Jaka jest różnica między cukrem białym rafinowanym a trzcinowym nierafinowanym?
Skąd się biorą oba cukry?
Burak i trzcina cukrowa jest najczęściej używanymi roślinami do produkcji cukru.
Cukier biały rafinowany – to cukier najczęściej produkowany z buraka cukrowego. Na opakowaniu produktu może być nazwany cukrem lub cukrem buraczanym.
Cukier trzcinowy nierafinowany – to cukier powstały z trzciny cukrowej (bywa też w wersji rafinowanej).
Z czego się składają?
Cukier biały rafinowany to w 99,7% czysta sacharoza (glukoza i fruktoza). Podczas rafinacji usuwana jest melasa, która nadaje brązowy kolor cukrowi nierafinowanemu.
Nierafinowany cukier trzcinowy to w 88% sacharoza i do 10 % melasa (naturalnie powstały ciemny cukier). Im więcej melasy, tym ciemniejsza barwa. Zawiera również niewielkie ilości wapnia, potasu, żelaza i magnezu 1.
Wartość odżywcza w 100 g Cukier z melasą RWS (Dzienne Zalecane Spożycie) Cukier biały RWS (Dzienne Zalecane Spożycie)
Wartość energetyczna (kcal) 377 387
Węglowodany (g) 97,33 99,98
Cukry (g) 96,21 99,91
Błonnik 0 0
Woda (g) 1,77 0,03
Tiamina (B1) 0,008 mg 1% 0
Ryboflawina (B2) 0,007 mg 1% 0,019 mg 2%
Niacyna (B3) 0,082 mg 1% 0
Wiamina B6 0,026 mg 2% 0
Kwas foliowy 1 µg 0% 0
Wapń 85 mg 9% 1 mg 0%
Żelazo 1,91 mg 15% 0,01 mg 0%
Fosfor 22 mg 3% 0
Potas 133 mg 3% 2 mg 0%
Sód 39 mg 3% 0
Cynk 0,18 mg 2% 0
Magnez 29 mg 8% 0
Źródło: USDA
Indeks glikemiczny cukru rafinowanego: 70
Indeks glikemiczny cukru trzcinowego nierafinowanego: 64
Różnica w smaku?
Różnica w smaku jest wyczuwalna. Cukier biały jest płaski, mocno słodki, natomiast cukier trzcinowy nierafinowany ma głęboki, intensywny, a nawet karmelowy posmak.
Cukier trzcinowy łatwiej się karmelizuje i jest bardziej jednolity niż cukier buraczany.
Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach cukrów:
RODZAJE CUKRU WEDŁUG STRUKTURY I KOLORU
Na czym polega rafinacja cukru?
Rafinacja cukru polega na usunięciu zbędnych włókien, melasy oraz wydobyciu resztek syropu cukrowego ze zgniecionej trzciny cukrowej lub pokrojonych w słupki buraków cukrowych.
Uważaj! Cukier o nazwie „brązowy” często zabarwiany jest barwnikiem – karmelem, sprytnie udając cukier trzcinowy nierafinowany. W rzeczywistości to cukier biały, który po rozpuszczeniu w wodzie, traci swój kolor.
Każdy cukier należy spożywać w umiarze. Organizacje zdrowotne, takie jak American Heart Association, zalecają ograniczenie spożycia cukru do mniej niż 6 łyżeczek (30 gramów) dziennie dla kobiet i mniej niż 9 łyżeczek (45 gramów) dziennie dla mężczyzn 2.
Warto docenić marki, które stosują składniki najwyżej jakości i zmniejszają poziom cukru. Develey stworzył ketchup, który zawiera o 9 g/100 g mniej cukru w porównaniu do standardowego ketchupu.
9 g to prawie 2 łyżeczki cukru mniej!
Develey Ketchup Premium Mniej Cukrów**
Składniki
Przecier pomidorowy 78% ( 232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy (12%), ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków.
Zalety produktu:
- 30% cukru mniej – nawet 2 łyżeczki w 100 g mniej!
- 232 g pomidorów w 100 g
- naturalne źródło cennego likopenu** – ponad 62% więcej likopenu w porównaniu do wybranych ketchupów na rynku. Producent potwierdza to badaniami zawartości likopenu w swoich produktach 3. W standardowym ketchupie jest ok. 10-13 g/100 g 4, Develey – 17-20 g/100 g.
Likopen jest także silnym przeciwutleniaczem. Zdaniem naukowców likopen jest 10 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E 5, 6. Warto zaznaczyć, że to jeden z nielicznych związków, który po przetworzeniu, np. w ketchup staje się bardziej strawny/dostępny dla organizmu. Cechuje się odpornością na obróbkę termiczną.
- naturalne źródło potasu – ponad 60% więcej potasu** 7
Pomidory to jedne z najlepszych źródeł potasu, który skutecznie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, przez regulowanie ciśnienia krwi. W ketchupie również znajdziemy potas, ale warunkiem jest wysoka zawartość pomidorów.
- bez sztucznych słodzików
- zawiera cukier trzcinowy, nie biały oczyszczony
- krótki skład, bez wszelkich „E” dodatków, bez zagęstników, bez konserwantów
- produkt bezglutenowy i odpowiedni dla wegan
** w stosunku do średniej zawartości tego składnika w innych, najczęściej kupowanych w Polsce ketchupach.
Podsumowanie
Wybierając produkty na półkach sklepowych warto kierować się jakością produktów, gdzie mamy potwierdzenie w niezależnych badaniach laboratoryjnych.
Pamiętaj! Ani cukru białego ani cukru trzcinowego nie powinniśmy spożywać w nadmiarze.
Zobacz więcej:
RÓŻNICE MIĘDZY SOLĄ KŁODAWSKĄ NIERAFINOWANĄ A SOLĄ KAMIENNĄ OCZYSZCZONĄ.