogacone w ten dodatek do żywności. 

Składniki bułek z Lidla

Poniższe dane pochodzą z lipca 2019 r.

1. Bułka wiejska

bułka wiejska lidl

Składniki

mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane 10%, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy

dobry skład

2. Kajzerka

kajzerka lidl

Składniki

mąka pszenna 72,3%, woda, drożdże, mąka żytnia 3,1% sól, olej rzepakowy, cukier, skrobia ziemniaczana, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

dobry skład

3. Kajzerka wieloziarnista

Kajzerka wieloziarnista lidl

Składniki

62,9% mąka pszenna, woda, 10,7% ziarna (siemię lniane, nasiona sezamu, łamane ziarno soi, łamane ziarno pszenicy, ziarna słonecznika), 2,9% mąka żytnia, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, skrobia ziemniaczana, cukier, olej rzepakowy, mąka ze słodu żytniego, gluten pszenny, suszony zakwas pszenny, błonnik roślinny, przyprawy, mąka ze słodu pszennego, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, glukoza, kwas askorbinowy

średni skład

4. Ciabata

ciabata lidl

Składniki

mąka pszenna (58%), woda, mąka żytnia (14%), gluten pszenny, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego (słód jęczmienny, woda), drożdże

dobry skład

5. Bułka fitness

bułka fitness

Składniki

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, ziarna słonecznika, ziarna soi, siemię lniane, drożdże, sól, słód jęczmienny

dobry skład

6. Bagietka czosnkowa

bułka czosnkowa

Składniki

mąka pszenna 63%, woda, drożdże, sól, mąka żytnia, gluten pszenny; nadzienie: masło 75%, cebula, czosnek 5%, woda, sól, natka pietruszki, skrobia, przyprawy (pieprz, lubczyk), przyprawa w płynie (zawiera soje, pszenicę), aromat czosnkowy, kwas cytrynowy

dobry skład

7. Bułka gryczana

mąka pszenna 52%, woda, mąka gryczana 13%, mąka ryżowa, mąka ze słodu żytniego, siemię lniane, drożdże, sól, gluten pszenny, łuska gryczana 0,5%, skrobia pszenna preparowana, mąka ze słodu pszennego, błonnik grochowy, acerola w proszku

dobry skład

8. Grahamka

mąka pszenna graham 36,2%, mąka pszenna 33,4%, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, cukier, słód pszenny jasny

dobry skład

9. Bułka bawarska

mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, sól, suszony zakwas pszenny, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, cukier, gluten pszenny, mąka ze słodu jęczmiennego, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu

dobry skład

10. Bułka ziarnella

mąka pszenna, woda, słonecznik, sezam, mak niebieski, drożdże, sól, olej rzepakowy, kwas askorbinowy

dobry skład

11. Bułka twist

mąka pszenna 47%, woda, całe ziarna żyta 8,5%, mąka żytnia 3%, ocet winny, sól, drożdże, granulat ziemniaczany, syrop glukozowy, syrop z buraka cukrowego, kwas askorbinowy

średni skład

12. Bio bułka żytnia

mąka żytnia, mąka pszenna, woda, gluten pszenny, suszony zakwas żytni, emulgator (z lecytyny z soi), mąka z ciemnego słodu pszennego

dobry skład

13. Fińskie pieczywo owsiane

owies 58% (mąka owsiana, produkty przemiału owsa, płatki owsiane, kaszka z owsa), woda, cukier skarmelizowany, błonnik z babki jajowatej, drożdże, sól jodowana (sól, jodan potasu)

średni skład

14. Bułka 6 ziaren

woda, płatki owsiane 19.7%, nasiona słonecznika 13,1%, siemię lniane 8,8%, pestki dyni 4,7%, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, płatki sojowe, sól jodowana (sól, jodan potasu), syrop glukozowo-fruktozowy, sezam, 0,3%, ekspandowane ziarna żyta 0,2%, ekspandowane ziarna pszenicy orkisz, słodowane kiełki żytnie, przyprawy, kwas askorbinowy, aromat

zły skład

Analiza

Najprostszy skład bułki to: mąka pszenna i/lub żytnia, woda, sól, olej/masło, drożdże (jeżeli drożdże pewnie będzie też odrobina cukru).

Mąka pszenna jest zawarta we wszystkich bułkach, nawet żytniej. W połowie asortymentu możemy znaleźć cukier w różnej formie, takie lepiej omijać. 

Kwas askorbinowy i lecytyna to najbardziej bezpieczne z punktu widzenia zdrowotnego i przydatne technologicznie dodatki do żywności 3

Powyższe bułki nie zawierają sztucznych konserwantów, emulgatorów, barwników. Dobrymi i naturalnymi dodatkami są różne płatki, błonnik oraz ziarna i nasiona.

Bułka fitness wydaje się być pieczywem z najlepszym składem, a to za sprawą sporej ilości ziaren i braku cukrów. Najgorszym składem cechuje się bułka 6 ziaren, zawiera syrop glukozowo-fruktozowy oraz sztuczne aromaty.

Które bułki wybierać?

Wybieraj bułki, które nie zawierają dodatku cukru. Jeżeli cukier jest na końcu składu, to został dodany w bardzo małej ilości, aby drożdże mogły szybciej sfermentować, więc nie należy się bać takich bułek.

Bułki z mąki z pełnego ziarna byłoby najlepszym wyborem, natomiast w ofercie takiej Lidla nie znalazłam. Przypomnę, że pieczywo z pełnoziarnistej mąki zawierają 2, a nawet 3 razy więcej witamin i składników mineralnych (w tym wpisie znajdziesz porównanie wartości odżywczej mąki pszennej białej i mąki żytniej ciemnej).

Wybieraj pieczywo, które ma sporo ziaren, nasion, błonnika, co niweluje niską wartość mąki pszennej.

Pisanie artykułów to ciężka praca, nie mniej jednak daje satysfakcję. Jeżeli chcesz wesprzeć mnie i rozwój strony, wejdź na https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci.

Zobacz więcej: 

SKŁAD CHLEBA Z LIDLA CZ. 1 

CHLEB – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZDROWIE, CIEKAWOSTKI

JAKA MĄKA JEST NAJLEPSZA DLA TWOJEGO ZDROWIA? 

JAK ODCHUDZIĆ CIASTA, CIASTECZKA? I NIE TYLKO.. ZDROWE ZAMIENNIKI

Czy wiesz, że…

Przez 180 lat spożycie cukru wzrosło o 75kg.

5 kg rocznie w 1820 roku = 0,42 kg/osobę/miesiąc
70 kg rocznie w 2000 roku/na osobę = 5,8 kg/osobę/miesiąc