Myślę, że każdy jest ciekawy co zawiera chleb. Niektórzy często kupują w sklepach, dyskontach, a nie mają czasu spojrzeć na etykietę w sklepie, ponieważ często jest umieszczona w mało czytelnym miejscu. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się etykietom.

O tym, jaki chleb jeść pisałam tutaj, o mące tu. Chcecie wiedzieć, jaki skład mają bułki grahamki w Warszawie? Ten artykuł znajdziecie tu. Sprawdź, jaki skład mają bułki z Lidla, a jaki chleb z Lidla.

Skład pieczywa z Biedronki wrzesień 2019 r.

Kajzerka

mąka pszenna 70%, woda, drożdże, sól, cukier, olej rzepakowy, mąka ze słodu jęczmiennego, kwas askorbinowy

kajzerka biedronka

Bułka grahamka

mąka pszenna graham 44%, woda, mąka pszenna 20%, mąka żytnia 3%, drożdże, cukier, sól,

Bułka pszenno-żytnia

mąka pszenna 48%, woda, płatki ziemniaczane (ziemniaki, emulgator E 471), mąka żytnia 5,4%, drożdże, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, sól, glukoza, kwas askorbinowy

Bułka z dynią

mąka pszenna 60,6%, mąka żytnia 15,1%, dynia łuskana pestki 15%, woda, drożdże, sól

Bułka wysokobiałkowa

woda, mąka pszenna 30%, mieszkanka białkowa 17% (białko pszenne, białko sojowe, siemię lniane, mąka pszenna, śruta sojowa, mąka sojowa, płatki sojowe, otręby żytnie, sól, słód jęczmienny, mąka gryczana prażona 13%, mąka ryżowa, mąka ze słodu żytniego, siemię lniane, drożdże, sól, słód jęczmienny, zakwas pszenny w proszku, błonnik owsiany), siemię lniane, nasiona sezamu, zakwas żytni (mąka żytnia, woda), nasiona słonecznika, łamane ziarno soi ,drożdże, sól

Bułka codzienna

mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, kwas askorbinowy

Ciabatta

mąka pszenna, woda, fermentowana mąka żytnia, sól, drożdże, kwas askorbinowy

ciabata biedronka

Bułka poranna

mąka pszenna, woda, mąka żytnia, drożdże, sól, olej rzepakowy, suchy kwas pszenny, płatki ziemniaczane, gluten pszenny, cukier, mąka ze słodu pszennego, kwas askorbinowy

Bułka z serem żółtym

mąka pszenna, woda, ser (20%), (mleko, sól, stabilizator – chlorek wapnia, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, substancja wiążąca – podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik – karoteny), drożdże, mieszanka piekarska (produkty przemiału pszenicy, zakwas pszenny), sól, mąka (żytnia, kukurydziana) wstępnie skleikowana, olej rzepakowy, cukier

Bułka poranna fitness

mąka pszenna 55,2%, woda, mąka żytnia 5,6%, siemię lniane (4,2%), nasiona słonecznika (3,7%), ziarna soi (3,1%), otręby pszenne (2,3%), drożdże, sól, gluten pszenny, cukier, pęczniejąca mąka pszenna, olej rzepakowy, kwas askorbinowy, mąka ze słodu pszennego, prażona mąka ze słodu jęczmiennego

Bułka orkiszowa

mąka z pszenicy orkisz 57%, woda, pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika, sól, drożdże, mąka słodowa (jęczmienna, pszenna), cukier, stabilizator: guma guar, mąka z pszenicy durum, ekstrakt słodowy jęczmienny, kwas askorbinowy

Bułka poznańska

mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, cukier, kwas askorbinowy

Bułka  vita

mąka pszenna, woda, mieszanka z dodatkiem witamin i składników mineralnych (siemię lniane, słonecznik łuskany, mąka pszenna, sól, gluten pszenny, łamane ziarna żyta, łamane ziarna pszenicy, łamane ziarna soi, otręby pszenne, mieszanka witamin i składników mineralnych [węglan wapnia, maltodekstryna, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), witamina D, kwas foliowy], mąka żytnia fermentowana, łamane ziarna słodu pszennego, ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier, mąka ze słodu jęczmiennego, mąka sojowa, kwas askorbinowy), nasiona sezamu, słonecznik łuskany, drożdże, olej rzepakowy

Bułka z pradawnej odmiany pszenicy

mąka pszenna z pradawnych odmian zbóż*, woda, drożdże, sól, dekstroza, olej rzepakowy, kwas askorbinowy

*Triticum turgidum forma sanum – firma GoodMills Innovation wprowadziła na rynek nowy produkt tzw. mąkę z ziarna pszenicy 2ab  wyhodowanej na bazie prastarych gatunków pszenicy. Dodatkowe określenie „sanum” w nazwie pszenicy (łac. sanus – zdrowy, rozsądny) zdaniem firmy, podkreśla wyraźnie nowe podejście do wyboru odmian oraz uprawy zbóż. Pszenica 2ab (określana jako „pradawna pszenica lekkostrawna”) jest wynikiem dwudziestu lat pracy naukowców i hodowców związanej z pozyskaniem ziarna pszenicy bardziej tolerowanego przez organizm człowieka, charakteryzującego się lepszą strawnością i smakiem otrzymanych z niej wyrobów piekarskich źródło.

Prima bułka ciemna

mąka pszenna, woda, zakwas (mąka żytnia, woda, bakterie kwasu mlekowego), płatki ziemniaczane, mąką żytnia, pulpa z jabłek (jabłka, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy), sól morska, drożdże, prażona mąka ze słodu jęczmiennego, mąka ze słodu pszennego, emulgatory E 472e, lecytyny, kwas askorbinowy, alfa-amylazy, hemicelulazy

CHLEBY

Chleb słowiański

mąka (pszenna 53%, żytnia 7%), woda, gluten pszenny, drożdże, sól, słód jęczmienny

Chleb słonecznikowy

mąka (żytnia 41%, pszenna 10%), woda, słonecznik (11%), sól, drożdże, słód jęczmienny

Chleb rycerski

mąka pszenna 56,6%, zakwas pszenny 18,9% (mąka pszenna, woda), woda, mąka żytnia, sól, drożdże, olej rzepakowy, gluten pszenny, słód żytni, przyprawy, słód pszenny

Chleb z pradawnej odmiany pszenicy

mąka pszenna z pradawnych odmian zbóż, woda, drożdże, sól, dekstroza, olej rzepakowy, kwas askorbinowy

Chleb rodzinny

mąka pszenna (77%), woda, sól, drożdże, kwas askorbinowy

Chleb całe ziarno

woda, mąka (żytnia 23%, pszenna 8%), słonecznik, siemię lniane, sól, drożdże, olej rzepakowy, miód piekarski, mąka słodowa jęczmienna, ekstrakt słodowy jęczmienny

Chleb z koszyczka

mąka pszenna (33,5%), mąka pszenna (31,6%), woda, drożdże, zakwas żytni (częściowo prażona mąka żytnia, woda, kwas octowy), sól, cukier, gluten pszenny, tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy), fermentowana mąka pszenna, skrobia kukurydziana, prażona mąka żytnia, olej rzepakowy, mąka sojowa, ekstrakt ze słody jęczmiennego, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, serwatka w proszku z mleka, glukoza, mleko w proszku odtłuszczone, acerola w proszku

Chleb żytni 100%

mąka żytnia typ 720 (42%), woda, mąka żytnia typ 1400 (19%), sól ,drożdże

Chleb fitness

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, słonecznik, siemię lniane, drożdże, sól, gluten pszenny, fermentowana mąka pszenna, skrobia kukurydziana, mąka żytnia prażona, mąka ze słodu jęczmiennego, olej rzepakowy, cukier, mąka sojowa, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, kwas askorbinowy

BAGIETKI

Półbagietka

mąka pszenna, woda, drożdże, sól, mąka ze słodu jęczmiennego, gluten pszenny, cukier, mąka ze słodu pszennego, kwas askorbinowy

Półbagietka z ziarnami

mąka (pszenna 45%, żytnia 10%), woda, płatki owsiane 4%, siemię lniane 3%, słonecznik 3%, soja 3%, sezam 2%, drożdże, sól, słód jęczmienny, kwas askorbinowy

Bagietka czosnkowa

mąka pszenna, woda, nadzienie (15,7%), (masło 14,3%, czosnek 0,75%, sól, suszona natka pietruszki), drożdże, sól, gluten pszenny, cukier, mąka ze słodu pszennego, kwas askorbinowy

Bułka paryska

mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, gluten pszenny, mąka ze słodu pszennego, kwas askorbinowy

Bagietka duża

mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże, olej rzepakowy, kwas askorbinowy, środek wypiekowy (gluten pszenny), kwas askorbinowy, olej rzepakowy

Bagietka z ziarnami duża

mąka (pszenna 45%, żytnia 10%), woda, płatni owsiane 4%, siemię lniane 3%, słonecznik 3%, soja 3%, sezam 2%, drożdże, sól, słód jęczmienny, kwas askorbinowy

Słód, ekstrakt słodowy

Ekstrakt słodowy i słód powstaje z pszenicy lub jęczmienia, a dokładniej słód to podkiełkowane ziarna do określonego stadium i wysuszone. W zależności od procesu przetwarzania ma barwę jasną lub ciemną. Jasny słód jest wykorzystywany do wyrobów piekarniczych, ciemny do produkcji piwa.

Cechuje się wysoką wartością energetyczną, ponieważ jest bogaty w węglowodany proste (glukozę, maltozę – 65%). Stanowi źródło witamin z grupy B oraz kilku składników mineralnych (wapń, kobalt, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, sód i siarkę, wszystkie w stężeniach poniżej 0,5%). Indeks glikemiczny słodu jęczmiennego wynosi 105-115. Jest o połowę mniej słodki niż rafinowany cukier biały 1.

Dlaczego dodawany jest do pieczywa?

Dodawany jest w dawce uzależnionej od jakości mąki, ze względu na jego aktywność enzymatyczną. Ekstrakt słodowy 2:

– poprawia proces fermentacji

– sprzyja wzbogaceniu aromatu pieczywa

– powoduje lepsze spulchnienie i wzrost objętości pieczywa

– poprawia miękkość miękiszu i dłużej utrzymuje świeżość pieczywa

– jest naturalną substancją słodzącą

Słód jęczmienny nie jest złym dodatkiem do żywności, ma pewne korzyści (niektóre witaminy i minerały), ale też negatywną stronę związaną z wysokim indeksem glikemicznym. Osoby z problemami insulinowymi powinny z uwagą stosować produkty wzbogacone w ten dodatek do żywności.

Podsumowanie

Dzięki głębokiemu mrożeniu pieczywo nie musi mieć wiele ulepszaczy i sztucznych konserwantów. Właśnie takie jest pieczywo z Biedronki. Jedynym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli witamina C.

Głęboko mrożone pieczywo – oznacza to, że pieczywo jeszcze nieupieczone jest mrożone do -30 st., później transportowane do sklepów i tam odmrażane w specjalnych piecach.

Składy pieczywa są dosyć proste. Chleby mają lepsze składy niż bułki i bagietki. W niektórych bułkach można zauważyć cukier lub stabilizatory, więc lepiej takich unikać.

Najlepszym wyborem pieczywa jest pieczywo z mąki o wysokim typie (pełnoziarniste), na zakwasie. Dzięki zakwasowi składniki mineralne z ziaren stają się biodostępne. Podczas fermentacji czynniki antyżywieniowe zostają rozłożone na makroskładniki na ich proste i bardziej przyswajalne formy 2. Gdzie można takie znaleźć? W dobrych piekarniach. Koniecznie zapytaj o skład, ponieważ i w dobry piekarniach zdarzają się buble. 

A może chcesz upiec własny chleb na zakwasie? Tu znajdziesz przepis.

Chcesz dowiedzieć się więcej o składnikach antyodżywczych -> zajrzyj tu

Główni producenci Biedronki:

  • Inter Europol S.A.
  • La Loriane Polska Sp. z o.o.
  • Aryzta Polska Sp. z o.o.

Na kartkach ze składem przedstawiono głównie polskich producentów, ale wyprodukowanie pieczywa w niektórych przypadkach przeprowadzane jest poza granicami naszego kraju, np. w Niemczech.

Powyższe składy pochodzą z Biedronki w Warszawie. Składy mogą się różnić w zależności od miejsca w Polsce.

Pisanie artykułów to ciężka praca, nie mniej jednak daje satysfakcję. Jeżeli chcesz wesprzeć mnie i rozwój strony, wejdź na https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci.

Więcej o pieczywie?

SKŁAD CHLEBA Z LIDLA CZ. 1

SKŁAD 14 BUŁEK Z LIDLA CZ. 2

CO ZAWIERAJĄ WARSZAWSKIE BUŁKI GRAHAMKI? 9 PIEKARNI

CHLEB – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZDROWIE, CIEKAWOSTKI

PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI Z DODATKAMI NA ZAKWASIE