Jaka jest różnica między cukrem białym rafinowanym a trzcinowym nierafinowanym?

Skąd się biorą oba cukry?

Burak i trzcina cukrowa jest najczęściej używanymi roślinami do produkcji cukru.

Cukier biały rafinowany – to cukier najczęściej produkowany z buraka cukrowego. Na opakowaniu produktu może być nazwany cukrem lub cukrem buraczanym.

Cukier trzcinowy nierafinowany – to cukier powstały z trzciny cukrowej (bywa też w wersji rafinowanej).

Z czego się składają?

Cukier biały rafinowany to w 99,7% czysta sacharoza (glukoza i fruktoza). Podczas rafinacji usuwana jest melasa, która nadaje brązowy kolor cukrowi nierafinowanemu.

Nierafinowany cukier trzcinowy to w 88% sacharoza i do 10 % melasa (naturalnie powstały ciemny cukier). Im więcej melasy, tym ciemniejsza barwa. Zawiera również niewielkie ilości wapnia, potasu, żelaza i magnezu 1.

Wartość odżywcza w 100 gCukier z melasąRWS (Dzienne Zalecane Spożycie)Cukier białyRWS (Dzienne Zalecane Spożycie)
Wartość energetyczna (kcal)377387
Węglowodany (g)97,3399,98
Cukry (g)96,21 99,91
Błonnik00
Woda (g)1,770,03
Tiamina (B1)0,008 mg1%0
Ryboflawina (B2)0,007 mg1%0,019 mg2%
Niacyna (B3)0,082 mg1%0
Wiamina B60,026 mg2%0
Kwas foliowy1 µg0%0
Wapń85 mg9%1 mg0%
Żelazo1,91 mg15%0,01 mg0%
Fosfor22 mg3%0
Potas133 mg3%2 mg0%
Sód39 mg3%0
Cynk0,18 mg2%0
Magnez29 mg8%0

Źródło: USDA

Indeks glikemiczny cukru rafinowanego: 70

Indeks glikemiczny cukru trzcinowego nierafinowanego: 64

Różnica w smaku?

Różnica w smaku jest wyczuwalna. Cukier biały jest płaski, mocno słodki, natomiast cukier trzcinowy nierafinowany ma głęboki, intensywny, a nawet karmelowy posmak.

Cukier trzcinowy łatwiej się karmelizuje i jest bardziej jednolity niż cukier buraczany.

Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach cukrów:

CUKIER CUKROWI NIERÓWNY?

RODZAJE CUKRU WEDŁUG STRUKTURY I KOLORU

Na czym polega rafinacja cukru?

Rafinacja cukru polega na usunięciu zbędnych włókien, melasy oraz wydobyciu resztek syropu cukrowego ze zgniecionej trzciny cukrowej lub pokrojonych w słupki buraków cukrowych.

Uważaj! Cukier o nazwie „brązowy” często zabarwiany jest barwnikiem – karmelem, sprytnie udając cukier trzcinowy nierafinowany. W rzeczywistości to cukier biały, który po rozpuszczeniu w wodzie, traci swój kolor.

Każdy cukier należy spożywać w umiarze. Organizacje zdrowotne, takie jak American Heart Association, zalecają ograniczenie spożycia cukru do mniej niż 6 łyżeczek (30 gramów) dziennie dla kobiet i mniej niż 9 łyżeczek (45 gramów) dziennie dla mężczyzn 2.

Warto docenić marki, które stosują składniki najwyżej jakości i zmniejszają poziom cukru. Develey stworzył ketchup, który zawiera o 9 g/100 g mniej cukru w porównaniu do standardowego ketchupu.

9 g to prawie 2 łyżeczki cukru mniej!

Develey Ketchup Premium Mniej Cukrów**

Develey Ketchup Premium Mniej Cukrów

Składniki

Przecier pomidorowy 78% ( 232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy (12%), ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków.

Zalety produktu:

  • 30% cukru mniej – nawet 2 łyżeczki w 100 g mniej!
  • 232 g pomidorów w 100 g
  • naturalne źródło cennego likopenu** – ponad 62% więcej likopenu w porównaniu do wybranych ketchupów na rynku. Producent potwierdza to badaniami zawartości likopenu w swoich produktach 3. W standardowym ketchupie jest ok. 10-13 g/100 g 4, Develey – 17-20 g/100 g.

Likopen jest także silnym przeciwutleniaczem. Zdaniem naukowców likopen jest 10 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E 56. Warto zaznaczyć, że to jeden z nielicznych związków, który po przetworzeniu, np. w ketchup staje się bardziej strawny/dostępny dla organizmu. Cechuje się odpornością na obróbkę termiczną.

  • naturalne źródło potasu – ponad 60% więcej potasu**  7

Pomidory to jedne z najlepszych źródeł potasu, który skutecznie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, przez regulowanie ciśnienia krwi. W ketchupie również znajdziemy potas, ale warunkiem jest wysoka zawartość pomidorów.

  • bez sztucznych słodzików
  • zawiera cukier trzcinowy, nie biały oczyszczony
  • krótki skład, bez wszelkich „E” dodatków, bez zagęstników, bez konserwantów
  • produkt bezglutenowy i odpowiedni dla wegan

** w stosunku do średniej zawartości tego składnika w innych, najczęściej kupowanych w Polsce ketchupach.

Podsumowanie

Wybierając produkty na półkach sklepowych warto kierować się jakością produktów, gdzie mamy potwierdzenie w niezależnych badaniach laboratoryjnych. 

Pamiętaj! Ani cukru białego ani cukru trzcinowego nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. 

Zobacz więcej:

RÓŻNICE MIĘDZY SOLĄ KŁODAWSKĄ NIERAFINOWANĄ A SOLĄ KAMIENNĄ OCZYSZCZONĄ.